Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Να μην χαθεί η ευκαιρία και άλλος κρίσιμος χρόνος ....


Γράφει ο Μανώλης Κρητικός
Οι εκλογές της 17 Ιουνίου είναι ένα Ιστορικό Ορόσημο για την Κεντροαριστερά παράταξη όπως αυτή οριοθετείται από τις τρείς κύριες πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, και της ΔΗΜΑΡ. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα θα πρέπει να κινηθεί σε κεντροαριστερή διακυβέρνηση κάτι που πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί στις ερχόμενες εκλογές. Οτιδήποτε άλλο σχήμα προκύψει από συμφωνίες κορυφής θα είναι ένας στρουθοκαμηλισμός της πραγματικότητας. Οι πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς χωρίς φοβικά σύνδρομα και δεύτερες σκέψεις θα πρέπει να συνεργαστούν δίνοντας Δημοκρατική Διακυβέρνηση. Ο ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπειρία του ΠΑΣΟΚ, και η σύνεση της ΔΗΜΑΡ μπορούν να λύσουν τα αδιέξοδα της χώρας υλοποιώντας ένα κρίσιμο πρόγραμμα διετίας. Το κοινωνικό ρεύμα που προήλθε από το ΠΑΣΟΚ είναι το κυρίαρχο στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είναι αυτό το ρεύμα που τις μειοψηφούσες και ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα τις εξοστρακίσει .
Οι εμμονές σε συντηρητικές πολιτικές του τάχα «εφικτού» πρέπει να εγκαταλειφθούν, γιατί πέρα από το ότι καλύπτουν σφάλματα του παρελθόντος που έγιναν σε διαφορετικούς Ευρωπαϊκούς Συσχετισμούς, δημιουργούν εσωστρέφεια στην πολιτική ζωή. Η κινδυνολογία και η λογική της κυβερνητικής τεχνογνωσίας δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα στους εμπνευστές τους, αυτό συμβαίνει γιατί ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται ότι αυτές οι συνταγές είναι συνταγές προηγουμένων δεκαετιών και θα έπρεπε από τις δυνάμεις που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας να είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα των ανατροπών και όχι του εφικτού όπως καθορίζεται αυτό από συντηρητικές πολιτικές, οι ανατροπές είναι που το συντήρησαν στην πολιτική ζωή της χώρας. Η πολιτική του εφικτού που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε καταστροφική για το ίδιο. Κατέληξε τα προβεβλημένα στελέχη του να θυμίζουν παλιούς ροκάδες σε παρακμή χωρίς να έχουν να δώσουν κάτι καινούργιο και σημαντικό. Αυτό το παράπονο εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν ανέφερε ότι δεν αρκεί κάτι να το λες αλλά πρέπει να θέλει και ο άλλως να σε ακούσει.
Στο χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρχουν σήμερα δύο πόλοι. Ο πόλος της Ριζοσπαστικής και Δημοκρατικής Αριστεράς όπως εκφράζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ, και ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας με κύριο πόλο το ΠΑΣΟΚ. Οι δύο παραπάνω διακριτοί πόλοι θα πρέπει να συνεργαστούν είτε σε επίπεδο κυβερνητικό είτε στο επίπεδο της αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία και την αναγέννηση της χώρα. Σήμερα οι πολιτικές του προσαρμόζω την πολιτική μου συντηρητικότερα για να συνεχίσω να κυβερνάω, η λογική της επετηρίδας στην πολιτική ζωή και των αξιωματούχων, έχει ανατραπεί και έχει εγκαταλειφθεί με αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας.
Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει της Δημοκρατικές Δυνάμεις σε συμπόρευση και συνεργασία, αν χρειαστεί και με ανατροπές συσχετισμών στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Μέχρι σήμερα μιλούν μόνο οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, και αυτοί καθορίζουν την ατζέντα των συνεργασιών πρέπει να υπάρξει ο εύλογος χρόνος να μιλήσουν τα πολιτικά κόμματα. Η συνεργασία πρέπει να γίνει σε ένα εξωστρεφές και επιθετικό πλαίσιο που θα έχει σαν στόχο την Δημιουργία ενός Σύγχρονου και Καινοτόμου Ελληνικού Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να αξιοποιηθεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτουμε σαν χώρα και είναι το Πνευματικό μας Κεφάλαιο στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: