Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Πυρετώδεις διεργασίες Εν όψει των δημοτικών εκλογών

Πέντε μήνες πριν τις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Τρεις υποψήφιοι έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, με τον Μανώλη Μαργαρίτη να έχει λάβει τη στήριξη της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. και το νυν Δήμαρχο Νίκο Μαράκη να φέρεται ως ο επικρατέστερος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρόλο που για την ώρα δεν έχουν γίνει οι σχετικές κομματικές κρίσεις για το χρίσμα. Ο κ. Μαράκης χαίρει εκτίμησης του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτη Ρήγα, τη στιγμή όμως που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ήδη εξαγγείλει «κομματικής αποδέσμευσης» των μικρών Δήμων.

Στον πολιτικό στίβο μπήκε την περασμένη Τετάρτη και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Θανάσης Γρυλλάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον ενιαίο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως αδέσμευτος συνδυασμός και έχοντας καταθέσει την κομματική του ταυτότητα.

Σε αυτό το διαμορφωμένο προεκλογικό σκηνικό, οι Ενεργοί Πολίτες ολοκληρώνουν τις επαφές με τους τρεις υποψηφίους, προκειμένου να προωθήσουν ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα ηγηθεί υποψήφιος Δήμαρχος κοινής αποδοχής, αφήνοντας να διαφαίνεται ότι σύντομα θα προτείνουν έναν ακόμα υποψήφιο.

Θετικός στην κίνηση των Ενεργών Πολιτών ήταν ο Μανώλης Μαργαρίτης. «Είμαι διατεθιμένος να καθίσω στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού τα προβλήματά του τόπου μας και να δώσουμε λύσεις» δηλώνει στο ΒτΝ ο κ. Μαργαρίτης. Η πλευρά Γρυλλάκη, παρόλο που δέχεται να καθίσει σε κοινό τραπέζι, θα υπεραμυνθεί της υποψηφιότητας Γρυλλάκη στο ενιαίο ψηφοδέλτιο που προτείνουν οι Ενεργοί Πολίτες. Ο Θανάσης Γρυλλάκης θα κάνει δεκτή την πρόσκληση του Νίκου Μαράκη για συνάντηση των δύο. Πρόθεση πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ο κ. Γρυλλάκης να προχωρήσει χωρίς να συμμετέχει στην κομματική διαδικασία επιλογής υποψηφίου Δημάρχου από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Άλλωστε μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντιφατική προς την εξαγγελία του περί αδέσμευτου συνδυασμού. Τόσο ο κ. Γρυλλάκης, όσο και ο κ. Μαράκης αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Σέργη, σε μια ύστατη προσπάθεια συνεργασίας των δύο υποψηφίων. «Η οργάνωση έχει πάρει την απόφαση να καλέσει τους δύο υποψηφίους Δημάρχους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ εντός των επόμενων ημερών» δηλώνει ο κ. Μανώλης Σέργης και καταλήγει «πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να συζητηθεί και να βρεθεί λύση ώστε να είναι ένας υποψήφιος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ».

«Άνοιξαν» οι εσωκομματικές διαδικασίες

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περασμένη Τρίτη ξεκίνησαν οι διαδικασίες κατάθεσης προτάσεων και αυτοπροτάσεων στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το χρίσμα και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή, όπου όμως ο Θανάσης Γρυλλάκης, ο οποίος φαίνεται να μένει πιστός στις αρχές του περί αδέσμευτου ψηφοδελτίου και «ευρύτερης συναίνεσης που δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός κόμματος», δεν προτίθεται να διεκδικήσει την κομματική στήριξη.

Και όλα αυτά εν αναμονή της στάσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποψηφιότητες στην αιρετή Περιφέρεια

Παρά τα σενάρια των τελευταίων ημερών, και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Νομάρχη Δωδεκανήσου, ο κ. Μαχαιρίδης διατηρεί το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τις πιθανότητες για στροφή προς το Δήμο Ρόδου να μειώνονται στο ελάχιστο. Η πρόθεσή του για να τεθεί επικεφαλής στην Περιφέρεια είναι σαφέστατη και όπως όλα δείχνουν αλλαγή πλεύσης μπορεί να προκύψει μόνο εφόσον το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει άλλο πρόσωπο. Με δεδομένη λοιπόν την υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, στο πλευρό του αναμένεται να συστρατευθεί και ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, ενώ ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Λάζαρος Θεόφιλος κρατάει για την ώρα κλειστά τα χαρτιά του και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Γιάννης Ραγκούσης στην Περιφέρεια Αττικής;

Στα σενάρια για τις πιθανές υποψηφιότητες στις αιρετές Περιφέρειες της χώρας έχει εμπλακεί και το όνομα του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος φέρεται να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται, τη στιγμή μάλιστα που έχει «ανοίξει» η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος στα κομματικά όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τις υποψηφιότητες Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών..

Οι Ενεργοί Πολίτες

Η συντονιστική επιτροπή της Κίνησης, αποτελούμενη από τους Μανώλη Βασαλάκη, Εμμανουέλα Κουτάντζη, Μανώλη Λυκουρόπουλο, Κώστα Κλουβάτο, Πέτρα Μανδηλαρά και Πλάτωνα Τομπά, έχει ήδη συναντηθεί με τον κ. Μαργαρίτη και μέλη της ομάδας του ( Γ. Δρυμαλίτη, Τ. Πρωτονοτάριο) και με τον κ. Γρυλλάκη και μέλη της ομάδας του (Ν. Κάβουρα, Μαρινάκη). Το κλίμα κι από τις δύο ομάδες φάνηκε θετικό, όπως και το ενδεχόμενο της κοινής συνάντησης. Χθες βράδυ οι Ενεργοί είχαν συνάντηση και με τον κ. Μαράκη με το ίδιο θέμα συζήτησης. «Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου, εμμένοντας στη θέση της για το Ενιαίο ψηφοδέλτιο, με σκοπό τη συσπείρωση δυνάμεων για το νέο δήμο, συνεχίζει τις επαφές με τους υποψηφίους δημάρχους» δηλώνει στο ΒτΝ ο Μανώλης Λυκουρόπουλος και καταλήγει «αποσκοπεί δε σε μια κοινή συνάντηση όλων των υποψηφίων δημάρχων, ώστε να συζητηθούν από κοινού οι στόχοι για το μέλλον του νέου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τις επακόλουθες και καταφανείς δυσχέρειες καθώς και το ενδεχόμενο του κοινού ψηφοδελτίου».

Όταν ολοκληρωθούν οι επαφές η συντονιστική επιτροπή της Κίνησης θα εκδώσει δελτίο τύπου με τα αποτελέσματα. Αναμένουμε λοιπόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: