Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

"στις Κυκλάδες σημαντικοί παράγοντες του τοπικού ΠαΣοΚ έχουν ξεσηκωθεί κατά της υποψηφιότητας του κ. Π. Ρήγα " ΒΗΜΑ 27/05


Το ΠαΣοΚ θέλει, αλλά μπορεί;
Ταξίδι-αστραπή έκανε ο κ. Βενιζέλος
στο Παρίσι την περασμένη Τρίτη
 ύστερα από πρόσκληση του
νέου γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  27/05/2012, 05:45 tovima.gr
"Το ΠαΣοΚ θέλει, αλλά μπορεί;
Για διμέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται ο κ. Βενιζέλος και τα πράσινα στελέχη
Στον τρίτο όροφο της Ιπποκράτους υπάρχει ένας μακρύς διάδρομος με γραφεία. Εκεί έχουν αρχίσει ναμετακομίζουν τα στελέχη που μετέχουν στη νέα ηγετική ομάδα (Κ. Σκανδαλίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Α. Λοβέρδος, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Ευθυμίου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης). Ωστόσο και άλλα στελέχη αναζητούν

Το ΠαΣοΚ, με δεκάδες οργανωτικά προβλήματα, ουσιαστικά χωρίς Γραμματέα και καθοδηγητικά όργανα, επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτό τον δρόμο του Κέντρου και να αντισταθεί στην πίεση που δέχεται από δεξιά και από αριστερά. Η βασική θέση που θα αναπτύξουν ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠαΣοΚ το επόμενο διάστημα είναι υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά. Σε κάθε περίπτωση απορρίπτουν την ιδέα της διαμόρφωσης δύο πόλων στο πολιτικό σύστημα, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κυβερνητική λύση χωρίς ισχυρό ΠαΣοΚ, και επιμένουν στον διμέτωπο αγώνα τους κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των έξι σημείων για την αναθεώρηση του μνημονίου, τα οποία θα εξειδικευθούν περαιτέρω από τον κ. Βενιζέλο.
γραφείο στην Ιπποκράτους, με αποτέλεσμα ο διάδρομος
του τρίτου ορόφου να αποκαλείται χιουμοριστικά «Λιστόν», όπως ο περίφημος δρόμος με τις καμάρες όπου κάποτε απολάμβαναν τον περίπατό τους οι ευγενείς της Κέρκυρας. Το κλίμα στην Ιπποκράτους όμως απέχει από την ειδυλλιακή επτανησιακή ατμόσφαιρα, καθώς το εκλογικό ποσοστό του 13% έπεσε σαν μολύβι πάνω στα στελέχη του ΠαΣοΚ, που είχαν συνηθίσει να δίνουν άνετες εκλογικές μάχες.
Η πρόταση του ΠαΣοΚ, σημειώνουν στην Ιπποκράτους, έχει γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τη μόνη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης η οποία μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς. Την ώρα που το ΠαΣοΚ επιχειρεί να προσελκύσει ξανά τους ψηφοφόρους του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος καλείται να «χειρουργήσει» με ακρίβεια νευροχειρουργού τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ώστε να μη φουντώσουν εσωτερικές εστίες έντασης. Στις επόμενες εκλογές θα ισχύσει η λίστα και γενική απόφαση είναι να μην αλλάξει η σειρά των υποψηφίων, ειδικά των εκλεγμένων και των πρώτων επιλαχόντων.
Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες προβληματικές περιοχές, όπως π.χ. η Καστοριά, όπου ο κ. Φ. Πετσάλνικος επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος, ενώ στην Ιπποκράτους υπάρχει ισχυρή τάση για ανανέωση, στις Κυκλάδες σημαντικοί παράγοντες του τοπικού ΠαΣοΚ έχουν ξεσηκωθεί κατά της υποψηφιότητας του κ. Π. Ρήγα και στην Κομοτηνή εξελέγη πρώτος βουλευτής ο Αχμέτ Χατζοσμάν με την υποστήριξη και του τουρκικού προξενείου. Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως έχει δημιουργηθεί στην Αχαΐα λόγω της υποψηφιότητας του κ. Γ. Παπανδρέου, η οποία αποκλείει την εκλογή του κ. Κ. Σπηλιόπουλου, καθώς το ΠαΣοΚ από τις 107.000 ψήφους του 2009 έπεσε στις 26.590 ψήφους. Ο κ. Βενιζέλος έχει δεχθεί εισηγήσεις για μετακίνηση του κ. Παπανδρέου σε άλλη εκλογική περιφέρεια αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει κάποια απόφαση, καθώς το θέμα «καίει». Παρά τη σχετική φημολογία, δεν αναμένονται αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μέχρι στιγμής το ΠαΣοΚ να παραμένει πάνω-κάτω στα ποσοστά του, μακριά από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε η αναμέτρηση αυτή θα είναι είτε ο θρίαμβος είτε το Βατερλό της οργανωτικής ικανότητας του κόμματος, καθώς η μάχη θα δοθεί ψήφο-ψήφο. «Αν είμαστε μεταξύ 13% και 15%, θα λογιζόμαστε ως υπαρκτή και υπολογίσιμη δύναμη. Θα έχουμε άλλες δυνατότητες να συνέλθουμε και να ανακάμψουμε. Αν όχι...» σχολιάζει έμπειρος πρώην υπουργός. Η κοινωνία φαίνεται ότι ρευστοποιεί το απόθεμα της οργής της προς διάφορους χώρους αλλά όχι προς το ΠαΣοΚ. «Το κλίμα που υπάρχει σε πολύ κόσμο είναι "να τελειώνουμε με αυτή την κατάσταση, δεν αντέχουμε άλλο"» παρατηρεί ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στον οποίο ανατέθηκαν τα βόρεια προάστια της Β' Αθηνών.
Η κατάσταση στη Β' Αθηνών και στον Πειραιά παραμένει δύσκολη. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου το ΠαΣοΚ έχασε 316.000 ψήφους στη Β' Αθηνών, 68.000 στη Β' Πειραιώς, 40.000 στην Α' Πειραιώς. Το κρισιμότερο στοιχείο όμως είναι ότι το ΠαΣοΚ δεν έχει δεξαμενές ψηφοφόρων. Απομένει το 19% που έμεινε εκτός Βουλής και οι ψηφοφόροι του κόμματος που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις 6 Μαΐου. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, του υπουργείου Περιβάλλοντος και άλλα σωματεία υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προσχώρησαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΠΑΣΠ διασπάστηκε και η «ομάδα Σακελλάρη», η οποία βρισκόταν κοντά στους Α. Τσοχατζόπουλο και Α. Κοτσακά, προσέγγισε την Κουμουνδούρου.
Τα στελέχη του κόμματος στα οποία ανέθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος τις εκλογικές περιφέρειες έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη των εκλογών. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε την Α' Αθηνών, ο κ. Μ. Ανδρουλάκης τη Β' Αθηνών (νότια προάστια), η κυρία Φώφη Γεννηματά την Α' Πειραιώς, ο κ. Α. Λοβέρδος τη Β' Πειραιώς, ο κ. Π. Ευθυμίου τη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Π. Κουκουλόπουλος την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Μ. Μπόλαρης την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης την Κρήτη και η κυρία Μιλένα Αποστολάκη τη Θεσσαλία.
Ο κ. Σκανδαλίδης οργάνωσε μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κρήτη, όπου αρκετοί ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ εμφανίζονται μετανιωμένοι για την καταβαράθρωση του κόμματος. Σε άλλες περιοχές, ιδίως στην Αττική, η κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. «Η ανεργία και τα χρέη στις τράπεζες έχουν γονατίσει τον κόσμο» παρατηρεί ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος προτάσσει στις ομιλίες του τις αναπτυξιακές προτάσεις του ΠαΣοΚ, τα έξι σημεία για την αναθεώρηση του μνημονίου και μια πρόταση για την επιμήκυνση των δανείων για 25 χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. «Πρέπει να κάνουμε τους πολίτες να μας ακούσουν ξανά» παρατηρεί. Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία την Παρασκευή με την ομιλία του στο Ιλιον και κάνει αρκετές συγκεντρώσεις στη Β' Αθηνών.
Η κινητικότητα στην Κεντροαριστερά
Η πόρτα ανοιχτή για όσους έφυγαν, οι λίστες όχι
Μετέωρο παραμένει το «άνοιγμα» του ΠαΣοΚ σε όμορους χώρους και σε προσωπικότητες της παράταξης, με τη συζήτηση να περιστρέφεται συνεχώς γύρω από τους κκ. Αλ. Παπαδόπουλο και Γ. Φλωρίδη, οι οποίοι όμως έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τις απόψεις τους. Η πόρτα του ΠαΣοΚ παραμένει ανοιχτή για όσους το εγκατέλειψαν και επιθυμούν να επιστρέψουν, αποκλείεται όμως η συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.
Πάντως στον χώρο της Κεντροαριστεράς παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ανδρουλάκης και η κυρία Διαμαντοπούλου δημοσίευσαν άρθρα για τη «Νέα Κεντροαριστερά» - έναν τόπο στρατηγικής σημασίας για τη συνάντηση ενός ριζικά μετασχηματισμένου ΠαΣοΚ με τα αναδυόμενα ριζοσπαστικά πολιτικά κινήματα - και για τη «Ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία» - τη μόνη εφικτή πρόταση, απέναντι στο κεντροδεξιό μέτωπο, για τον σχηματισμό μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης.
Παράλληλα οι κινήσεις πολιτών «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πρωτοβουλία Β» και «Πολιτεία 2012» προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους. Σε ένα κείμενο που δημοσίευσαν από κοινού υπό τον τίτλο «Κρίσιμες ώρες» σημειώνουν ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ικανή να εξασφαλίσει την παραμονή στην ευρωζώνη αλλά και ισχυρή για να επανακαθορίσει τους όρους, τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου.
Επισημαίνουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροδεξιάς και αντιπαραθέτουν το αίτημα για τη διαμόρφωση ενός νέου προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος, με την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς και την προγραμματική σύγκλιση των ευρύτερων μεταρρυθμιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, καθώς και των δυνάμεων της Ανανεωτικής Αριστεράς. «Οι διεργασίες αυτές δεν θα πρέπει να περιοριστούν στις κομματικές δυνάμεις του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά να συμπεριλάβουν τους ενεργούς πολίτες και τις κινήσεις πολιτών που εκφράζουν μια νέα δυναμική διάσταση της κοινωνίας, καθώς και τα πολιτικά στελέχη της Κεντροαριστεράς που η αποστασιοποίησή τους από κομματικές διαδικασίες και η κριτική τους στάση στις εξελίξεις των τελευταίων ετών τούς καθιστούν φερέγγυους συντελεστές της προσπάθειας αυτής» τονίζουν."

Δεν υπάρχουν σχόλια: