Κίτρινος πυρετός στη Νάξο το 1811
31 Αυγούστου 1811 Πολύς κόσμος πέθανε στην Πάρο και στη Νάξο, λόγω μιας επιδημίας. Όλοι οι κάτοικοι ενός Χωριού στην Νάξο πέθαναν. Πιστεύεται ότι πρόκειται για τον κίτρινο πυρετό τον οποίο ένα Αμερικανικό πλοίο που ήταν στην Πάρο τον έφερε στον Αιγαίο.
(Από το ημερολόγιο της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη 1811, Εθνικά Αρχεία Χάγης)
Ολλανδικό πολεμικό πλοίο στη Νάξο το 1824
5 Σεπτεμβρίου 1824 Το Ολλανδικό πολεμικό πλοίο Courier έφθασε στον Άγιο Προκόπιο. Την επόμενη μέρα ο πλοίαρχος και δυο αξιωματικοί έφθασαν στη Χώρα με άλογα και απαιτούσαν από τις τοπικές αρχές να ζητήσουν συγγνώμη για τις παραβάσεις που έγιναν εναντίον του Ολλανδικού προξενείου. Ήταν παρόντες στη συζήτηση και ο αρχηγός των Αλβανών στρατιωτών και οι δυο αντιπρόσωποι από την Ύδρα που βρίσκονταν στη Νάξο για την καινούργια φορολογία.
(Από ημερολόγιο Ολλανδού Προξένου στη Νάξο Φρ. Σωμαρίπα, Εθνικά Αρχεία Χάγης)
Τις παραπάνω πληροφορίες μου παραχώρησε ο φίλος ιστορικός κ. Μπεν Σλοτ, τον οποίο και ευχαριστώ.
Υπουργική εγκύκλιος για τη ζωοκλοπή
Το επί της Δικαιοσύνης Υπουργείον δι’ εγκυκλίου του προς τους Πρωτοδίκας Εισαγγελείς, εντέλεται αυτοίς όπως αι διάφοραι μηνύσεις αι αφορώσαι ζωοκλοπάς ως και ζωοκτονίας εισάγωνται δι απ’ ευθείας κλήσεως εις το Πλημμελιοδικείον.
Το μέτρον τούτο του Υπουργείου, όπερ παρά πάντων επικροτείται είναι άριστον του οποίου αποτέλεσμα έσεται ο κατά το δυνατόν περιορισμός της επαράτου ζωοκλοπής, ήτις οσημέραι δυστυχώς αυξάνεται χάρις εις την ατιμωρησίαν των διαφόρων ζωοκλεπτών καίτοι ο σχετικός Νόμος επιβάλλει εις αυτούς αυστηροτάτας ποινάς. Το έγκλημα της ζωοκλοπής και της ζωοκτονίας δέον να τιμωρήται, παρ’ ουδενός δε να υποθάλπηται καθ’ όσον κατατάσσεται μεταξύ των χειρίστων εγκλημάτων, προκαλεί αντεκδικήσεις και πλείστα άλλα κακά, τα οποία μόνον η αυστηρά εφαρμογή του Νόμου και η μη υπόθαλψις τούτων παρ’ ουδενός, δύναται να μετριάσει ταύτην, αν μη καταπαύση τελείως.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 188, Νάξος 30 Σεπτεμβρίου 1905
Το τέρας της ζωοκλοπής
Ο δραστήριος Δήμαρχος Απειράνθου κ. Γεωρ. Ζευγώλης ακολουθών το παράδειγμα του πατρός του, επί ικανάς περιόδους χρηματίσαντος Δημάρχου, κατακέφαλα κτυπά και θα κτυπήση το αποτρόπαιον της ζωοκλοπής τέρας! Ο κ. Δήμαρχος εργαζόμενος καθώς εργάζεται θέλει κυριολεκτικώς φανή μέγας του Δήμου του ευεργέτης.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 302/3-09-1908
Υπόμνημα για τη Σμύριδα
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1912 στο φ. 122 της «Παροναξίας» δημοσιεύεται κείμενο του «εν Αθήναις Ναξιακού Συλλόγου» προς την Κυβέρνηση για τα θέματα της σμύριδας. Το κείμενο υπογράφεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που αποτελούν οι εξής: Πρόεδρος ο Γ.Β.Μαγκάκης καθηγητής, Αντιπρόεδρος ο Γ. Πρωτοπαπαδάκης ιατρός, Γενικός Γραμματέας ο Νικολ. Γ. Διορίδης, μέλη οι Π. Γκούφας ιερεύς ταμίας, Γ. Σέλας εργοστασιάρχης, Χρυσ. Μαυρογένης και Βασίλ. Λεγάκης.
Σ.Σ. βλ. περιοδικό «Ναξιακά», τ.4, 5 Δεκ. 1985, σελ. 68
Εκδοση εφημερίδας «Ναξιακό Μέλλον»
Σεπτέμβριος 1935 Εκδίδεται στην Αθήνα η εφημερίδα «Παροναξιακόν Μέλλον», με εκδότη τον Δημ. Φραγκούλη και τον Ιανουάριο του 1936 με το α.φ. 5 αλλάζει τίτλο και γίνεται «Ναξιακό Μέλλον», που ξεπέρασε τα 50 χρόνια κυκλοφορίας.
Αναφορά για τα Λιμενικά έργα
9 Σεπτεμβρίου 1902 Σημαντική αναφορά του βουλευτή Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικ. Τριανταφυλλάκο για τα λιμενικά έργα της Νάξου
Βλ. εφ. «Αιγαίον» 1902
Θρήνοι για χρέη στο Δημόσιο
Από όλην την νήσον μας και από την γείτονα Πάρον ακούονται οι θρήνοι και αναστεναγμοί των δυστυχισμένων συμπολιτών μας δια παλαιά εις το δημόσιον χρέη οδηγουμένων εις τας φυλακάς δυνάμει ενταλμάτων. Οι θρήνοι και αι κραυγαί των ανδρών και γυναικών, οι απανταχού της πατρίδος μας ακουόμενοι, εξήγειραν και εξύπνισαν τους πατέρας του Εθνους, οίτινες αργά εκατάλαβαν, ότι οι υπό τους μακαρίους μεσονυκτίους ρουχαλισμούς ψηφιζόμενοι νόμοι έμελλον ημέραν τινά να ταράξωσι την ησυχίαν των και τα χρυσά των όνειρα. Τώρα διαμαρτυρίαι και συλλαλητήρια επί συλλαλητηρίων διοργανούνται απανταχού των επαρχιών, αλλά ταύτα είναι μάταια, ο δυστυχής γεωργός η αστός είτε έχει είτε δεν έχει, θα πληρώση διότι άλλως θα τον δεχθώσιν αι φυλακαί της προσφιλούς πατρίδος του.
Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ. 12, 16-09-1901
Ηλεκτροφωτισμός Σύρου
Από της παρελθούσης εβδομάδος ο λιμήν της Σύρου εφωτίσθη δι ηλεκτρικού φωτός και συνεπληρώθη ούτω μια έλλειψις ουσιωδεστάτη δια την εμπορικήν και ωραίαν Σύρον.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 12/16-09-1901
Νεκρή κόρη στις Μέλανες
Χθες το εσπέρας εις την θέσιν Λεβέντη του χωρίου Μελάνων και παρά τινί ρυακίω ευρέθη νεκρά η δεκαεπταέτης κόρη του εκ του χωρίου Μελάνων Νικολάου Κονδύλη. Επί τόπου έσπευσαν ο Ειρηνοδίκης, ο Αστυνόμος και ο ιατρός.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 10/2-09-1901
Έγκυος έξι μηνών η νεκρή
Γενομένης νεκροψίας επί της εις την θέσιν Κάμπονες των Μελάνων ευρεθείσης νεκράς δεκαεπταέτιδος κόρης του Ν. Κονδύλη, απεδείχθη ότι αυτή από πολλού δεν ήτο κόρη και ότι διέτρεχεν τον έκτον της εγκυμοσύνης μήνα. Εκ των επανειλημμένων και μετά της διακρινούσης τον Ειρηνοδίκην μας κ. Μεταξάν δραστηριότητος ενεργηθεισών ανακρίσεων ουδέν μέχρι σήμερον προέκυψεν οριστικόν.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 11/9-09-1901
Αίγες και χοίροι στους δρόμους
Δεν θα εισακουσθώμεν τέλος πάντων και απαλλαγώμεν από τα περιπλανώμενα εις τους δρόμους ζώα αίγας και χοίρους. Τα τελευταία μάλιστα τα οποία εκτός της αειδούς θέας των επιπροσθέτουσιν εις τους δρόμους και άλλας ακαθαρσίας.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 11/9-09-1901
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου