Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ο.ΝΑ.Σ. και περιοδικό ΝΑΞΙΑΚΑ

Όλοι οι Ναξιώτες και κυρίως όσοι ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν ότι η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ( Ο.ΝΑ.Σ. ) αποτελεί ένα δευτεροβάθμιο πολιτιστικό σωματείο του οποίου μέλη είναι Ναξιακοί Σύλλογοι με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 1977 και πήρε την μορφή αναγνωρισμένου Σωματείου με αύξοντα αριθμό 230/26-05-1978.
Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα πάντα μέσα στα πλαίσια των σκοπών της που καθορίζονται από το καταστατικό της, είχε και έχει καθοριστικές παρεμβάσεις και δραστηριότητες στα Ναξιακά δρώμενα.
Όλοι όσοι ασχολήθηκαν, ή ασχολούνται με τα διοικητικά της Ο.ΝΑ.Σ., από τους μετέχοντας στην πρώτη Διοικούσα Επιτροπή που είχε αναλάβει και την ευθύνη της Δικαστικής αναγνώρισής της, τους μετέχοντες στα Διοικητικά Συμβούλια, μέχρι και αυτούς που είχαν λάβει μέρος σε επιτροπές που είχαν ή έχουν συσταθεί με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, ξεκίνησαν με ενθουσιασμό, προσέφεραν και προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες στην Ο.ΝΑ.Σ. για να επιτύχει τους σκοπούς της και να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα δράσης και παρουσίας στη Ναξιώτικη παροικία της Αθήνας αλλά και στο νησί μας τη Νάξο.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι η δράση της ξεκίνησε, με τα φεστιβάλ στο Γαλάτσι στο σινέ Αλέξανδρος, με συγκεντρώσεις για την προώθηση και επίλυση Παναξιακών προβλημάτων ( Σμυρίδικο – Ακτοπλοΐα – Νοσοκομείο – Λιμάνι – Αεροδρόμιο – Οδικό δίκτυο κ.λπ. ) στο κέντρο Άνεση στο Γαλάτσι, συνεχίστηκε με τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο Λυκαβηττό και στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με Παναξιακά Συνέδρια που έγιναν τόσο στην Αθήνα όσο και στη Νάξο με αντικείμενο τα μεγάλα Παναξιακά προβλήματα όπως αυτά που αναφέρουμε πιο πάνω και όχι μόνο, κάποιες εκδηλώσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο και τέλος με την έκδοση του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ το οποίο αποτελεί το επίσημο έντυπο μέσο ενημέρωσης της Ο.ΝΑ.Σ..
Όμως όλη αυτή την περίοδο η δράση της Ο.ΝΑ.Σ. δεν πέρασε μέσα από μια λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας ή από δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και όσοι κινούνται γύρω από την Ο.ΝΑ.Σ., παραδέχονται άμεσα ή έμμεσα ότι η δράση της Ο.ΝΑ.Σ. είχε και έχει περιόδους με σταθερή και καλή πορεία, αλλά και περιόδους γεμάτες προβλήματα, αντιπαλότητες μεταξύ των διοικούντων, προσωπικές επιλογές και δράσεις ορισμένων, που με την συμπαράσταση και βοήθεια εξωδιοικητικών παραγόντων κατόρθωναν, μέσα από κάποιες λειτουργίες, να προκαθορίζουν την πορεία της Ο.ΝΑ.Σ.. Όμως όλα αυτά αποτελούσαν τη μία πλευρά του νομίσματος η άλλη πλευρά αποτελούσε και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ο.ΝΑ.Σ. που ονομάζεται οικονομική αυτοτέλεια.
Κάποια διαστήματα αντιμετωπίστηκε ευκαιριακά με κάποιες επιχορηγήσεις φορέων, δανεισμούς από Συλλόγους και μέλη της Διοίκησης και πολλές φορές τα τελευταία χρόνια με προσωπικές εισφορές κάποιων μελών της Διοίκησης που είχαν την ευθύνη εκπροσώπησης της Ο.ΝΑ.Σ.. Το οικονομικό πρόβλημα ήταν η βασική αιτία που ανάγκασε στο παρελθόν την τότε Διοίκηση να αναστείλει την έκδοση του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ.
Η επανέκδοση του περιοδικού έγινε και πάλι πραγματικότητα και συνεχίστηκε η έκδοσή του, μέχρι σήμερα, με την εξεύρεση οικονομικών πόρων από κάποιες πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες όμως ήταν ευκαιριακού περιεχομένου, χωρίς διάρκεια.
Με την εκλογή της νέας διοίκησης και αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν για τη συγκρότηση του προεδρείου, σε κάποιες συνεδριάσεις επαναβεβαιώθηκε το πρόβλημα της μη ύπαρξης οικονομικής αυτοτέλειας και ότι οι ευκαιριακές ενισχύσεις αποτελούσαν παρελθόν για τη νέα διοίκηση.
Με αφορμή το σοβαρό αυτό πρόβλημα, με εισήγηση του προέδρου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναστολή της έντυπης έκδοσης του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ, να συνεχιστεί η έκδοσή του σε ηλεκτρονική μορφή και στο τέλος κάθε έτους, εφόσον υπάρχουν αιτήματα από κάποιους συνδρομητές ή φίλους του περιοδικού, να εκδίδεται ένας αριθμός αντιτύπων σε έντυπη μορφή που να καλύπτει τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί. Στην ίδια συνεδρίαση η άποψη της μειοψηφίας ήταν να συνεχιστεί η έκδοση του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ, αφού η διοίκηση αναλάβει πρωτοβουλίες για εξεύρεση πόρων, τόσο από την είσπραξη των συνδρομών του περιοδικού, όσο και νέων χορηγών, από διαφήμιση σ’ αυτό, κάποιων προσώπων ή επιχειρήσεων, αλλά παράλληλα να αλλάξει σταδιακά η μορφή και η ύλη του περιοδικού, ώστε να είναι πιο προσιτό στους αναγνώστες του.
Η απόφαση αυτή δημιούργησε προβλήματα τόσο σε επίπεδο επιτροπής έκδοσης του περιοδικού, η οποία σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, από το προεδρείο, στο Δ.Σ. αρνήθηκε να συνεχίσει την επιμέλεια της ύλης του περιοδικού για την έκδοσή του, όσο και γενικότερα στους συνδρομητές και τακτικούς αναγνώστες του περιοδικού. Ακολούθησαν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, κριτική για την απόφαση του Δ.Σ. αλλά συνάμα και προτάσεις για την συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού, σε έντυπη μορφή, καθώς και προσωπική απάντηση του προέδρου του Δ.Σ. για την κριτική που ασκείται με τα δημοσιεύματα αυτά.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η επαναφορά του θέματος έκδοσης του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ στο Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 15-09-2010 όπου μετά από την ενημέρωση που έγινε και τη διαβεβαίωση ότι προέκυψαν, στο μεσοδιάστημα, κάποιες χορηγίες για την έκδοση του περιοδικού, αποφασίστηκε η συνέχιση της έκδοσής του με την ίδια μέχρι σήμερα μορφή, μέχρι 31-12-2010 και η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Συλλόγων, που θα συνέλθει εντός του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, να αποφασίσει οριστικά για την τύχη του περιοδικού.
Όμως στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι τα προβλήματα και γενικότερα οι αντιπαραθέσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν αντιμετωπιζόταν το θέμα με μεγαλύτερη προσοχή και αίσθημα ευθύνης γιατί είναι σ’ όλους γνωστό ότι το περιοδικό είναι περιουσιακό στοιχείο της Ο.ΝΑ.Σ. και για την τύχη του αποφασίζουν τα αρμόδια όργανά της.
Ας περιμένουμε λοιπόν τη συνεδρίαση αυτή και ας προετοιμαστούμε κατάλληλα να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση και να ληφθεί μια απόφαση που θα είναι για το συμφέρον της Ο.ΝΑ.Σ. και να λύσει το πρόβλημα οριστικά.


ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Ο.ΝΑ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: