Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΙΚ. Ν. ΓΛΕΖΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟ

Η βιβλιοθήκη Νίκου Νικολάου Γλέζου βρίσκεται στην Απείρανθο της Νάξου και στεγάζεται
προσωρινά στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού μας. Η βιβλιοθήκη αυτή έχει σημαντική ιστορία. Ξεκίνησε τη λειτουργία της με 575 τόμους το 1965 και σήμερα έχει στην ιδιοκτησία της 26.000 τόμους βιβλίων εκ των οποίων οι 16.000 είναι τοποθετημένοι στο βιβλιοστάσιο του Πολιτιστικού Κέντρου και οι 10.000 στιβαγμένοι σε χάρτινες κούτες της υπόγειας αποθήκης του.
Ο Μανώλης Γλέζος είχε πει στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης το '65: "Ένα απ' τα μεγάλα μας όνειρα ήταν να αποκτήσει το χωριό μας και
βιβλιοθήκη. Και γιατί όχι; Το βιβλίο είναι απαραίτητο στοιχείο ζωής, προόδου, πολιτισμού. Αστείρευτη πηγή φωτός. Η μόρφωση και ο πολιτισμός πρέπει να γίνουν κτήμα των κατοίκων της υπαίθρου!"
Προσφέρθηκαν πολλοί χορηγοί να στηρίξουν οικονομικά τη βιβλιοθήκη, εμείς όμως θέλουμε τη βιβλιοθήκη Νίκου Νικολάου Γλέζου να τη βοηθήσει ο ΛΑΟΣ με ανώνυμες προσφορές. Όπως ο συγχωριανός μας αγωνιστής Νίκος Νικολάου Γλέζος επιθυμούσε ο ΛΑΟΣ να είναι πρωταγωνιστής, έτσι κι εμείς οφείλουμε να στηριχθούμε στη βοήθεια του ΛΑΟΥ.
Από το 1965 τ' Απεράθου αποκτά βιβλιοθήκη, με επίσημα στατιστικά στοιχεία να μας πληροφορούν ότι παράλληλα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 207. Είναι κρίμα, σήμερα, η βιβλιοθήκη αυτή, να μη στεγάζεται σ' ένα κτήριο που να ικανοποιεί τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης 26.000 τόμων και να είναι προσβάσιμη τόσο στους κατοίκους του χωριού και ολόκληρης της Νάξου όσο και στους επισκέπτες του νησιού...
Εισήγηση στο Ευρωκοινοβούλιο της Γεωργίας Εμμ. Κώτσου,
υπαλλήλου της βιβλιοθήκης Νίκου Νικολάου Γλέζου,
κατά τη διάρκεια επίσκεψης ομάδας φίλων του Μανώλη Γλέζου
στις Βρυξέλλες στις 10/12/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: