Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Με προβλήματα ξεκινάει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου

Ο πρόεδρος Στελιος Μαυρογιαννόπουλος
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα μέλη της Διοίκησης  της Κοινωφελούς Επιχείρησης  Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σχετικά με τις συγχωνεύσεις όλων των δράσεων πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, τα οικονομικά, αλλά και  το νομικό καθεστώς που διέπει την επιχείρηση. Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης στενεύουν, αφού μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί το πλαίσιο και καθεστώς λειτουργίας των Επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται από τον «οδικό χάρτη των ΟΤΑ Α βαθμού» που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Απογοητευτική η σημερινή κατάσταση...
Μετά τη σχετική  ενημέρωση, από τη διευθύντρια της Επιχείρησης, διαπιστώνεται ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση κληρονομεί χρέη ύψους 60.000-70.000 ευρώ, εκ των οποίων οι οφειλές στο ΙΚΑ ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ. Απλήρωτη τους τελευταίους 15 μήνες είναι η διευθύντρια, της οποίας η σύμβαση έχει λήξει, παρότι συνεχίζει να προσφέρει οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους.
Παράλληλα, ο  Δήμος οφείλει στην Επιχείρηση 100.000 ευρώ, τα οποία δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με ΦΕΚ του Οκτωβρίου 2010 που αφορά στην εν λόγω Επιχείρηση, το κεφάλαιο σύστασης της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα είναι προσαυξημένο κατά 100.000 ευρώ, ποσό που είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ο Δήμος Νάξου σε δύο δόσεις, 30.000 ευρώ εντός του 2010 και 70.000 ευρώ το 2011. Όμως, καμία δόση δεν έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα. «Τα χρήματα δεν αποδόθηκαν στην Επιχείρηση, επειδή δεν είχε συγκροτηθεί Διοικητικό Συμβούλιο, δεν είχε εγκριθεί προϋπολογισμός και δεν είχε εκπονηθεί διετές πρόγραμμα δράσης, προϋποθέσεις απαράβατες για την εκταμίευση χρημάτων υπέρ της Κοινωφελούς Επιχείρησης», εξηγεί ο Σ. Μαυρογιαννόπουλος. 
Προβληματισμός επικρατεί και για την ένταξη του ΚΑΠΗ Νάξου στην Κοινωφελή Επιχείρηση. «Το ΚΑΠΗ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με τα οικονομικά του να έχουν θετικό πρόσημο, αντίθετα η Κοινωφελής Επιχείρηση είναι Ιδιωτικού Δικαίου, με συνέπεια να μην μπορεί να συγχωνευθεί με νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Συνεπώς, η μόνη νομική λύση που διαφαίνεται είναι η κατάργηση του ΚΑΠΗ και η απορρόφηση της δράσης του πλέον από την Κοινωφελή επιχείρηση» δηλώνει στο «ΒτΝ» ο πρόεδρος της Επιχείρησης Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος. Αδιευκρίνιστο παραμένει και το μέλλον του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» που υλοποιείται στα όρια του πρώην Δήμου Δρυμαλίας. «Ο φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος στη Δρυμαλία, είναι Αστική μη Κερδοσκοπική επιχείρηση και οι φορείς οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν φθάνουν τους 7. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη θα πρέπει να συνεχίσει τη δράση της αυτοτελώς, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, παρότι υπάρχουν δυνατότητες να ακολουθηθούν και άλλες νομικές διέξοδοι, προκειμένου να ενταχθεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι οποίες αυτή τη στιγμή εξετάζονται, προκειμένου να βρεθεί η προσφορότερη λύση» τονίζει ο δικηγόρος Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος. Η συγχώνευση των δύο αυτών νομικών προσώπων προκαλεί «πονοκέφαλο» στη διοίκηση, όπως επίσης και το ενδεχόμενο ένταξης των παιδικών σταθμών.
«Θα πρέπει να εξετασθεί  σοβαρά και σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη, το ενδεχόμενο κατάργησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης και η σύσταση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλες αυτές τις δράσεις, όπως σε πολλούς δήμους της Ελλάδας εξετάζεται να εφαρμοστεί, ή εφαρμόζεται ήδη» τονίζει ο Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος.
Να σημειώσουμε, ότι μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης εντάσσονται οι δράσεις «Βοήθεια στο σπίτι», «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» και το «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων».
Τι απαντά ο τέως Δήμαρχος
 «Είναι γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στις χρηματοδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων» δηλώνει στο «ΒτΝ» ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Μαράκης και εξηγεί για την μη καταβολή της δόσης, όπως ορίζεται στο ΦΕΚ: «Όταν είναι όλα έτοιμα και έχει αλλάξει η επωνυμία της Κοινωφελούς Επιχείρησης, σύμφωνα με τη νέα ονομασία του Δήμου (Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), με τη σχετική έγκριση της Περιφέρειας, τότε θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση από το Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: