Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Τοποθέτηση Χρυσόγελου σε 2 σημαντικά θέματα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ 9/6 ΣΤΗ ΡΟΔΟ. Ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος του «Οικολογικού Ανέμου» κι Ευρωβουλευτής των «Οικολόγων Πράσινων» κατέθεσε προτάσεις για δυο από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που έγινε το Σάββατο 9 Ιουνίου στη Ρόδο, θέματα με τα οποία ασχολείται μάλιστα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ως εισηγητηής εκ μέρους της ομάδας των Πρασίνων. Ακολουθούν οι τοποθετήσεις για το 2ο και 5ο θέμα, δυο από τα σημαντικότερα της ημερήσιας διάταξης.
ΘΕΜΑ 2ο: Στρατηγική Ανάπτυξης της Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών στο Νότιο Αιγαίο
Ο Νίκος Χρυσόγελος, κατά την τοποθέτησή του για τα θέματα της αλιείας ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις και τους βασικούς άξονες της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) που στοχεύει να γίνει η αλιεία περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη, επαναφέροντας τα αλιευτικά αποθέματα σε βιώσιμα επίπεδα και αποσκοπώντας στο μακροπρόθεσμο και σταθερό εφοδιασμό των πολιτών της ΕΕ με ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα. Ο Ν. Χρυσόγελος πρότεινε:
(α) Διαμόρφωση μετά από διάλογο στρατηγικής για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια στο Ν Αιγαίο με στόχους, χρονοδιαγράμματα και μέτρα υλοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη και την νέα ευρωπαϊκή Κοινή Αλιευτική Πολιτική και τον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας. Σύνταξη σχεδίων διαχείρισης των αλιευτικών πεδίων στο Ν. Αιγαίο με βάση την προσέγγιση του οικοσυστήματος,
(β) Διοργάνωση ημερίδας με την συμμετοχή του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Επιτρόπου Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων Μ. Δαμανάκη, εκπροσώπων της διεύθυνσης της ΕΕ και εκπροσώπων των ψαράδων και των τοπικών κοινωνιών,
(γ) Διοργάνωση διαλόγου με τους ψαράδες και την αυτοδιοίκηση της γειτονικής χώρας για να προωθηθούν συνολικότερα βιώσιμες μορφές αλιείας στην Ν.Α.Μεσόγειο.
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι εισηγητής της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας. Στην εισήγησή του που συζητιέται αυτή την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνεται έμφαση στην:
(α) Ενίσχυση από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας κι Αλιείας δράσεων που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μεταξύ άλλων και με τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που θα βοηθήσει στον φυσικό επανεμπλουτισμό των θαλασσών με ψάρια,
(β) Ενίσχυση βιώσιμων μορφών αλιείας κυρίως από παράκτιους, μικρής κλίμακας αλιείας ψαράδες,
(γ) Συλλογή στοιχείων και δεδομένων για την κατάσταση των αλιευμάτων και των αλιευτικών πεδίων με βάση την προσέγγιση του οικοσυστήματος,
(δ) Προσέλκυση νέων ψαράδων στο επάγγελμα αλλά και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πάνω στα σκάφη, η ενίσχυση παρεμβάσεων ενημέρωσης και διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο
(ε) η σταδιακή μείωση μέχρι εξάλειψης, σε τρία βήματα όπως προτείνει η Επιτροπή, των απορρίψεων μη εμπορικών ειδών στη θάλασσα από τα αλιευτικά σκάφη, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 40% των αλιευμάτων.
Πριν προχωρήσουμε στην προώθηση νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας στο Ν Αιγαίου, χρειάζεται να διαμορφωθεί μια Στρατηγική για την Αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια για όλη την περιφέρεια. Προτεραιότητα, πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η βιώσιμη αλιεία και το μεγαλύτερο ποσοστό αλιευμάτων πρέπει να προέρχεται από βιώσιμες μορφές αλιείας. Η ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να είναι μόνο συμπληρωματική δραστηριότητα προμήθειας ψαριών για διατροφή. Η υδατοκαλλιέργεια στο Ν Αιγαίο πρέπει να αφορά κυρίως σε τοπικές πρωτοβουλίες οικολογικών υδατοκαλλιεργειών στο πλαίσιο, όμως, ενός ξεκάθαρου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
Θέμα 5ο: Μνημόνιο – Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. και της
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Στην παρέμβαση του για το θέμα ο Νίκος Χρυσόγελος, που είναι και εισηγητής διατύπωσης γνώμης εκ μέρους των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την πορεία εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά, τόνισε τα εξής:
«Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση του νερού) είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Αυτό για να βελτιώσουμε όχι μόνο τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις στην ΕΕ αλλά και για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας αφού η προμήθεια, επεξεργασία και διανομή νερού συντελεί σε υψηλή κατανάλωση ενέργειας, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σε καινοτόμους αλλά και παραδοσιακούς τομείς σε όλον τον κύκλο του νερού και να πετύχουμε δίκαιες τιμές για τους καταναλωτές αλλά κι ανάκτηση του κόστους του νερού.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο αν και αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων εφαρμογής και διασύνδεσης με άλλες τομεακές πολιτικές με αποτέλεσμα να μην έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι εξαιρέσεις και οι αναβολές συγκεκριμένων μέτρων μέχρι το 2027 από τα Κράτη Μέλη έχουν γίνει συνηθισμένη πρακτική, ενώ σε πολλές χώρες υπάρχουν πολύ χαμηλές περιβαλλοντικές προσδοκίες σε ότι αφορά τον δεύτερο και τρίτο κύκλο εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης.
Ο Νίκος Χρυσόγελος ζήτησε να προστεθεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ ότι αυτή δεν συνεπάγεται μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στην ΕΥΔΑΠ αλλά έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Επίσης, να είναι σαφής και η υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ να συνεργαστεί με τις υπάρχουσες ΔΕΥΑ Ν Αιγαίου και όχι να υποκαταστήσει ή υπερβεί την δουλειά των κατά τόπους ΔΕΥΑ.
Η πρόταση έγινε δεκτή από το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: