Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η ΠΕΚΙΝ για το ΧΥΤΑ

Συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση του ΧΥΤΑ Νάξου από το Ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
 
Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου πραγματοποίησε ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Αντιμάμαλο», με θέμα την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νάξου. Στη συνάντηση συμμετείχαν περί τα 60 άτομα, αρκετοί από τους οποίους εκπροσωπούσαν πολλούς φορείς και συλλογικότητες του νησιού. Κι ενώ εδώ και μια δεκαετία οι αρχές δρομολογούν ένα τόσο σημαντικό έργο, δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα η πολιτική βούληση από τη μεριά τους για μια ουσιαστική διαβούλευση. Έτσι οι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν την αξιόπιστη ενημέρωση που είναι απαραίτητη για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη.
Η ΠΕΚΙΝ εδώ  και μια δωδεκαετία, δηλαδή από την ίδρυσή της, έχει ταχθεί υπέρ της διαλογής στην πηγή στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της στροφής προς πολιτικές ουσιαστικής μείωσης του όγκου των σκουπιδιών με την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανάκτησης των υλικών. Κανένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων που δεν έχει σαν αφετηρία του αυτή την θεώρηση δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

Ως εκ τούτου είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή  ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη αλλά και οπουδήποτε αλλού πάνω στο νησί. Ειδικά για την χωροθέτηση στην Κορφή Ξύδη είναι κοινό μυστικό ότι έγινε με πολιτικά κριτήρια που συνίστανται στο μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος αφού πρόκειται για περιοχή με λίγους κατοίκους, και όχι με επιστημονικά κριτήρια για την καταλληλότητα του σημείου. Στεκόμαστε λοιπόν έμπρακτα αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Γαλήνης και των Εγκαρών για να μη γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και γιαυτό συμμετέχουμε ως ΠΕΚΙΝ στην αίτηση ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης είμαστε  αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλα τα στάδια, από την αποκομιδή μέχρι την διάθεση, εφόσον σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητα θα έχει το κέρδος του εκάστοτε εργολάβου και όχι η δημόσια υγεία και η προστασία της φύσης.
Ο δήμος είναι  ο μόνος αρμόδιος για την επίλυση του προβλήματος και πρέπει να προωθήσει την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση με την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας και να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής. Άλλωστε σε προηγούμενες απόπειρες για τη συγκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών, τα νοικοκυριά της Νάξου ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και οι ευθύνες για την αποτυχία της ανακύκλωσης στο νησί δεν βαρύνουν τους πολίτες αλλά την τότε δημοτική αρχή που δεν φρόντισε να γίνει η μεταφορά των υλικών στις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Ωστόσο οποιαδήποτε  πρόταση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση της χωματερής  η οποία έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνα όρια και η καταβύθισή της φαίνεται δυστυχώς πολύ πιθανή με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στο θαλάσσιο περιβάλλον του αρχιπελάγους. Είναι άλλωστε πρόσφατη η καταπόντιση του ΧΑΔΑ στην Άνδρο όπου η ρύπανση απειλεί τις βόρειες Κυκλάδες.
Η ΠΕΚΙΝ προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η μηχανική διαλογή μέσα στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις μέχρι την εξεύρεση τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων πιο φιλικού προς το περιβάλλον, κάτι που θα πρέπει να γίνει άμεσα.
Η αναγκαιότητα για την ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων της Νάξου, αφού το θέμα αφορά όλο το νησί, είναι αδήριτη. Η ΠΕΚΙΝ θα συνεχίσει να προκαλεί συζητήσεις για τον ΧΥΤΑ στο βαθμό που της αντιστοιχεί. Ευελπιστούμε ότι κάποτε και οι αρχές θα πράξουν αυτό που τους αντιστοιχεί αρχίζοντας με μια δημόσια ενημερωτική συζήτηση.
 
ΤΟ  Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: