Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

τι συμβαίνει με τα 50.000 ευρώ της δωρεάς στη Θεοσκέπαστη; κυκλοφορούν περίεργες πληροφορίες απ’ το καλοκαίρι

γράφει ο φιλόλογος Νίκος Ι. Λεβογιάννης
Με αφορμή τις ανησυχητικές φήμες που κυκλοφόρησαν απ’ τις αρχές του καλοκαιριού στην Κωμιακή σχετικά με την τύχη της δωρεάς της αείμνηστης Ελένης Κορρέ-Χάλκου ποσού 50.000 ευρώ αποκλειστικά για την αγιογράφηση της Θεοσκέπαστης και επειδή ελάχιστα είναι γνωστά για τη δωρεά αυτή, προσπάθησα να μάθω τι έχει συμβεί. Το τραπεζικό όμως απόρρητο δεν επιτρέπει να σχηματίσει κανένας πλήρη εικόνα.
Η δωρήτρια αείμνηστη Ελένη Εμμ. Κορρέ σύζυγος Φλ. Χάλκου γεννήθηκε στην Κωμιακή το 1911. Ήταν αδελφή του Κορρεδογιάννη, του Κορρεδογιώργη, της Μουμουτζίδενας κ.λπ. Η οικογένεια του Κορρεδομανώλη (1863-1926) είχε 8 παιδιά (3 αγόρια και 5 κορίτσια). Η Ελένη Κορρέ, παντρεμένη με τον Απεραθίτη Φλώρο Χάλκο ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία της στην Ηλιούπολη Αττικής και δεν απέκτησε παιδιά. Πέθανε τον Ιούνιο του 2001 και με διαθήκη που άφησε (γραμμένη το 1999) ταχτοποιούσε τα περιουσιακά της στοιχεία.
Με τη διαθήκη της άφησε ανάμεσα σε άλλα, σημαντικά ποσά σε εκκλησίες της περιοχής Κωμιακής και της Ηλιούπολης. Συγκεκριμένα άφησε 15 εκατομμύρια δραχμές αποκλειστικά για την αγιογράφηση της Θεοσκέπαστης στη μνήμη των γονιών και των αδελφών της, 500.000 στον Άγ. Γιάννη στον Απόλλωνα, 500.000 στο μοναστήρι της Φανερωμένης και αντίστοιχα ποσά σε εκκλησίες και ιδρύματα στην Ηλιούπολη και στην Κυψέλη (γηροκομείο Αγ. Ταβηθά και ενορία  Αγ. Κων/νου  στην Ηλιούπολη, και Άσυλο ανιάτων Αγ. Ζώνης στην Κυψέλη). Εκτελεστές της διαθήκης της όρισε τα ανίψια της Γ.Δ. Παυλόπουλο και Αναστασία Σιγάλα, παιδιά της αδελφής της Αθηνάς.
Η διαθήκη δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο 2001  και στις 21 Αυγ. 2002 ο Γ.Δ. Παυλόπουλος άνοιξε λογαριασμό ταμιευτηρίου σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νάξο, όπου κατέθεσε το ποσό των 15 εκατομ. δραχμών. Ο λογαριασμός ανοίχτηκε με δυο συνδικαιούχους, τον εκτελεστή της διαθήκης Γ.Δ. Παυλόπουλο και τον τότε Επίτροπο της Θεοσκέπαστης Γεώργιο Αντ. Βιτζηλαίο-κουρέα.  Όταν πέθανε ο Παυλόπουλος το 2008, ο β΄ συνδικαιούχος (Γ.Α. Βιτζηλαίος) έκλεισε αυτό τον λογαριασμό και μετέφερε τα χρήματα σε δύο νέους στην ίδια τράπεζα (έναν ταμιευτηρίου και έναν προθεσμιακό) και ουδέποτε έγιναν αναλήψεις ή άλλες μεταβολές.  
Στις 4.12.2009 ο Γ.Α. Βιτζηλαίος παρέδωσε στο Εκκλησιαστικό συμβούλιο της Θεοσκέπαστης τα χρήματα από τους δύο λογαριασμούς, οι οποίοι έκλεισαν και τα χρήματα τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα σε νέο λογαριασμό στην ίδια τράπεζα με δικαιούχο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Θεοσκέπαστης Κωμιακής.
Το σύνολο των χρημάτων ήταν 49.528,78 ευρώ (κεφάλαιο και τόκοι). Η τράπεζα με επίσημα έγγραφά της επισημαίνει ότι: «από τις 21.8.2002 που άνοιξε ο πρώτος λογαριασμός μέχρι τις 4.12.2009 που άνοιξε ο τελευταίος λογαριασμός δεν πραγματοποιήθηκε καμιά ανάληψη τόκων ή κεφαλαίου πέραν των ισόποσων αναλήψεων-καταθέσεων των λογαριασμών».
Αυτό είναι ανάγκη να επισημανθεί, γιατί κάποιοι καλοθελητές διέδιδαν ότι οι πρώτοι συνδικαιούχοι του λογαριασμού είχαν κάνει αναλήψεις απ’ το αρχικό κεφάλαιο ή από τους τόκους.  Όμως τα χρήματα παραδόθηκαν μέχρι το τελευταίο λεπτό συμπεριλαμβανόμενων και των τόκων. Έτσι οι δύο συγχωριανοί μας, ο Γεώργιος Αντ. Βιτζηλαίος-κουρέας και ο γιος του Γιάννης-τραγουδιστής, που μετά τον θάνατο του Παυλόπουλου μπήκε στο λογαριασμό ως β΄ πρόσωπο, διαφύλαξαν με τον καλύτερο τρόπο και τον απαιτούμενο σεβασμό τα χρήματα της δωρεάς αυτής και τα παρέδωσαν στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 τα χρήματα παρέμεναν ανέγγιχτα στον τελευταίο λογαριασμό του 2009. Αιφνιδίως το περασμένο καλοκαίρι και χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της αγιογράφησης της Θεοσκέπαστης, πολλοί συγχωριανοί κι ανάμεσά τους μερικοί πρώην και νυν επίτροποι, εξεδήλωναν την ανησυχία τους για την τύχη αυτών των χρημάτων. Οι πληροφορίες όμως παρέμεναν στο επίπεδο των φημών και κανένας δεν μπορούσε να διαφωτίσει τα πράγματα. Από τη μεριά του παπά της Κωμιακής υπήρχε και υπάρχει σιγή ιχθύος, παρ’ όλον ότι είναι αδύνατο να μην έχουν φθάσει και σ’ αυτόν αυτές οι διαδόσεις και συζητήσεις.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε πολλοί συγχωριανοί μου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και μου ζήτησαν να ερευνήσω την υπόθεση αυτή. Επειδή το θέμα της διάσωσης των αγιογραφιών της Θεοσκέπαστης έχει ξεχωριστή σημασία, πολιτιστική και ιστορική (έχω πολλές φορές αναφερθεί στην πρωτοτυπία τους και την ιδιαίτερη σημασία που έχουν ακριβώς γι αυτό), με την επιστροφή μου στην Αθήνα προσπάθησα να ερευνήσω τι ακριβώς συμβαίνει. Τελικά συνέλεξα τις παρακάτω  απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, πολύ ανησυχητικές ομολογώ.
Τον Ιούνιο του 2012 με απόφαση-εξουσιοδότηση  του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Κωμιακής ο παπάς της Κωμιακής προέβη σε ολική ανάληψη των χρημάτων με επιταγή της τράπεζας που ήταν κατατεθειμένα στη Νάξο και τις αμέσως επόμενες μέρες η επιταγή αυτή ρευστοποιήθηκε (εξαργυρώθηκε) από τον ίδιο σε υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στον...Πειραιά. Έκτοτε ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά ούτε οι επίτροποι, όσους τουλάχιστο ρώτησα.   
Επιβάλλεται ο παπάς της Κωμιακής άμεσα και «επ’ εκκλησίας» να ενημερώσει τους χωριανούς πού βρίσκονται τα χρήματα της δωρεάς της αείμνηστης Ελένης Κορρέ-Χάλκου.
Επισημαίνω ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται από την δωρήτρια αποκλειστικά για την αγιογράφηση της Θεοσκέπαστης και κανένας δεν μπορεί να τα διαθέσει για άλλο σκοπό, είναι χρήματα ιερά και ο σεβασμός στη θέληση της δωρήτρια είναι επιβεβλημένος όχι μόνο νομικά, αλλά πάνω απ’ όλα ηθικά.
Εύχομαι και ελπίζω να διασκεδαστούν με πειστικό τρόπο αυτές οι ανησυχίες το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: