Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥΣΣΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

«Ο πνευματικός κόσμος των Κυκλάδων έχασε μια γνήσια εκπρόσωπό του».
Τη θλίψη του για την απώλεια της Κυριακής Ραγκούση Κοντογιώργου εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος. «Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Κυριακής, ενός πνευματικού ανθρώπου που
αγωνίστηκε για τις ιδέες του και παρήγαγε πολιτισμό, μιας κορυφαίας
μελετητή της παράδοσης και της ιστορίας, της οποίας η προσφορά και η εμβληματική προσωπικότητα σφράγισαν την Πάρο και τις Κυκλάδες, την αυτοδιοίκηση, τα γράμματα και τον πολιτισμό.
Ασυμβίβαστο πνεύμα η Κυριακή, επέδειξε την πιο δημιουργική μαχητική στάση απέναντι στην υποκρισία και τη στασιμότητα, αυτή της πνευματικής αντίδρασης. Το σπάνιο ήθος, το πηγαίο ταλέντο και η αγάπη της για τον πολιτισμό αποτελούσαν για κείνην τρόπο ζωής.
Με διαλέξεις, άρθρα, ομιλίες και το συγγραφικό της έργο, η πολυσχιδής δημιουργός «διψούσε» να καταγράψει και κυρίως, να διασώσει στη μνήμη, «τα εικονοστάσια της ψυχής της», την Πάρο και την Αντίπαρο.
Ο πρόωρος χαμός της Κυριακής, στο απόγειο της δημιουργικότητάς της, κάνει το κενό της απουσίας της ακόμη πιο δυσαναπλήρωτο. Το δημιούργημα της ευαισθησίας της, το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο ΑΝΘΕΜΙΟΝ, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη των θησαυρών της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιά μας, για τις νεότερες γενιές.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της για τη μεγάλη απώλεια».


Έφυγε από τη ζωή η Κυριακή Ραγκούση - Κοντογιώργου (Βίντεο)

Έπειτα από πολύχρονη μάχη με την επάρατο, χθες 13 Σεπτεμβρίου, έφυγε από κοντά μας για το ταξίδι που δεν έχει επιστροφή, ένας πνευματικός άνθρωπος της Πάρου, η Κυριακή Ραγκούση - Κοντογιώργου.
Δεν έφυγε πλήρης ημερών, όπως θα επιθυμούσαμε όλοι μας, έφυγε όμως έχοντας....
προλάβει να αφήσει σε όλους μας μια πλούσια κληρονομιά με το έργο της και με τη στάση ζωής που τήρησε σε εποχές δυσκολότερες από αυτή που διανύουμε.

Δραστήριο μέλος της τοπικής μας κοινωνίας με έντονη συμμετοχή στα κοινά, ως εκλεγμένη νομαρχιακή και επαρχιακή σύμβουλος, ως συνεκδότης με το σύζυγό της Αλέξανδρο, τοπικής εφημερίδας, που για πολλά χρόνια επηρέαζε θετικά τα πολιτικά δρώμενα της Πάρου, ως συγγραφέας πολλών βιβλίων με σημείο αναφοράς την Πάρο και τους ανθρώπους της, η Κυριακή Ραγκούση - Κοντογιώργου αποτελεί για όλους μας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά παράδειγμα ανθρώπου που με συνέπεια και εργατικότητα υπηρέτησε με τρόπο ξεχωριστό το γενέθλιο τόπο, την αγαπημένη της Πάρο, το «εικονοστάσι της ψυχής της».

Ο πολιτιστικός οργανισμός «Ανθέμιον» δημιούργημα δικό της και του συζύγου της , έχοντας συγκεντρώσει μοναδικό ιστορικό, λαογραφικό και εκδοτικό πλούτο για τα νησιά μας , αποτελεί το απόσταγμα μιας ολόκληρης ζωής, που μόνο άνθρωποι που έχουν αγαπήσει με πάθος την Πάρο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν.

Η εξόδιος ακολουθία θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί από το πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στο σύζυγό της Αλέξανδρο και τα παιδιά της και την ευχή ο Μεγαλοδύναμος να την εντάξει «εν σκηναίς δικαίων».
Κώστας Αργουζής
http://www.parianostypos.gr

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: