Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σειρά ανέκδοτων ιστοριών του Μαν. Βιλαντώνη Ο ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ (ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ)



Ο ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ (ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ)

Ένας από τους πιο ωραίους μεζέδες της θάλασσας είναι το χταπόδι .
Εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο με διάφορες συνταγές γεύονται αυτόν τον υπέροχο μεζέ .Στα παραθαλάσσια μέρη της πατρίδας μας σερβίρετε ψητό μαζί με ουζάκι . Γι αυτό είναι και το πιο κυνηγημένο από όλα όσα βρίσκονται στην στεριά και στην θάλασσα .Όταν πιάσουμε το χταπόδι έχει φρικτό θάνατο γιατί το μαχαιρώνουμε και μετά το χτυπάμε δυνατά για να πεθάνει .Τα χταπόδια είναι πολύ έξυπνα και επίσης λαίμαργα και επιθετικά γι αυτό πιάνονται εύκολα.. Μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να ξεβουλώσουν και μπουκάλι προκειμένου να ελευθερωθούν. Ακόμη όταν βρει πίνα (είδος οστράκου) ανεβαίνει στον αφρό, πάνω από αυτή, και κρατώντας μια πέτρα την ζυγίζει ακριβώς να πέσει την ώρα που είναι ανοικτή ώστε να μη μπορεί να κλείσει για να την φάει .Αρκετές φορές μέσα από βάρκα αλλά και από στεριά έχω πιάσει πολλά χταπόδια ,Με αυτή την εμπειρία μου και όσα έχω διαβάσει γράφω αυτό το κείμενο για όλους εκείνους που δεν γνωρίζουν

Το χταπόδι είναι μαλάκιο, έχει οκτώ πλοκάμια και ανήκει στην οικογένεια κεφαλοπόδων .Το κυκλοφοριακό του σύστημα αποτελείται από τρείς καρδιές, έχει εννιά εγκεφάλους που οι οκτώ ελέγχουν τα πλοκάμια και ο άλλος κάνει όλες τις άλλες δουλειές .Έχει δυνατή όραση και ανεπτυγμένη αφή γι αυτό ότι πέσει στην αντίληψη του τρέχει και το αγκαλιάζει .Όταν το αρσενικό βρεθεί ερωτικά με το θηλυκό αυτό κρατάει πολύ ώρα Eνα πλοκάμι από το αρσενικό είναι σπερματοφόρο και σαν φαλός τα σπερματοζωάρια τα τοποθετεί στο σώμα του θηλυκού .Το γόνιμο χταπόδι γεννάει χιλιάδες αυγά που επωάζει περίπου πέντε μήνες. Είναι καλές μητέρες δεν αφήνουν τα αυγά τους ούτε για φαγητό με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν (τότε τα λέμε αποχυμένα),τα περισσότερα από αυτά πεθαίνουν .Τα χταπόδια έχουν δύο σειρές βεντούζες στα πλοκάμια τους με τα οποία αρπάζουν και σφίγγουν την τροφή τους και ακόμη διάφορα όστρακα και πετραδάκια με τα οποία καλύπτουν την φωλιά τους (θολάμι) .Οι ψαράδες γνωρίζουν αυτά τα σημάδια και βρίσκουν εύκολα τα θολάμια τους .Τα θηλυκά χταπόδια έχουν παράλληλες βεντούζες ενώ τα αρσενικά άναρχες. Υπάρχουν είδη που μοιάζουν με χταπόδια τα οποία έχουν μια σειρά βεντούζες, αυτά είναι οι μελιδόνες (αληδόνες) και οι μοσχοί, τα οποία είναι πιο σκληρά και κατωτέρας ποιότητας .

Τα χταπόδια όπως είπαμε είναι μια πολύ νόστιμη τροφή ,δεν πρέπει όμως να καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες ιδίως από άτομα που έχουν γαστρίτιδα, έλκος και υπέρταση. Έχουν λίγες θερμίδες και ελάχιστη χοληστερίνη .Χρειάζεται όμως καλή προετοιμασία πριν το βράσουμε η τα ψήσουμε .Τα κτυπάμε καλά τουλάχιστον σαράντα φορές δυνατά πάνω σε βράχο, τα πλένουμε αν είναι δυνατόν στην θάλασσα και μετά τα μουλιάζουμε ,(ζούριασμα) και μέχρι αυτά να μαλακώσουν ώστε να σχίζονται εύκολα τα πλοκάμια τους Πολλές φορές χρησιμοποιούμε την φράση θα σε κτυπήσω σαν το χταπόδι . Επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού 75% όταν βράζεται φεύγει το νερό και η ποσότητα του μειώνεται κατά πολύ, και νομίζουν αρκετοί ότι το έφαγε η το έκλεψε ο μάγειρας .
Τα χταπόδια τρέφονται με ψάρια και αχινούς λατρεύουν τα οστρακοειδή και τα καβούρια .Έχουν όμως πολλούς εχθρούς, όπως τις φώκιες που αρκετές φορές πηγαίνουν στα θολάμια τους αερίζονται και αυτά μη αντέχοντας την βρώμα βγαίνουν έξω και αυτές τα πιάνουν και τα τρώνε . Ακόμη εχθρούς έχουν τα μεγάλα επιθετικά ψάρια, ροφοί και σμέρνες που κόβουν και τρώνε ένα- ένα τα πλοκάμια τους .Μεγαλύτερος όμως εχθρός είναι ο άνθρωπος που τα ψαρεύει με την μπραγκαρόλα στο βυθό .Η μπραγκαρόλα είναι μια πετονιά τρίχα που καταλήγει σε αγκίστρι με μολύβι για να πηγαίνει στο βυθό και επάνω βάζουμε δόλωμα και διάφορα ψεύτικα ψαράκια που αρέσουν στα χταπόδια Πολλές ιστορίες αναφέρονται για τεράστια χταπόδια που βούλιαξαν βάρκες ,μα όλα αυτά είναι μύθοι. Πριν λίγα χρόνια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ένα χταπόδι προέβλεπε με μεγάλη επιτυχία τα αποτελέσματα . Του έβαζαν δύο δοχεία με φαγητό των δύο ομάδων και αυτό διάλεγε πρώτα το δοχείο με το φαγητό της νικήτριας ομάδας. Μια παρέα βρισκόμαστε στο λιμάνι σε ένα από τα ουζερί της παραλίας, το ψημένο χταπόδι σπάει την μύτη. Ε ,παρακαλώ βάλε μια πρώτη δόση .

Μανώλης Κ .Βιλαντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: