Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Τα έθιμα της Αμοργού "Kapetanios"

Μεγάλη και έντονη δραστηριότητα επεκράτησε στην Αμοργό το τριήμερο της καθαράς Δευτέρας.
Αρχίζοντας από το καρναβάλι των Καταπόλων το Σάββατο, ο βροχερός καιρός δεν εμπόδισε την ενθουσιώδη νεολαία της Αμοργού να τηρήσει το έθιμο. Με την παραχώρηση του γκαράζ της Blue Star Ferries που βρισκόταν στο απάνεμο λιμάνι των Καταπόλων, παρέλασαν όλες οι ομάδες του καρναβαλιού με πολύ κέφι και πολύ χορό.
Η Κυριακή της Τυρινής, είναι ημέρα μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων στην Αιγιάλη. Στα δυο όμορφα χωριά της, στην Λαγκάδα και στα Θολάρια, αναβιώνει το έθιμο του "Καπετάνιου".
Θολάρια:
Το πρωί, ξεκινούν όλοι οι νέοι του χωριού, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους, με βιολιά και λαούτα και πηγαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου απέναντι από το χωριό. Εκεί, γίνεται φαγοπότι και χορός, με πολλά τραγούδια, γραμμένα ειδικά για την περίπτωση. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία, ρίχνει το γιλέκο του και όποιος το πιάσει, ντύνεται καπετάνιος. Τον ανεβάζουν σε άλογο στολισμένο, και η πομπή ξεκινά για την επιστροφή στο χωριό.
Μπροστά από τον καπετάνιο, προπορεύεται ο "Μπαιρακτάρης", ο οποίος κρατά ένα κοντάρι, που στην κορυφή έχει ένα ψωμί, ένα τυρί και ένα χταπόδι.
Το ψωμί και το τυρί συμβολίζουν την τυρινή εβδομάδα, ενώ το χταπόδι συμβολίζει την νηστεία που αρχίζει την επομένη.
Στην είσοδο του χωριού, περιμένουν όλες οι κοπέλες του χωριού, ντυμένες στις πολύχρωμες παραδοσιακές στολές τους. Η πομπή μεγαλώνει, και όλοι μαζί μπαίνουν στο χωριό και γυρίζουν όλα τα σοκάκια, περνώντας μπροστά από τα σπίτια, τραγουδώντας. Καταλήγουν στην πλατεία της εκκλησίας, όπου ο καπετάνιος επιλέγει την καπετάνισσα, και αρχίζει το γλέντι, με χορό και τραγούδι, που συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ. Οι γυναίκες του χωριού, έχουν ετοιμάσει πλούσια φαγητά, όπως τηγανιτά ψάρια, χορτόπιτες, τυρόπιτες, ζυμωτό ψωμί, λαδοτύρι Αμοργιανό, λουκουμάδες, Ρέει μπόλικο κρασί κόκκινο γλυκό για τις γυναίκες, ρετσίνα ή λευκό για τους άνδρες, τσίπουρο και ψημένη ρακή, που βοηθούν να ανάψει το κέφι και το γλέντι στα ύψη.
Η ίδια διαδικασία εξελίσσεται και στην Λαγκάδα. Εκεί, η πομπή με τον Καπετάνιο, ξεκινά από την Απανωχωριανή, μια όμορφη εκκλησία, διανύοντας μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Καλή σαρακοστή!








Δεν υπάρχουν σχόλια: