Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση του Επιτρόπου Εργασίας ζητά ο Χατζημαρκάκης για το επίδομα ανεργίας των εργαζομένων στον τουρισμό

Την παρέμβαση του Επιτρόπου Εργασίας κ. Λάσλο Άντορ στο θέμα του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος χατζημαρκάκης, με επιστολή που απέστειλε στον Ευρωπαίο επίτροπο. \Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει πως εξαιτίας των μνημονιακών προβλέψεων στην Ελλάδα, θα μείνουν φέτος το χειμώνα χωρίς επίδομα ανεργίας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα

εποχικά επαγγέλματα κυρίως του τουριστικού τομέα.
Ο κ. Χατζημαρκάκης επισημαίνει ότι σύμφωνα με το νόμο 3986, που ψηφίστηκε το 2011, και συγκεκριμένα το άρθρο 39, έχει θεσπιστεί ένα πλαφόν με 450 ημερήσια επιδόματα από 1/1/2013 και 400 από 1/1/2014. Έτσι, ο άνεργος, που δούλεψε μερικούς μήνες στον τουρισμό, φέτος θα λάβει επίδομα μόνο αν δεν έχει συμπληρώσει τα 400 ημερήσια επιδόματα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το 90% των πραγματικών δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, δεν θα λάβει φέτος το επίδομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχω από εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κρήτη, που αποτελεί τον πρώτο μεγάλο τουριστικό προορισμό της χώρας και έχει χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό. Το ίδιο ισχύει για τη Ρόδο, την Κέρκυρα και όλες τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου το επίδομα ανεργίας αποτελεί το συμπλήρωμα του εισοδήματος που προσπαθούν να κερδίσουν σε διάστημα 4-5 μηνών οι εργαζόμενοι στη «βιομηχανία» της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός.
“Πληροφορούμαι ότι το μέτρο λήφθηκε με το αιτιολογικό να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης στην άσκηση αυτού του δικαιώματος για επίδομα ανεργίας. Προφανώςκαι η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης των νόμων δεν γίνεται με κατάργηση των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά με κρατικούς ελέγχους και αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ο παραλογισμός των μέτρων που ζητεί η Τρόικα και οι εκρηκτικές συνέπειες που προκαλούνται στην κοινωνική βάση της Ελλάδας”, αναφέρει.

Σας ενημερώνω, επισημαίνει στον κ. Άντορ, πως τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης έχουν αναλάβει ήδη πρωτοβουλία για να αρθεί αυτή η επώδυνη συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών και να μην βρεθούν τους χειμερινούς μήνες με τρομακτικά προβλήματα επιβίωσης οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Μαζί τους συντάσσονται Εργατικά Κέντρα και φορείς κι από τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας, διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο για την Ελληνική κοινωνία.

Θέλω δε να σας επισημάνω πως τα χρήματα του επιδόματος ανεργίας προκαταβάλλονται σε σημαντικό βαθμό από τις θεσμοθετημένες εισφορές των εργαζομένων (5,36% επί του μισθού) και των εργοδοτών. Επιπλέον όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταβάλλουν 1 έως 3% εισφορά αλληλεγγύης, ποσό που θα έπρεπε να καλύπτει και τα επιδόματα ανεργίας.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλώ για τη δική σας παρέμβαση, αφενός για να γνωρίζουμε αν συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή νομιμότητα η παραπάνω παράλογη απόφαση που λήφθηκε επειδή τοεπέβαλλε η Τρόικα. Καθώς κι αν μπορούν, με τέτοιες πρακτικές, να παρακρατούνται εισφορές των εργαζομένων και να μην αποδίδονται στους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο κ. Χατζημαρκάκης, θέλω να σας παρακαλέσω στο πλαίσιο του ειλικρινούς ενδιαφέροντος που γνωρίζω ότι έχετε για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, να εξετάσετε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την σχετική αποζημίωση των δικαιούχων αλλά και για την αξιοποίηση προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που θα μπορούν να αποκαταστήσουν στην προγενέστερη κατάσταση, το στοιχειώδες και ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των εποχικά εργαζομένων στην Ελλάδα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: