Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Το νέο κόμμα του Γιώργου και οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων στις Κυκλάδες

Ι. Μαράκης: πιθανότερος υποψήφιος
με το κόμμα του ΓΑΠ
  • Βρούτσης, Βλασσερός, Ψαρρά, Μανιός και Χάλαρης θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους ψηφοφόρους στο Φιλώτι
  • Σίγουρος ο Μ. Βαζαίος με το ΠΟΤΑΜΙ
  • Ερωτηματικό ο Μαν. Γλέζος
Tην ίδια ώρα που όλα είναι έτοιμα για την ανακοίνωση του νέου πολιτικού σχηματισμού που θα ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρεόυ η Χαριλάου Τρικούπη τρέχει έντρομη να καταγγείλει την πράξη αυτή ώς "ανήθικη και παράλογη". Οι πρώτες αντιδράσεις στην ίδρυσης του νέου κόμματος του Γιώργου, που όπως μαθαίνουμε έχει υπογραφές πολλών νέων και άφθαρτων στελεχων οι οποίοι προέρχονται κυρίως απο το χώρο της κεντροαριστεράς, υπόσχονται ένα θερμώ προεκλογικό αγώνα με πολλές μαχαιριές πρώην "συντρόφων" που μάλλον θα αφήσουν ανεπούλωτες πληγές στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Υποψηφιότητες πάντως που ακούγονται έντονα απο τη Νάξο είναι αυτή του Γιάννη Νικ.
Μαράκη αλλά και κάποιων μεγαλύτερων σε ηλικία (μάλλον αυτό δημιουργεί εμπόδια) απο τον χώρο της Α/θμιας και Β/θμιας Αυτοδιοίκησης και του Αγροτικού Συνεταιριστικού κινήματος. Έντονα ακούγεται και το όνομα μιας γυναίκας που έχει πρωτοστατήσει στις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Εκτός Νάξου ακούγεται γνωστό και μεγάλο όνομα της αυτοδιοικησης που θα κανει πάταγο στις Κυκλάδες και ικανό να φέρει το κόμμα του Γιώργου στην 3η θέση στο Νομό.
Στις Κυκλάδες 
Για τις ΚΥΚΛΑΔΕΣ οι δυσκολίες αρχίζουν από το γεγονός, πως μετά την απογραφή του 2011, οι Κυκλάδες «προβιβάστηκαν». Δηλαδή, από τριεδρική, έγιναν τετραεδρική εκλογική Περιφέρεια. Και στις τετραεδρικές, είναι πάντα πιθανό -λόγω εκλογικού νόμου- ένα σοβαρό μπάχαλο. Χαρακτηριστικό, είναι το παράδειγμα των Χανίων, το 2012 όπου η ΝΔ παρά το γεγονός ότι ήταν δεύτερο κόμμα (20,43%, έναντι 33,77% του ΣΥΡΙΖΑ) εξέλεξε τρεις από τους τέσσερις Βουλευτές. Βέβαια στις Κυκλάδες, το πιθανότερο είναι να εκλέξει το πρώτο κόμμα τρεις ή ίσως και όλους τους Βουλευτές, αν τα αποτελέσματα της Μείζονος Περιφέρειας σε συνδυασμό με τα Πανελλαδικά, δημιουργήσουν «καραμπόλα». Την τέταρτη έδρα την παίρνει το κόμμα που έχει απο τα υψηλότερα ποσοστά στην επικράτεια και αφού η κατανομή αρχίζει απο τα μικρότερα κόμματα.
ΠΟΤΑΜΙ
..και ενώ τα ψηφοδέλτια ετοιμάζονται πυρετωδώς οι υποψήφιοι ανακοινώνουν επίσημα ή ανεπίσημα τις υποψηφιότητές τους. Ετσι στις Κυκλάδες έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του ο Μάριος Βαζαίος γιός του πρώην αξιωματικού και γενικού διευθυντή της ΝΔ (επι Κωνσταντίνου Καραμανλή - όχι του Κωστάκη- και πυργοδεσπότη του ομώνυμου Πύργου ή πιο σωστά της Ιεράς Μονής του Τιμίου Σταυρού). Αλλη υποψηφιότητα απο το ίδιο κόμμα είναι αυτή της κας Λιλής Αγγελοπούλου, Ιατρού Καρδιολόγου απο τη Σύρο και τοπική και περιφερειακή εκπρόσωπο του Ποταμιού στο Νότιο Αιγαίο.

ΠΑΣΟΚ
Βλασερός Γιάννης

Χάλαρης Μιχάλης
Όλα δείχνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ο κ. Παναγιώτης Ρήγας ώς πρωτοκλασάτο πλέον στέλεχος διεκδικεί μία θέση (μάλλον την πρώτη) στο ψηφοδέλτιο επικρατείας εγκαταλείποντας μετά απο πολλά χρόνια τις Κυκλάδες που είναι δύσκολο να δώσουν έδρα στο άλλοτε κραταιό κόμμα. Αλλες υποψηφιότητες πλην εκείνης του Καρδιολόγου Γιατρού κου Γιάννη Βλασερού η οποία πρέπει να θεωρείται σίγουρη, είναι εκείνες των κ.κ. Κατραμάδου απο την Σύρο και Μιχάλη Χάλαρη (αξιωματικού της πυροσβεστικής) με καταγωγή εκ πατρός απο τη Σαντορίνη και εκ μητρός απο την Πάρο αλλά και καταγωγή της συζύγου απο το Φιλώτι. Δύο ακόμη καλές υποψηφιότητες για το ΠΑΣΟΚ είναι της κας Αγγελικής Συνοδινού απο Σέριφο (πρώην Δήμαρχος) και του κ. Βασίλη Πομώνη απο Άνδρο.

                                                 Ν.Δ.
Οι σοβαρές παρεμβάσεις, "ανέβασαν τιςε μετοχές" του κ. Γ. Βακόνδιου.Ο Γιάννης Βρούτσης θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις Κυκλάδες αφήνοντας να παραμένουν φήμες όσους ήθελαν τον νυν δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να διεκδικεί την βουλευτική έδρα.. Ο κ. Γιώργος Βακόνδιος, θα είναι επίσης στο ψηφοδέλτιο και μάλιστα η πυκνή του αρθρογραφία στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, ανεβάζουν συνεχώς τις μετοχές του.
Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα της Κ. Μονογιού, με τη ΝΔ. Αλλά και η κ. Κατερίνα Μονογιού, δεν έχει σταματήσει τη δραστηριότητά της και με δεδομένη την καλή της επίδοση στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και τη μεγάλη άνοδο της

ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηματικό για το Μ. Γλέζο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Συρμαλένιος, έχει τον πρώτο λόγο. Από αυτόν αρχίζει και τελειώνει το ψηφοδέλτιο της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Παρών συνεχώς στα νησιά, όχι μόνο ως φυσική παρουσία αλλά και με πληθώρα παρεμβάσεων και ερωτήσεων θα ήταν απίθανο να μην είναι στο ψηφοδέλτιο. Ακούγεται επίσης το όνομα του Ναξιώτη στην καταγωγή Γιατρού, αντιστασιακού επί χούντας και συνδικαλιστή κ. Νίκου Μανιού που μάλλον θα είναι στο ψηφοδέλτιο.
Το μεγάλο ερωτηματικό όμως, είναι ο Μανώλης Γλέζος. Εμβληματική μορφή της νεώτερης ιστορίας και σημερινός Ευρωβουλευτής, έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι θα εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες για να πολιτευτεί στις Κυκλάδες.
Πολύ έντονα ακούγεται ότι έχουν προταθεί τα όνοματα των πρώην Δημάρχων Άνδρου κ. Γιάννη Λιγνού και Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά που προέρχεται απο το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης έχει προταθεί και το όνομα του κ. Βασίλη Βρούτση (υποψηφίου Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων)

ΚΚΕ
Οι υποψηφιότητες της κας Ευδοκίας Ψαρρά απο τη Νάξο και του κ. Βαγγέλη Σιγάλα απο τη σαντορίνη πρέπει να θεωρούνται σίγουρες για το ΚΚΕ στις Κυκλάδες
Αλλοι υποψήφιοι που ακούγονται είναι οι: Χαράλαμπος Ζεπάτος (μηχανολόγος μηχανικός και πρόεδρος των εργαζομένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την Σύρο, Ιάκωβος Πρωτόπαππας (λιμενεργάτης και πρόεδρος του Σωματείου Λιμενεργατών από την Τήνο),

vimanaxou.blogspot.gr

ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ στο άκουσμα ίδρυσης κόμματος απο τον ΓΑΠ

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μας θλίβει η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη που συντελείται με την εν ψυχρώ προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να ιδρύσει το δικό του προσωπικό και ιδιόκτητο κόμμα!
Ελπίζαμε ότι τελικά θα ακούσει τη φωνή της παραταξιακής και εθνικής ευθύνης και τις εκκλήσεις για ενότητα. Διαψευσθήκαμε. Η απόφαση του ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν ούτε καν προσχήματα.
Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του. Το ΠΑΣΟΚ που τον τίμησε εκλέγοντας τον πρόεδρο του και αναδεικνύοντας τον σε πρωθυπουργό. Δεν θα το καταφέρει.
Όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου προχωρά στην εφαρμογή της προσωπικής του στρατηγικής χωρίς να έχει καμία πραγματική πολιτική διαφωνία.
Ποιός είναι συνεπώς ο λόγος που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό μνημόνιο το 2010, να επιχειρεί να διασπάσει το κόμμα του;
Η τοποθέτηση του τώρα γίνεται άραγε από σκοπιά «μνημονιακή» ή μήπως «αντιμνημονιακή»;!
Δεν υπάρχει πολιτικός λόγος, ούτε ιστορική και ηθική βάση. Τα κίνητρα είναι στενά προσωπικά.
Δεν διαχωρίζει τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ του σημερινού προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου - όπως λένε κάποιοι εκφραστές του - αλλά από τον ιστορικό φορέα της δημοκρατικής παράταξης, το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην κοινωνική του βάση, αυτή που άντεξε και αντιστάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της κρίσης.
Οποίοι τιμούν και σέβονται το όνομα Παπανδρέου ξέρουν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, ιδίως τώρα που η χώρα οδηγείται εκβιαστικά σε εκλογές και το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα σταθεί όρθια.
Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: