Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου και των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες

Εναλλακτικό σχέδιο για τα νησιά μας με άξονες την παραγωγική, ενεργειακή και
περιβαλλοντική καινοτομία και την κοινωνική οικονομία

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Αιγαίο με τον «Οικολογικό ‘Άνεμο» και η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της Πολιτικής Κίνησης Νάξου, Πάρου και Μικρών Κυκλάδων, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε 4 νησιά των Κυκλάδων στο διάστημα 13 με 17 Ιουλίου, Ο Νίκος Χρυσόγελος θα βρεθεί σε ένα αριθμό νησιών των Κυκλάδων το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων η Πάρος, η Νάξος, τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα, η Δονούσα, η Σίκινος, η Μήλος κ.ά για να συζητήσει με φορείς και πολίτες θέματα που απασχολούν τα νησιά.
Ο Οικολογικός Άνεμος διοργανώνει σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελο σεμινάριο εκπαίδευσης σε θέματα οργάνωσης συνεταιριστικών επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στη Σίφνο, παράλληλα με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει εκεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου για τη διατροφή "Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ν. Τσελεμεντές".
Στη Σίφνο, την ιδιαίτερή του πατρίδα, ο Νίκος Χρυσόγελος βρέθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη 15-16 Ιουλίου και είχε την ευκαιρία να έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με μέλη της Ομάδας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Συνεταιριστικής επιχείρησης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αντικείμενο των συναντήσεων η πορεία των συλλογικών προσπαθειών στο νησί για παρεμβάσεις στους κρίσιμους τομείς των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και της ενέργειας μέσα σε από μια καινοτόμα πράσινη προοπτική, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνεταιριστικών σχημάτων.
Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ο Νίκος Χρυσόγελος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου βρέθηκαν στη Σύρο, όπου είχαν συνάντηση εργασίας με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, έδωσαν Συνέντευξη Τύπου και τηλεοπτική συνέντευξη.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου Νίκος Χρυσόγελος, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Βάσω Νάκου και η συντονίστρια της Πολιτικής Κίνησης Νάξου, Πάρου και Μικρών Κυκλάδων Χριστίνα Ευθυμιάτου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου Επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Ιουλίου στην Αθήνα. Αναφέρθηκαν πιο συγκεκριμένα στην απόφαση για άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Πολιτικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων είναι το σχέδιο αντιμετώπισης και διεξόδου από την κρίση να βασίζεται στην παραγωγική, ενεργειακή και περιβαλλοντική καινοτομία, να ενισχυθούν οι ουσιαστικές δράσεις αλληλεγγύης στο πλαίσιο μιας ομοσπονδοποιημένης Ευρώπης, με περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή. Ειδικότερα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, προτεραιότητα στον πολιτικό σχεδιασμό των Οικολόγων Πράσινων θα δοθεί στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και την ενεργοποίηση –συμμετοχή των νέων, προκειμένου για την παραγωγή τοπικών προϊόντων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, τη σύνδεση του τουρισμού με την παραγωγική και πολιτιστική ταυτότητα, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
Στη Συνάντηση Εργασίας με το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμμετείχε ο Πρόεδρος Γιάννης Ρούσσος, μέλη του ΔΣ, αλλά και εκπρόσωποι της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου. Βασικοί άξονες της Συνάντησης η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά, αλλά και η δημιουργία συνεταιριστικών μορφών υποστήριξης και η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας. Για το θέμα των ΑΠΕ συζητήθηκε η πορεία του Προγράμματος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για ανάπτυξη καινοτόμων σταθμών παραγωγής σε 4 νησιά, με πρώτη πιλοτική εφαρμογή στη Σίφνο και οι δυνατότητες στήριξης του μέσα από τοπικές συνεταιριστικές πρωτοβουλίες αλλά και ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις και προγραμματίστηκαν κοινές δράσεις για μια εναλλακτική ανάπτυξη και προώθηση του πρωτογενούς τομέα, βασισμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, τη βιοποικιλότητα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ποιότητα.
Πριν και μετά την επίσκεψή της στη Σύρο, η Χριστίνα Ευθυμιάτου επισκέφθηκε τη Μύκονο (16 Ιουλίου) και την Τήνο (18-19 Ιουλίου), για συναντήσεις με τις ομάδες πρωτοβουλίας για συμμετοχική διαλογή των απορριμμάτων από τους πολίτες, ως διεξόδου στο εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στα νησιά μας. Πιο συγκεκριμένα η Χριστίνα Ευθυμιάτου είχε συναντήσεις εργασίας με μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Αστικού Συνεταιρισμού ΜΟΙΚΟΝΟΣ στη Μύκονο και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Καλλονή –Κελλιά» στην Τήνο. Στόχος των συναντήσεων η αλληλοενημέρωση για τις προοπτικές και δυσκολίες των δύο συλλογικών εγχειρημάτων και ο προγραμματισμός δράσεων συνεργασίας.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για το σεμινάριο σε θέματα οργάνωσης συνεταιριστικών επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στη Σίφνο:
Χριστίνα Ευθυμιάτου, τηλ 6941 527255
Νικόλας Στεφάνου, τηλ 6932 301696
Σοφία Κατζηλιέρη, τηλ 6972 475328
Αντρέας Καλογήρου, τηλ 6977 749294
Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου
Βρυξέλλες: EuropeanParliament, RueWiertz, ASP 08H247, B-1047 Brussels, BelgiumTel: 0032 228 45402
Στρασβούργο: Bât. LouiseWeiss, T05059, 1, av. duPr. Schuman, CS 91024, F-67070 Strasbourg, Tel: 0033 388 175402
Αθήνα: Μητροπόλεως 1 (πλ. Συντάγματος), 10557 Αθήνα / Τηλ.: 210.3709705 / Fax: 211.8506977
www.chrysogelos.gr, e-mail: nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: