18:15 Πολυκρέτης Μανώλης -Αντιδήμαρχος Δήμου Νάξου
18:30 Δρ. Κοντοδήμας Δημήτρης - Εντομολόγος Ερευνητής Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου
18:45 Θυμάκης Νίκος - Γεωπόνος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φίλων των Φοινικοειδών (Greekpalmsociety)
19:00 Καπάνταης Μανώλης - Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Δ/ντής Πρασίνου
19:15 Κεφαλά Νίκη - Γεωπόνος Εκπρόσωπος εταιρείας Έργα Πρασίνου
19:30 Συζήτηση
20:00 Μετά .... Γραβιέρα, Τσίπουρο ... και
σχόλια
Κυριακή 7-12-2014
11:00 Χώρα Νάξου
Δενδροχειρουργείο σε προσβεβλημένο από το σκαθάρι Φοίνικα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δήμος Νάξου: 22853 60140
Γεωπoνικό Κέντρο Βάρσου: 22850 23195 Green Fox: 6944 945919
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Νάξου
Δεκέμβριος 2014 ΗΜΕΡΙΔΑ
Το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών Σάββατο 6 Δεκεμβρίου - 6 μ.μ. Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Νάξου Κυριακή 7 Δεκεμβρίου - 11 π.μ. Χώρα Νάξου
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στην χώρα μας το φαινόμενο της καταστροφής των φοινικοειδών από το έντομο Rhynchophorus ferrugineus ή κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών. Κατάγεται από το Βόρνεο ενώ στην Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στην Χερσόνησο Κρήτης το 2005. Έκτοτε εξαπλώνεται ταχύτατα προξενώντας σημαντικές ζημιές στον πληθυσμό των φοινικοειδών. Από τα δείγματα των παρατηρήσεων φαίνεται να προτιμά το είδος των «Καναρίων φοινίκων - Phoenix canariensis», με μεμονωμένα περιστατικά προσβολής στο είδος Washingtonia robusta και στον ενδημικό φοίνικα P. theophrasti. Δυστυχώς, το κόκκινο σκαθάρι κατοικεί πλέον και στη Νάξο και μάλιστα σε μεγάλους πληθυσμούς.
H βιολογία του εντόμου Ο βιολογικός κύκλος του κόκκινου σκαθαριού αποτελείται από 4 στάδια εξέλιξης (αυγό – προνύμφη – νύμφη - ακμαίο). Οι ζημιές οφείλονται κυρίως στις προνύμφες του σκαθαριού οι οποίες τρέφονται με ιστούς από το εσωτερικό του δέντρου δημιουργώντας στοές, ενώ είναι ικανές να φτάσουν ακόμα και στη βάση του. Ο θάνατος του φοίνικα επέρχεται μόλις καταστραφεί ο κεντρικός οφθαλμός (καρδιά του φοίνικα) ο οποίος έχει διάμετρο μόλις 3 εκ. και βρίσκεται στο εσωτερικό του δέντρου περίπου 30 - 40 εκ. κάτω από την κορυφή του.
Σημάδια προσβολής Τα πρώτα μακροσκοπικά συμπτώματα της προσβολής γίνονται ορατά ύστερα από 6 μήνες με το κιτρίνισμα και την πτώση των φύλλων της στεφάνης. Τα ακμαία παραμένουν στο δέντρο μέχρι αυτό να καταστραφεί πλήρως και στη συνέχεια μετακινούνται αναζητώντας νέο ξενιστή προκειμένου να τραφούν.
Διαχείριση του Προβλήματος ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Το κόκκινο σκαθάρι, περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εσωτερικό του φοίνικα, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για την επιτυχή καταπολέμησή του, γι’ αυτό η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι κατά βάση προληπτική.
Πρώτο μέτρο πρόληψης είναι η αποφυγή της μεταφοράς φυτών για φύτευση από μία περιοχή σε άλλη εάν αυτά δεν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, δηλαδή επίσημο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί ότι τα φυτά είναι απαλλαγμένα από το έντομο. Η ελληνική νομοθεσία καθιστά υποχρεωτικό το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για όλα τα φοινικοειδή που διακινούνται προς πώληση και έχουν διάμετρο κορμού μεγαλύτερη των 5 εκ.
Δεύτερο βασικό μέτρο πρόληψης είναι η αποφυγή κλαδέματος των κατώτερων φύλλων την περίοδο δραστηριότητας του εντόμου. Το κλάδεμα συστήνεται να γίνεται από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο, και οι τομές του κλαδέματος να ψεκάζονται με εγκεκριμένο σκεύασμα, ώστε να αποτραπούν οι ωοτοκίες των θηλυκών.
Τρίτο μέτρο πρόληψης είναι η τακτική παρακολούθηση των δέντρων κατά την περίοδο της δραστηριότητας του εντόμου, δηλαδή Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, για τον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων, όπως το ξαφνικό σπάσιμο φύλλου, ή φαγώματα στην περιφέρεια των νεότερων φύλλων κοντά στην καρδιά. Επίσης θα πρέπει να ερευνώνται σχολαστικά οι περιοχές κοντά στις βάσεις των φύλλων για την παρουσία των χαρακτηριστικών οπών καθώς και το έδαφος κάτω από το φοινικόδεντρο για τον εντοπισμό κουκουλιών, ακμαίων ή προνυμφών.
Τέταρτο μέτρο πρόληψης είναι η μαζική παγίδευση με παγίδες που περιέχουν φερομόνη και καϊρομόνη (ελκυστικές ουσίες φυτικής προέλευσης).
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
ΔΕΝΔΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Η μηχανική εξυγίανση (δεντροχειρουργική) εφαρμόζεται μόνο από ειδικούς. Γίνεται αφαίρεση όλων των φύλλων και όλης της στεφάνης, αφήνοντας μόνο το κορυφαίο μερίστωμα του φοίνικα (καρδιά). Εφόσον αυτό δεν έχει πειραχτεί από τον ρυγχοφόρο, μετά από 2 - 3 μήνες το δέντρο αναβλαστάνει.
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ Η χημική καταπολέμηση γίνεται με τη χρήση των εγκεκριμένων από το ΥΑΑΤ σκευασμάτων, με ψεκασμούς κάλυψης, ριζοπότισμα, έγχυση στον κορμό και διαβροχή του εδάφους.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ Σκευάσματα εντομοπαθογόνων νηματωδών, τα οποία ψεκάζονται στην περιοχή γύρω από τη στεφάνη. Οι νηματώδεις εισχωρούν στον κορμό και προσβάλλουν τις προνύμφες του ρυγχοφόρου, τις οποίες νεκρώνουν.
Σχέδιο Δράσης - Άμεση αποκομιδή και ταφή των προσβεβλημένων φοινικοειδών σε τόπο που θα οριστεί ως «νεκροταφείο φοινικοειδών» και θα είναι απομονωμένος.
- Καταγραφή όλων των φοινικοειδών του νησιού με το σύστημα CPLAS Phoenix το οποίο περιλαμβάνει εφαρμογή GPS και 10βάθμια κλίμακα που κατατάσσει τους βαθμούς προσβολής κατά περιοχή και βοηθάει στην επιλογή τρόπου δράσης με βάση την κρίση του υπευθύνου. Οι επεμβάσεις γίνονται πάντα και μόνο από ειδικό συνεργείο με εκπαιδευμένο προσωπικό και επιβλέποντα γεωπόνο.
- Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση ιδιωτών, επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων από ειδικούς επιστήμονες.
- Βασική προϋπόθεση η αποφυγή εισαγωγής στο νησί φοινικοειδών.
Το θετικό στην περίπτωση του νησιού είναι ότι επειδή περιβάλλεται από θάλασσα και το σκαθάρι δεν πετάει σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χλμ., είναι εφικτός ο έλεγχος της περιοχής και η εφαρμογή των προαναφερόμενων ενεργειών.
Τα φοινικοειδή βρίσκονται στην ΕΝΤΑΤΙΚΗ. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου