Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η εορτή της Χρυσοπολίτισσας στη Χώρα της Νάξου

Με  λαμπρότητα και με μεγάλη προσέλευση συμπολιτών μας τελέστηκε στην πόλη της Νάξου την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010 (και την παραμονή) η μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου με επίκεντρο του εορτασμού τον Ι. Ναό της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας (η οποία είναι και η πολιούχος της Χώρας της Νάξου) και εν συνεχεία τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής.
    Ο εορτασμός άρχισε την παραμονή Σάββατο 20 Νοεμβρίου με τη λιτανευτική μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας από τον Μητροπολιτικό Ναό (όπου εκεί φυλάσσεται) στον εορτάζοντα φερώνυμο Ναό, όπου ετελέσθη μια σειρά ιερών ακολουθιών μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής με αρχή τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος συμπαραστατούμενος από πλειάδα κληρικών και πλήθος ιεροψαλτών. Το θείο κήρυγμα έκανε ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Μοστράτος. Ακολούθησαν στον Ναό Παράκληση και κατόπιν Χαιρετισμοί της Παναγίας και στη συνέχεια Όρθρος και θεία λειτουργία. Μετά τον Εσπερινό περίοικοι του Ναού (τηρώντας παλαιότερο έθιμο) προσέφεραν ευγενικά στους προσκυνητές λουκούμια και ρακή.
    Νωρίς το πρωί της Κυριακής 21 Νοεμβρίου η εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας μεταφέρθηκε με πομπή στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου άρχισε ο Όρθρος και ακολούθησε η Αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου με την παρουσία πολλών άλλων κληρικών, ενώ στο ιερό Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς Ύμνους απέδωσε όμορφα μια πολυμελής χορωδία υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημήτρη Παπάνη με την παρουσία και του πρωτοψάλτη του Ναού κ. Στυλιανού Βλησίδη.
    Παρέστησαν  από τους επισήμους ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης, ο Νομαρχιακός  Σύμβουλος και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νάξου κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Δήμαρχος Δρυμαλίας Νάξου κ. Γιάννης Μπαρδάνης, άλλοι Αυτοδιοικητικοί Σϋμβουλοι, εκπρόσωποι Αρχών και Υπηρεσιών κλπ.
    Μετά  τη λειτουργία ακολούθησε λιτάνευση  της εικόνας της Παναγίας σε κεντρικούς και συνοικιακούς δρόμους της πόλης (μέσω παραλίας, οδού Παπαβασιλείου, περιοχής Αγίας Θεοδοσίας, Αγίας Κυριακής, Αγίου Μηνά, συνοικίας Εβριακής και Φουντάνας) και επιστροφή στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου έγινε και η απόλυση της θρησκευτικής τελετουργίας. Ακολούθως ο Μητροπολίτης εδεξιώθη επισήμους στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.
    Ο όλος θρησκευτικός εορτασμός και η κοσμοσυρροή πιστών (παρά το ότι λειτουργία ετελείτο και σε άλλους Ενοριακούς Ναούς) δείχνει την ευλάβεια των κατοίκων του νησιού μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο και συντελεί ώστε η εορτή της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές πανηγύρεις όλης της Νάξου.

Εκδήλωση  στο ΚΑΠΗ Νάξου  για την Παναγία  τη  Χρυσοπολίτισσα 
    Σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 το βράδυ στην Αίθουσα του ΚΑΠΗ του Δήμου Νάξου (στην παραλιακή περιοχή της Χώρας) με την ευκαιρία της εορτής (την προηγούμενη ημέρα) των Εισοδίων της Θεοτόκου, κατά την οποία πανηγύριζε και ο φερώνυμος Ναός της πολιούχου της πόλης Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας (της οποίας η εικόνα είχε βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον Ναό).
    Η εκδήλωση του ΚΑΠΗ κατά κάποιο τρόπο  συμπλήρωσε τις κυρίως εκκλησιαστικές εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη για τα Εισόδια της Θεοτόκου.
    Στην  εκδήλωση του ΚΑΠΗ Νάξου κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρεσβυτέρα κ. Αγγελική Σκουλάτου (σύζυγος του Εφημερίου Τριπόδων πατρός Εμμανουήλ Σκουλάτου), η οποία με εμπεριστατωμένο αλλά και κατανοητό τρόπο σκιαγράφησε την προσωπικότητα και την πάναγνη μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας. Στη συνέχεια ο παρευρισκόμενος στην εκδήλωση Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος προσέθεσε πληροφορίες για την Παναγία και απηύθυνε θρησκευτικό κήρυγμα, ενώ ο αειθαλής κ. Μάρκος Σκουλάτος και η ποιήτρια κ. Μαρία Γρατσία-Θεωνά διάβασαν ποιήματά τους με θρησκευτικό περιεχόμενο. Αυτοσχέδια χορωδία από μέλη του ΚΑΠΗ με επικεφαλής τον πρωτοψάλτη κ. Ευάγγελο Παπαδόπουλο έψαλαν εκκλησιαστικούς Ύμνους των Εισοδίων. Παρέστησαν από τον ιερό κλήρο και ο ιερέας π. Εμμανουήλ Σκουλάτος και ο διάκονος π. Νικόλαος Βλασερός. Τα μέλη του ΚΑΠΗ γέμισαν ασφυκτικά την Αίθουσα του ΚΑΠΗ. Το Δ.Σ. του ΚΑΠΗ δεξιώθηκε τους παρευρισκομένους και η γιορτή συμπληρώθηκε με παραδοσιακά και νησιώτικα τραγούδια από την καλλίφωνο κ. Σοφία Σαλτερή-Μανωλά και από χορό κάποιων μελών του ΚΑΠΗ. Μια όμορφη εκδήλωση που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν. 
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: