Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Χ.Υ.Τ.Α. Νάξου: Εργο πνοής μετ' εμποδίων

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 23/11«συζήτηση» για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΧΥΤΑ Νάξου, στο πλαίσιο του Επαρχιακού Συμβουλίου. Αν και όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα υλοποίησής του έργου αυτού, ωστόσο έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους των κοντινών χωριών, της Γαλήνης και των Εγγαρών, για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να πράξουν ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του έργου στο χώρο αυτό.
Με συνοπτικές διαδικασίες, τα μέλη του Επαρχιακού Συμβουλίου, ο Επαρχος κ. Κορρές και οι κ.κ.Θαν. Γρυλλάκης, Λαζ. Θεόφιλος, Σοφ. Θεολογίτου, Μαν. Μαργαρίτης, ο Φλ. Μπαρδάνης και Αλ. Μυλωνάς αποφάσισαν ομόφωνα να παραπεμφθεί το θέμα στο Νομαρχιακό συμβούλιο και η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να γίνει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Ο Έπαρχος κ. Βασίλης Κορρές, σχολίασε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπεκφεύγει, μάλιστα τόνισε ότι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα ταχθεί υπέρ της υλοποίησης του έργου. Η δήλωση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των παρευρισκομένων, ενώ όταν ρωτήθηκε ο Αντινομάρχης κ. Λάζαρος Θεόφιλος απάντησε ότι η εισήγηση της Υπηρεσίας δεν τον καλύπτει, χρειάζεται πίστωση χρόνου, προκειμένου να μελετήσει τα βασικά σημεία της περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς δεν είχε φτάσει στα χέρια του έγκαιρα, αν και την αναζήτησε επανηλλειμένα. Και η απάντηση αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του πλήθους…
Μέσα σε αυτό το κλίμα των αντιπαραθέσεων και της έντασης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γαλήνης κα Εμμανουέλα Κουτάτζη παρέδωσε στους επαρχιακούς συμβούλους τεχνική έκθεση που εκπονήθηκε από την κα Λοιζίδου, σύμφωνα με την οποία ο χώρος που επιλέχθηκε για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ δεν είναι κατάλληλος. Παράλληλα, «αμφισβήτησε» τη γεωτεχνική μελέτη που έχει ήδη συνταχθεί, καθώς όπως είπε τα συμπεράσματα προέκυψαν από την αεροφωτογράφηση και όχι μέσω γεώτρησης. Εξαπέλυσε μάλιστα βολές κατά των Επαρχιακών συμβούλων, ότι αντιμετωπίζουν το έργο αυτό με ψηφοθηρικά κριτήρια και συνυπέγραψαν τη χωροθέτησή του εξετάζοντας το μικρότερο πολιτικό κόστος.
Οι Επαρχιακοί σύμβουλοι που έδωσαν το παρών προσπάθησαν να εξηγήσουν στους εξαγριωμένους πολίτες ότι δεν εξετάζεται ο χώρος που θα γίνει το έργο, αλλά η περιβαλλοντική μελέτη, ενώ από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής τόνιζαν ότι η χωροθέτηση θα επανέρχεται στο προσκήνιο, σε κάθε στάδιο του έργου. Εξαπέλυσαν μάλιστα βολές και κατά του μελετητή των περιβαλλοντικών όρων.

1 σχόλιο:

Giorgos_V είπε...

Πρέπει όλοι οι Ναξιώτες να ταχθούμε υπέρ της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο χώρο που έχει αποφασιστεί από τους αρμόδιους φορείς. Λογικό είναι κανείς να μη θέλει κοντά του τον ΧΥΤΑ, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι Εγγαρές σε σχέση με το ΧΥΤΑ έχουν ασφαλή απόσταση, παρά τις παραλογες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των κατοίκων των Εγγαρών και της Γαλήνης. Αναρωτιέμαι αν μας ενδιαφέρει το καλό του τόπου μας ή απλά η δική μας η βολή. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι με ενστασεις, καταλήψεις και τραμπουκισμούς, η Νάξος δε θα πάει μπροστά. Είναι πραγματικά κρίμα για ένα νησι με τόσες δυνατότητες, να βρίσκονται κάποιοι (λίγοι) άνθρωποι να γίνονται τροχοπέδι για την ανάπτυξη.

Ένας αγανακτισμένος Ναξιώτης