Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Eνημερωτικός περίπατος στην παλιά πόλη και το Κάστρο της Χώρας απο τη "ΝΙΚΑΝΔΡΗ"

Ανακοινώσεις "¨Νικάνδρης"

Ο κοινωνικός-πολιτιστικός φορέας Νάξου “Νικάνδρη-Πολιτιστική Δράση-Κοιν.Σ.Επ” διοργανώνει ενημερωτικό περίπατο στην παλιά πόλη και το Κάστρο της Χώρας Νάξου την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014 το πρωί. Θα γίνει επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής καθώς και στο Βυζαντινό Μουσείο στον Πύργο Κρίσπι-Γλέζου, στον Καθεδρικό Ναό της Υπαπαντής της Καθολικής Εκκλησίας και στους εκθεσειακούς χώρους του κτιρίου της πρώην Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο.
Η εκκίνηση θα γίνει από την κεντρική παραλιακή πλατεία της Χώρας προ του καταστήματος Προμπονά στις 11 το πρωί της Τετάρτης 13 Αυγούστου.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον πρόεδρο και υπεύθυνο επικοινωνίας του πολιτιστικού-κοινωνικού φορέα “Νικάνδρη”, φιλόλογο κ. Γιάννη Λογαρά στο τηλέφωνο 6983.167.196 και στο 22850-24112.

Σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα δημιιουργήθηκε ο κοινωνικός συνεταιριστικός πολιτιστικός φορέας με την ονομασία ¨Νικάνδρη-Πολιτιστική Δράση-Κοιν.Σ.Επ.”, ο οποίος έχει στόχο να συμβάλλει (με όσες δυνάμεις διαθέτει) στην πολιτιστική, οικονομική και τουριστική πρόοδο της Νάξου. Επιθυμεί να δώσει έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού με επίκεντρο την ιστορία, τον πολιτισμό, τις τοπικές παραδόσεις και τη φυσική ομορφιά του νησιού.
Η επιλογή του ονόματος “Νικάνδρη” οφείλεται στην ύπαρξη του αγάλματος  Νικάνδρη ή ορθότερα του αγάλματος που αφιέρωσε η επιφανής Ναξία Νικάνδρη στη θεά Άρτεμη στη Δήλο τον 7ο αιώνα (περί το 650 π.Χ., άγαλμα ένα σχεδόν αιώνα παλαιότερο από τους γνωστούς αρχαϊκούς κούρους του νησιού μας). Το άγαλμα της Νικάνδρης (πάνω  στο οποίο υπάρχει και επιγραφή που πιστοποιεί την ταυτότητα της δωρήτριας) και που αποτελεί την αρχή της μνημειώδους πλαστικής της αρχαίας Ελλάδας, βρίσκεται πρώτο στη σειρά των αρχαίων γλυπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών και είναι σταθμός στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αλλά και παγκόσμιας τέχνης και βέβαια είναι και συνδεδεμένο και με την ιστορία του ναξιακού μαρμάρου που τόσα εργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί από αυτό (αλλά και γιατί το μάρμαρο αποτελεί βασικό στοιχείο της ναξιακής φύσης αλλά και της τοπικής οικονομίας μέχρι σήμερα).
Αυτό το συμβολο της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού επιλέξαμε ως επωνυμία του νέου πολιτιστικού φορέα που συγκροτήσαμε, του οποίου ένας από τους κύριους στόχους του θα είναι η προβολή και αναδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών χώρων και των αντίστοιχων μνημείων του νησιού.
Ο φορέας μας έχει επίσης στόχο, εφόσον εξασφαλίσει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα, να συμβάλλει στην εξεύρεση εργασίας σε νέους ανέργους συμπατριώτες μας.
Θα ενημερώνουμε το κοινό της Νάξου με ανακοινώσεις μας για τις προσεχείς δράσεις μας.
Μπορείτε (εφόσον το επιθυμείτε) να αποτελέσετε τους συνεργάτες ή φίλους της  συνεταιριστικής αυτής πολιτιστικής προσπάθειας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον πρόεδρο και υπεύθυνο επικοινωνίας του πολιτιστικού-κοινωνικού φορέα “Νικάνδρη”, φιλόλογο κ. Γιάννη Λογαρά στο τηλέφωνο 6983.167.196 και στο 22850-24112.
Θεωρούμε τη δική σας συμπαράσταση απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειάς μας.
*

Εικόνα του αγάλματος της Νικάνδρης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών (πιο κάτω).


Δεν υπάρχουν σχόλια: