Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στη Νάξο

  Με λαμπρότητα γιορτάστηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011 (την επομένη της Πεντηκοστής) στη Νάξο, σε φερώνυμους και σε ενοριακούς Ι. Ναούς, η μεγάλη θρησκευτική πανήγυρις της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αγίους Αποστόλους.
    * Στη Χώρα της Νάξου γιόρτασε το δεξιό κλίτος του Ναού της Παντανάσσης (όπου υπάρχει η εικόνα της Αγίας Τριάδος) και αρχικά ο Ναός ήταν Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος. Εικόνα μεγάλη, σπουδαία της Αγίας Τριάδας υπάρχει και στο αριστερό κλίτος του Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής.  


    * Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο εορτασμός στον φερώνυμο Ι. Ναό του Αγίοιυ Πνεύματος του χωριού Γαλανάδο χτισμένου στην πλαγιά λόφου με θέα προς τη Χώρα και σε τμήμα του Λιβαδιού. Κατά τον Όρθρο και θεία Λειτουργία ιερούργησαν: οι Αρχιμανδρίτες π. Αντώνιος Παραράς, και π. Χρυσόστομος Κοττάκης (Εφημέριος χωριού Μονής Νάξου), οι ιερείς π. Νικόλαος Βασιλάκης (Εφημέριος Γλινάδου), π. Φιλόθεος Δημητροκάλλης (Εφημέριος Γαλανάδου) και ο ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Βλασερός. Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες κ.κ. Στυλιανός Βλησίδης, Δημήτριος Γιαμπουράς, Νικόλαος Σκουλάτος και Θεόδωρος Βλαχάκης.
    Μετά  τη λειτουργία ακολούθησε λιτάνευση  εικόνων στα στενά του χωριού και λίγο έξω από το χωριό και  επιστροφή στον Ναό. Μετά την απόλυση των ακολουθιών στους κληρικούς και τους επισήμους προσφέρθηκε κέρασμα στον παρακείμενο προς τον Ναό χώρο φιλοξενίας. Η πανήγυρις αυτή στο Γαλανάδο είναι μια από τις σπουδαιότερες πανηγύρεις της ευρύτερης περιοχή του Λιβαδιού. 
    * Με ξεχωριστό τρόπο τελέστηκε η εορτή του Αγίου Πνεύματος και στο χωριό της Ποταμιάς Νάξου. Στην εντυπωσιακή σε φυσική αυτή ομορφιά της Νάξου περιοχή του νησιού με τα πολλά δέντρα και τα τρεχούμενα νερά και συγκεκριμένα στον όμορφο παραδοσιακό συνοικισμό της Άνω Ποταμιάς (ή «Πηγής», λόγω της υπάρχουσας εκεί πηγής που συμβάλλει στην άρδευση όλης της κοιλάδας της Ποταμιάς), στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος τελέστηκε η εορτή του Αγίου Πνεύματος και ιερούργησε κατά την ημέρα της εορτής ο Εφημέριος του χωριού π. Εμμανουήλ Γρυλλάκης και στο Αναλόγιο ήταν οι κ.κ. Νίκος Γιαμπουράς (συντ. δάσκαλος) Πασχάλης Μαϊτός και Γιάννης Μαϊτός (και επ’ ολίγον και ο γράφων). Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας αρχικά έξω από τον Ναό προσέφερε τυρί, ελιές και κρασί ο κ. Εμμανουήλ Ναυπλιώτης (στην οικογένεια του οποίου από παλαιά ανήκει ο Ναός) και κατόπιν στη διαμορφωθείσα πρόσφατα καλαίσθητη καινούργια πλατεία λίγο χαμηλότερα από τον Ναό κάτοικοι του χωριού πρόσφεραν ευγενικά και αυτοί στους προσελθόντες στην πανήγυρη ανθρώπους σουβλάκια, άλλα πρόχειρα γεύματα, κρασί. Της όλης προσπάθειας ηγείτο ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ποταμιάς κ. Ανδρέας Σαλταφέρας με τη συμπαράσταση και πολλών άλλων κατοίκων του ευρύτερου (από τρεις βασικούς συνοικισμούς αποτελούμενο) χωριό της Ποταμιάς. Κάποιοι κάτοικοι (με συνοδεία νησιώτικων ήχων που μεταδίδονταν από ψηφιακούς δίσκους) χόρεψαν και έτσι έλαβε μεγαλύτερη διάσταση η πανήγυρις.
    * Πανήγυρις του Αγίου Πνεύματος  με σημαντική προσέλευση πιστών  πραγματοποιείται κάθε χρόνο  και στον φερώνυμο Ναό σε αγροτική τοποθεσία της περιοχής Ακρωτηρίου Κινιδάρου Νάξου.
    Γιάννης Λογαράς









 

Δεν υπάρχουν σχόλια: