Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Παραλίες Νάξου: Ατελείωτη ευχαρίστηση ..

Βουτιές και παιχνίδι με τα τροπικά νερά
 
στην παραλία της Μικρής Βίγλας
Tο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μπορεί να μην έχει τις περισσότερες, έχει όμως μερικές από τις καλύτερες αμμουδιές στο Αιγαίο! Παραλίες με... εξωπραγματικά όμορφα γαλαζοπράσινα νερά, με ψιλή λευκή άμμο, υπήνεμες όταν φυσάει το μελτέμι, δίπλα σε σημαντικούς υγροβιότοπους και σε μνημεία του πολιτισμού. Βρίσκονται όλες αρκετά κοντά στη Χώρα και σ’ αυτές
κτύπησε για πρώτη φορά η τουριστική καρδιά του νησιού
ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣΣΟ
Η διαδρομή αυτή διασχίζει το νοτιοδυτικό και πιο αναπτυγμένο τουριστικά τμήμα της Νάξου. Αφού περάσετε τις κοντινές στη χώρα αμμουδιές του Αγίου Γεωργίου και της Λαγκούνας διασχίζετε τον ευαίσθητο υγροβιότοπο της Αλυκής με τα μικρά κεδροδάση και συνεχίζετε προς Αγιο Προκόπιο περνώντας έξω από τη Στελίδα με τους ωραίους βράχινους σχηματισμούς, που βρίσκεται περίπου 4 χλμ. από τη Χώρα.
Ως την Αγία Αννα η αμμουδιά είναι γεμάτη εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπαρ και το πιο ωραίο σημείο της είναι ο κάβος με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Αγία Αννα και το μικρό κεδροδάσος πίσω του.
Από την Αγία Αννα έως τον Μάραγκα και την παραλία Πλάκα η ακτογραμμή είναι μια ελκυστική αμμουδιά με αμμοθίνες, κέδρους και αρμυρίκια. Ο δρόμος είναι χωμάτινος, αλλά φαρδύς και καλοπατημένος.
Μικρή αμμουδιά κάτω από το μοναδικό κεδροδάσος της Νάξου.
Μικρή αμμουδιά κάτω από το μοναδικό κεδροδάσος της Νάξου.
Μετά την Πλάκα απομακρύνεται από την ακτή, μπαίνει μέσα στα χωράφια με τις καλαμιές και τα στάρια και ξανακατηφορίζει προς τη θάλασσα κοντά στην παραλία Ορκός και τη Μικρή Βίγλα, που βρίσκεται 3,5 χλμ. από την Πλάκα. Ωραίες αμμουδιές και μια μικρή λιμνοθάλασσα υπάρχουν εδώ, ενώ η Μικρή Βίγλα είναι ο παράδεισος του Kite surfing.
Από εκεί ξαναπιάνετε τον ασφαλτόδρομο και κατηφορίζετε μετά 4 χλμ. στο ήσυχο Καστράκι όπου επίσης υπάρχει μια όμορφη παραλία. Ακολουθείτε όλο νότια τον ασφαλτόδρομο, περνάτε τις αμμουδιές της Γλυφάδας και φτάνετε στο τέλος του ασφαλτόδρομου πάνω από τον κάβο Κουρούπα όπου βρίσκεται το διάσημο κεδροδάσος κάτω από το οποίο υπάρχουν μικρές, θαυμάσιες αμμουδιές. Το τοπίο είναι μοναδικό και οι κέδροι είναι χωμένοι μέσα στην άμμο.
Το kite surfing είναι πολύ δημοφιλές στη Μικρή Βίγλα.
Το kite surfing είναι πολύ δημοφιλές στη Μικρή Βίγλα.
Από αυτό το σημείο και κάτω θα κινηθείτε μόνο σε χωματόδρομους και θα φτάσετε γρήγορα στο Αλυκό και στην Ψιλή Αμμο (2 χλμ.). Εδώ αφήνετε πάλι την ακτή και ανηφορίζετε στην πλαγιά (ο δρόμος κάπως χαλάει και θέλει προσοχή).
Περνάτε ωραία τοπία με θάμνους και αλμυρίκια, σκόρπιους κέδρους, ξερολιθιές και μικρές παραλίες ανάμεσα στα βράχια και καταλήγετε, 2,5 χλμ. μετά, στην Αγιασσό. Από εδώ μπορείτε πια να επιστρέψετε στη Χώρα ακολουθώντας τους ασφαλτόδρομους της ενδοχώρας.
Τα ερείπια του Ναού της Δήμητρας στο Γύρουλα. Για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της γύρω περιοχής ο αρχαιολογικός χώρος έχει βραβευθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Τα ερείπια του Ναού της Δήμητρας στο Γύρουλα. Για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της γύρω περιοχής ο αρχαιολογικός χώρος έχει βραβευθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Μια ενδιαφέρουσα κοντινή διαδρομή είναι προς το χωριό Σανγκρί. Στο Κάτω Σαγκρί θα δείτε τα ερείπια πύργου δίπλα στον κατάλευκο ναό του Ευαγγελισμού. Το Ανω Σαγκρί είναι ένα πολύ συμπαθητικό χωριουδάκι με καταπληκτική αρχιτεκτονική και αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα ασβεστωμένα πεντακάθαρα σοκάκια του.
Το όνομά του είναι παραφθορά του Saint Croix, που είναι η γαλλική ονομασία του γειτονικού μοναστηριού του Τιμίου Σταυρού (σήμερα Πύργος Μπαζαίου). Στην είσοδο του χωριού μετά τους μεγάλους ανεμόμυλους (όπου υπάρχει ένα ωραίο μπαρ) θα δείτε τον εντυπωσιακό Αγιο Ελευθέριο, πυργοειδή ναό με παλιά κτίσματα στα οποία λειτουργούσε σχολείο στην Τουρκοκρατία και την Ενετοκρατία.
Η παραλία του Αγίου Προκόπη, από τις δημοφιλέστερες του νησιού, με πολλές ανέσεις για τους κολυμβητές.
Η παραλία του Αγίου Προκόπη, από τις δημοφιλέστερες του νησιού, με πολλές ανέσεις για τους κολυμβητές.

ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ»Κοντά στις διάσημες αμμουδιές της νοτιοδυτικής ακτής της Νάξου βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, τα οποία αξίζει να δείτε πριν ή μετά τις βουτιές!
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΥΡΟΥΛΑ
Η εύφορη κοιλάδα που απλώνεται ολόγυρα από τον λόφο νότια από το χωριό Σαγκρί, ήταν από την αρχαιότητα γεμάτη αγροτικούς οικισμούς, οι κάτοικοι των οποίων ανέπτυξαν γύρω στον 8ο π.Χ. αιώνα λατρεία χθόνιων θεοτήτων (το δίδυμο Δήμητρα και Κόρη-Περσεφόνη), με σκοπό να εξασφαλίζουν την ευφορία της γης.
Η παραλία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα της Νάξου.
Η παραλία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα της Νάξου.
Αρχικά η λατρεία γινόταν στην ύπαιθρο όμως γύρω στα 530 π.Χ. κτίστηκε εδώ μεγάλος, λαμπρός και ολομάρμαρος ναός.
Ηταν η περίοδος της τυραννίας του Λύγδαμι (τον οποίο στήριξαν οι αγροτικοί πληθυσμοί της Νάξου) και η γύρω αγροτική περιοχή βρισκόταν τότε σε περίοδο ακμής. Ο ναός είχε πέντε κίονες ιωνικού ρυθμού στην πρόσοψη.
Ο ιωνικός ρυθμός ήταν ακόμη απλός και οι κίονες χωρίς ραβδώσεις, ενώ οι επιφάνειες ήταν αδρές. Η στέγη του ναού είχε μαρμάρινα κεραμίδια. Στον ναό που ήταν αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα σώθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη και είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο γιατί αποτελεί δείγμα πρώιμης κλασικής αρχιτεκτονικής και μαρτυρά τις απαρχές της, είναι κάτι σαν ορόσημο για την ανάπτυξη της κλασικής αρχιτεκτονικής. Γύρω από τον ναό υπήρχε συγκρότημα με εγκαταστάσεις παραγωγής λαδιού, κρασιού και εργαστήρια κεραμικής. Τα παραπάνω λειτουργούσαν έως τον 8ο μ.Χ. αιώνα.
Η παραλία στο Αλυκό έχει ήσυχες γωνιές ακόμη και τον Αύγουστο.
Η παραλία στο Αλυκό έχει ήσυχες γωνιές ακόμη και τον Αύγουστο.
Τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού ο αρχαϊκός ναός έγινε χριστιανικός, ανοίχθηκε θύρα στα δυτικά και κτίστηκαν μετακιόνια για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της καινούργιας θρησκείας. Στα χρόνια του Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα, ο παλιός ναός γκρεμίστηκε και στη θέση του υψώθηκε τρίκλιτη βασιλική στην οποία ενσωματώθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαϊκού ναού. Στο ανατολικό μέρος κτίστηκε ιερό και βαπτιστήριο.
Στον αρχαιολογικό χώρο έχει γίνει θαυμάσια διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και ένα πλακόστρωτο μονοπάτι τριγυρισμένο από πικροδάφνες θα σας οδηγήσει στον αρχαίο ναό και στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο.

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΥΡΟΥΛΑ
Η αμμουδιά της Αγίας Αννας είναι από τις πρώτες που αναπτύχθηκαν στη Νάξο. Την ανακάλυψαν λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ!
Η αμμουδιά της Αγίας Αννας είναι από τις πρώτες που αναπτύχθηκαν στη Νάξο. Την ανακάλυψαν λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ!
Θαυμάσιο μικρό μουσείο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Γύρουλα, τριγυρισμένο από ελιές και λουλούδια. Περιλαμβάνει ευρήματα από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας, όπως το αέτωμα του αρχαϊκού ναού, αρχιτεκτονικά μέλη, θραύσματα από γλυπτά, μέρη από κιονόκρανα, αναθηματικούς κιονίσκους, περιρραντήρια, μαρμάρινα αναθήματα κλπ. Σε μια πτέρυγα υπάρχει μια εντυπωσιακή αναπαράσταση του ιερού της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που φτιάχτηκε πάνω στον αρχαίο ναό τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η αναπαράσταση ενσωματώνει αυθεντικά μέρη από το τέμπλο, το κιβώριο και τον άμβωνα της βασιλικής. (Ανοικτά 08:30-15:00, εκτός Δευτέρας, τηλ. 22850 32591)

ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ, ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΔημοφιλής παραλία δίπλα στη Χώρα. Αποτελεί την πρώτη επιλογή γι’ αυτούς που δεν θέλουν να αφήσουν την πόλη για να δροσιστούν. Εχει ρηχά νερά, είναι απάνεμη και είναι οργανωμένη με ομπρέλες κυρίως στα τμήματα που βρίσκονται τριγύρω από τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τις καφετέριες. Η νότια άκρη της παραλίας κατακλύζεται από τους σέρφερ.
Η ειδυλλιακή αμμουδιά της Πλάκας με τις μικρές αμμοθίνες. Η αμμουδιά είναι υπήνεμη στο καλοκαιρινό μελτέμι και ιδιαίτερα απολαυστική.
Η ειδυλλιακή αμμουδιά της Πλάκας με τις μικρές αμμοθίνες. Η αμμουδιά είναι υπήνεμη στο καλοκαιρινό μελτέμι και ιδιαίτερα απολαυστική.
ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
Μια από τις διασημότερες παραλίες, που την προτιμούν οι Ελληνες ταξιδιώτες. Βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Αγίου Προκόπη, με πεντακάθαρα νερά και χρυσή αμμουδιά. Είναι οργανωμένη σε μεγάλο μέρος της με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Πίσω της υπάρχουν πολλά beach bar και ταβέρνες.
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Στον μεγάλο όρμο με τα πεντακάθαρα νερά και την τεράστια αμμουδιά βρίσκεται η παραλία με τις περισσότερες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Στο μεγαλύτερο τμήμα της έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τα τουριστικά καταστήματα βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, ενώ η δυτική πλευρά συγκεντρώνει λιγότερο κόσμο, όμως χρειάζεται προσοχή μιας και τα νερά εκεί βαθαίνουν απότομα.
Η ήσυχη παραλία στο Πυργάκι. Πολύ κοντά βρίσκεται το θαυμάσιο κεδροδάσος της Νάξου.
Η ήσυχη παραλία στο Πυργάκι. Πολύ κοντά βρίσκεται το θαυμάσιο κεδροδάσος της Νάξου.
ΠΛΑΚΑ
Είναι η φυσική συνέχεια της Αγίας Αννας, αλλά το μήκος της είναι πολύ μεγαλύτερο. Ανήκει στις δημοφιλείς παραλίες του νησιού, είναι οργανωμένη κατά τόπους με ομπρέλες και ξαπλώστρες, και κατά μήκος της υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια. Πίσω από την αμμουδιά υπάρχουν μικροί λόφοι με αμμοθίνες που δημιουργούν εξωτικές εικόνες!
ΚΑΣΤΡΑΚΙ
Μικρός όρμος, με γαλήνια νερά, που θυμίζουν πισίνα. Θα πρέπει να πάτε νωρίς αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις ελάχιστες ξαπλώστρες της παραλίας. Βρίσκεται πίσω από τη χερσόνησο της Μικρής Βίγλας και συνορεύει με την παραλία της Γλυφάδας.
ΑΛΥΚΟ
Είναι η χερσόνησος δίπλα στην τεράστια παραλία της Γλυφάδας, στα νοτιοδυτικά του νησιού, και κρύβει μερικές πανέμορφες αμμώδεις παραλίες, πίσω από συστάδες κέδρων. Είναι ανοικτή στους δυτικούς ανέμους και τα νερά της είναι συνήθως κρύα.
ΓΛΥΦΑΔΑ
Απέραντη αμμουδερή παραλία που δεν γεμίζει ούτε τον Αύγουστο! Βρίσκεται δίπλα από την παραλία του Καστρακίου και το δάσος των κέδρων στο Αλυκό. Θα τη βρείτε ακολουθώντας το δρόμο Χώρας - Αλυκού.
ΜΙΚΡΗ ΒΙΓΛΑ
Η αμμώδης παραλία αποτελεί παράδεισο για αθλητές του windsurfing και ειδικά του kite surfing. Παρά τον δυνατό βοριά και τα κύματα, μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας θαυμάζοντας τις φιγούρες των έμπειρων αθλητών. Στην αμμουδιά καταλήγει χωματόδρομος από την Πλάκα και ασφαλτόδρομος από το Καστράκι.
ΠΥΡΓΑΚΙ
Ομορφη αμμώδης παραλία, πλάι στο Αλυκό. Είναι πολύ ήσυχη, αφού λίγοι επισκέπτες φτάνουν μέχρι εδώ. Απολαμβάνετε το μπάνιο σας έχοντας θέα στην Ηρακλειά και στην Ιο.
ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΥΣ
Κάτω από το κεδροδάσος στο Αλυκό υπάρχουν κρυμμένες μικρές θαυμάσιες αμμουδιές με καταπληκτικά τιρκουάζ νερά, στις οποίες συγκεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά γυμνιστές. Είναι πολύ ήσυχες και εξωτικές με τους κέδρους και τις αμμοθίνες τους.

Η ΑΓΙΑΣΣΟΣΟ δρόμος που οδηγεί στην παραλία της Αγιασσού από την ενδοχώρα (από Σαγκρί και Χαλκί) ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα και έτσι η αμμουδιά αποκτά όλο και περισσότερους επισκέπτες (η παράκτια διαδρομή από Πυργάκι παραμένει χωμάτινη). Με ρηχά διαυγή νερά, μεγάλη αμμουδιά και ένα μικρό αλλά σημαντικό υγροβιότοπο δίπλα της η Αγιασσός παραμένει ακόμη σχετικά ανέγγιχτη από την έντονη τουριστική ανάπτυξη. Στην παραλία θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

KITE SURFING Η Νάξος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής προορισμός για τους kite surfers. Οι αμμουδιές της βορειοδυτικής ακτής και το καλοκαιρινό, στρωτό μελτέμι δημιουργούν πολύ καλές συνθήκες. Η κορυφαία παραλία για kite surf είναι η Μικρή Βίγλα, ιδανική για αρχάριους και έμπειρους.
Ο αέρας είναι στρωτός και πολύ βολικός για άλματα και ωραίες πτήσεις πάνω από τις ανατολικές ακτές της Νάξου. Υπάρχουν ναυαγοσώστες και υπηρεσίες ασφαλείας καθώς και σκάφος διάσωσης. Απευθυνθείτε στο Flisvos Kitecentre, στη Μικρή Βίγλα (τηλ. 22850 75490, www.flisvos-kitecentre.com) για τα περαιτέρω. Τα παιδιά του κέντρου είναι εκπαιδευτές πιστοποιημένοι από το ΙΚΟ (International Kiteboarding Organization) και διοργανώνουν σχολεία, παρέχουν εξοπλισμό και άλλα πολλά.

FAST INFO
ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥΟ ναός του Διονυσου στα Υρια είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται μέσα στα Λιβάδια, κοντά στην πόλη της Νάξου. Το όνομά του δόθηκε από τους ντόπιους, οι οποίοι από παλιά είχαν δει τα ίχνη των αρχαίων τοίχων και τα έλεγαν τοιχογύρια, τα οποία με τον χρόνο παραφθάρηκαν σε γύρια και ύρια. Ο χώρος είναι λιτός, υπάρχουν λίγοι κίονες και ίχνη από τα παλιά τείχη. Διακρί­νονται επίσης λείψανα από τον αρχαίο χώρο εστίασης, όπου έτρωγαν οι προσκυνητές καθώς και το πρόπυλο και αρχαίο πηγάδι. Στην ίδια θέση αποκαλύφθηκαν 4 ναοί από τους οποίους ο ναός του Διονύσου είναι ο τελευταίος.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο αρχαιολογικός χώρος στα Υρια έχει διαμορφωθεί με καλαισθησία, με πλακόστρωτα δρομάκια, συκιές, ελιές και αμπέλια. Για την ανά­πλαση και τη διαμόρφωση ο ναός του Διονύσου (και ο ναός της Δήμη­τρας στο Γύ­ρουλα) πήραν το πρώτο βραβείο το 2003 από την Europa Nostra, την Πανευρω­παϊκή Ομο­σπον­­δία για την Πολιτιστική Κληρονομιά. (Ανοικτός 08:30-15:00, εκτός Δευτέ­ρας, τηλ. 22850 22725)
ΔΙΑΜΟΝΗ





ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
«Iria Beach Art Hotel» (22850 42600-1, www.iriabeach-naxos.com). Εχει 25 δωμάτια και σουίτες με υδρομασάζ, Wi Fi και βεράντα ή μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα. Οι VIP σουίτες ξεχωρίζουν για την άνεση, την πολυτέλεια και την ιδιαίτερη διακόσμηση. Το ξενοδοχείο, εκτός από πισίνα, διαθέτει εστιατόριο, σπα και γυμναστήριο.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
«Princess of Naxos», στον Αγιο Γεώργιο (22850 22165, 25387, www.princessofnaxos.com). Δίπλα στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, με δωμάτια και στούντιο πλήρως εξοπλισμένα με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει πισίνα που την περιβάλλουν γαλάζια κρύσταλλα τα οποία το βράδυ που φωτίζονται δημιουργούν μια εντυπωσιακή εικόνα.
«Nissaki Beach» (22850 25710, www.nissakihotels.com). Είναι μια από τις πολυτελείς προτάσεις διαμονής στο νησί. Τα δωμάτια και οι σουίτες είναι πλήρως εξοπλισμένα, με δορυφορική τηλεόραση, cd player, μπάνιο με υδρομασάζ και θέα στη θάλασσα ή την πισίνα. Υπάρχει και πρόσβαση στο Internet.
«Astir of Naxos» (22850 29320-2, www.astirofnaxos.com). Καινούριο και πολυτελές ξενοδοχείο, σε ωραίο σημείο, απέχει 2 λεπτά από τη παραλία του Αγίου Γεωργίου. Τα 26 δωμάτια του είναι ευρύχωρα, με προσεγμένη διακόσμηση και πλήρως εξοπλισμένα.
ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
«Mediter­ranean» στον Αγιο Προκόπιο (22850 22949, 25513, www. www.hotelmedi­terranean.gr). Ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο, αποτελούμενο από μονώροφα κτίρια. Τα δωμάτια έχουν όμορφη διακόσμηση και βεράντες που βλέπουν στη Χώρα και τον Αγιο Προκόπη. Διαθέτει πισίνα, μπαρ, ασύρματο δίκτυο Wi Fi, κήπους και παιδότοπο.
«Naxos Imperial» (22850 26620, www.naxosimperial.com). Καινούργιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με το μπλε και λευκό να πρωταγωνιστούν. Προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με γούστο. Θα χαλαρώσετε στο spa όπως και στο beach bar της ιδιωτικής παραλίας του.
ΠΛΑΚΑ
«Aegean Palace» στην Πλάκα (22850 42871-4, www.aegeanpalace.gr). Καινούργιο, σύγχρονο και πολυτελές ξενοδοχείο, με 60 δωμάτια, διαμερίσματα και σουίτες, επιπλωμένα με πολυτέλεια και εντυπωσιακά κρεβάτια με ουρανούς. Οι βεράντες έχουν καταπληκτική θέα στη θάλασσα και στο μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Μπορείτε να χαλαρώσετε στην πισίνα, το μπαρ, το γυμναστήριο ή το spa.
«Plaza Beach» (22850 29400-9, www.plazabeachhotel.gr). Τα 100 δωμάτια είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και έχουν βεράντες με θέα σε θάλασσα και κήπους. Διαθέτει πισίνα με υδρομασάζ, γυμναστήριο, σάουνα, χαμάμ, εστιατόριο με γεύσεις από την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα.
ΣΤΕΛΙΔΑ
«Naxos Palace», στη Στελίδα (22850 29133, www.naxospalacehotel.com). Λειτουργεί από το 2004, βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί από τη Χώρα στη Στελίδα. Εχει 77 δωμάτια και σουίτες, με απλή αλλά ωραία διακόσμηση, δυο πισίνες (η μια παιδική), pool bar, εστιατόριο και γυμναστήριο. Το ξενοδοχείο είναι σχεδιασμένο σε κυκλαδίτικο στυλ, ενώ οι κήποι του με το γκαζόν και τα φυτά είναι πολύ όμορφοι.
«Villa Marandi» (22850 24652, 24784, www.villa-marandi-naxos.com). Πρόσφατα ανακαινισμένο, σε νησιώτικο στυλ, με σουίτες, στούντιο και διαμερίσματα που έχουν ονόματα από τη μυθολογία. Εχουν μεγάλες βεράντες με πέργκολες και θέα προς τη θάλασσα, το λιμάνι και τη Χώρα. Το συγκρότημα διαθέτει πισίνα, δυο μπαρ και εστιατόριο.
«Naxos Beach II» (22850 26590-1, www.naxosbeach2.com). Κτισμένο σε μια ήσυχη τοποθεσία, στον λόφο της Στελίδας, με θέα το λιμάνι, το κάστρο της Χώρας και την Πορτάρα. Τα δωμάτιά του είναι σύγχρονα εξοπλισμένα, με διακόσμηση ρομαντική. Διαθέτει γήπεδο τένις, εστιατόρια και πισίνα. Εχει καταπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα.

«Lagos Mare», στον Αγιο Προκόπιο (22850 42844, www.lagosmare.gr). Βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Αγίου Προκοπίου με 39 δωμάτια και 7 σουίτες, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και με θέα στη θάλασσα ή σε κάποια από τις τρεις πισίνες. Υπάρχει επίσης βιβλιοθήκη, γυμναστήριο με σάουνα και χαμάμ, καθώς και παιδότοπος.


«Porto Naxos» στον Αγιο Γεώργιο (22850 23970-2, www.porto-naxos.gr). Συγκρότημα κτισμένο σύμφωνα με τη νησιωτική αρχιτεκτονική, περιτριγυρισμένο από ολάνθιστους κήπους και σε μικρή απόσταση από οργανωμένη παραλία. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με γούστο και ποιότητα και υπάρχουν πολλές παροχές, όπως πισίνα με τζακούζι, εστιατόρια, μπαρ, γήπεδα κ.ά.


«Finikas Hotel Apartments» στο Πυργάκι (22850 75230, www.hotelfinikas.gr). Ενα καινούργιο και καλαίσθητο ξενοδοχείο, επάνω στην παραλία. Πέτρα, μάρμαρο και βότσαλο είναι τα υλικά που κυριαρχούν, ενώ τα δωμάτια είναι βαμμένα σε παλ χρώματα και διακοσμημένα με ακριβά υφάσματα. Εχει πισίνα, γυμναστήριο, παιδότοπο και εστιατόριο με πιάτα φτιαγμένα από ντόπια υλικά.


«Κάβος» στον Αγιο Προκόπιο (22850 23355, www.kavos-naxos.com). Συγκρότημα πέτρινων κατοικιών, με καταπράσινους κήπους και θέα στη θάλασσα. Υπάρχει πισίνα με μπαρ, γυμναστήριο και εστιατόριο με σπιτική κουζίνα. Βρίσκεται στο κέντρο του Αγίου Προκοπίου και κοντά στον οικισμό της Αγίας Αννας.

«Naxos Resort» στον Αγιο Γεώργιο (22850 26650, www.naxosresort.gr). Δίπλα στην παραλία του Αγίου Γεωργίου σε καινούργιο κτίριο που συνδυάζει κυκλαδικό στυλ με βενετσιάνικα στοιχεία. Το πρώην «Naxos Royal», έχει 88 δωμάτια, σάουνα, γυμναστήριο, spa, πισίνες και το εστιατόριο «Αριάδνη» που σερβίρει πιάτα ελληνικής και διεθνούς κουζίνας.

ΦΑΓΗΤΟ




ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
«Γοργόνα» (22850 41007, 42730, www.gorgona-naxos.com). Ονειρεμένες σπιτικές γεύσεις, πιάτα με θαλασσινά, όπως σπέσιαλ αστακομακαρονάδα, που θα συνοδεύσετε με βαρελίσιο κρασί. Εχει καταπληκτική θέα στο Αιγαίο.
«Παλάτια» (22850 26588, 41591, www.palatia-naxos.gr). Ακριβώς επάνω στην παραλία της Αγίας Αννας, με φρέσκα ψάρια κατευθείαν από το καΐκι τους, αλλά και ναξιώτικη κουζίνα. Δοκιμάστε καλοψημένα φρέσκα ψάρια (ειδικά την «γούνα»), μύδια αχνιστά, αστακομακαρονάδα και μαγειρευτά, όπως ρόστο και κόκορα χωριάτικο.
«Κάβουρας» (22850 42049). Μην σας παρασύρει το όνομά του και η θέση του. Δεν είναι ψαροταβέρνα, αλλά μια καλή ψησταριά που σερβίρει ψητά και σουβλάκι με γύρο.
«Μανώλης» (22850 41008). Βρίσκεται στον Μάραγκα, ανάμεσα στην Πλάκα και την Αγία Αννα, με τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα και όμορφη βεράντα. Ειδικότητά του τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όπως αστακοί, γαρίδες κ.α.
«Φάρος στου Χίου» (22850 41111) Από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του νησιού. Βρίσκεται στην Αγία Αννα πάνω από την αμμουδιά και ο Νικόλας Χίος εγγυάται ολόφρεσκο ψάρι ψημένο με μαστοριά. Η κακαβιά του επίσης είναι κορυφαία!
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
«Νησάκι» (22850 25710). Βρίσκεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο και είναι από τα καλύτερα εστιατόρια της Νάξου. Στην κουζίνα ο σεφ Παύλος Μανωλάς δημιουργεί πιάτα με διεθνείς και ελληνικές γεύσεις όπως φιλέτο ναπολεόν με μελιτζάνες, παπαρδέλες με μανιτάρια. Εχει και πολύ καλή λίστα κρασιών.
ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
«Ανεσις-Σπύρος» (22850 42055). Ενα βήμα από την παραλία, με φρέσκα ψάρια καθημερινά και σπεσιαλιτέ την αστακομακαρονάδα. Κάθε Σάββατο μπαίνει γουρουνόπουλο στη σούβλα, για τους κρεατοφάγους.
«Avali» (22850 26972). Ελληνική και ναξιώτικη κουζίνα, καθώς και ποικιλία ψαριών. Το κατάστημα είναι κτισμένο στους βράχους της πλαγιάς πλάι στο εκκλησάκι του Αγίου Προκόπη.
«Μπαρμπού­νης» (22850 41964). Η ταβέρνα λειτουργεί τουλάχιστον 30 χρόνια και όπως δείχνει το όνομα αλλά και η θέση της δίπλα στην παραλία ειδικεύεται στα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά.
ΜΙΚΡΗ ΒΙΓΛΑ
«Μικρή Βίγλα» (ή «στου Λιοφάγου», 22850 75214). Λειτουργεί από το 1966. Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία, μπροστά στη θάλασσα και σερβίρει σπιτικά ελληνικά πιάτα, φτιαγμένα με ντόπια υλικά. Σπεσιαλιτέ του είναι τα κεφτεδάκια, ενώ στο μενού συμπεριλαμβάνονται ψητά στη σχάρα και θαλασσινά.
«Ιππόκαμπος» (22850 75477). Πάνω από την παραλία της Μικρής Βίγλας, θα απολαύσετε αστακομακαρονάδα, παραδοσιακά πιάτα του νησιού και ντόπια τυριά, όπως η ξινομυζήθρα και το «αρσενικό». Εχει και ιταλική κουζίνα, με κανελόνια και λαζάνια.
ΠΛΑΚΑ
«Τα 3 αδέλφια» (22850 42777). Η Αννα μαγειρεύει σπιτικές συνταγές, έχοντας για βάση τα ντόπια υλικά. Σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Ξεχωρίζει η αστακομακαρονάδα.
«Amore Mio» (22850 42634). Ανανεώθηκε ο κήπος αλλά και οι ιταλικές γεύσεις, με έμφαση στις μακαρονάδες, τις σαλάτες και τις πίτσες. Για ορεκτικό προτείνεται η μπρουσκέτα με τυρί και ντομάτα.
ΣΑΓΚΡΙ
«Ο Τζώννης» (22850 41545). Εχει σήμα ποιότητας ελληνικής κουζίνας του ΕΟΤ και πανέμορφη αυλή με μαγγανοπήγαδο. Δοκιμάστε αρνάκι λεμονάτο, κόκορα κοκκινιστό, τηγανιά χοιρινό στη γάστρα και πολλά ψητά κρεατικά. Τα λαχανικά είναι από τον κήπο τους.

«Αξιώτισσα» (βρίσκεται στον δρόμο Χώρας - Αλυκού, 22850 75107). Εξαιρετικό εστιατόριο, από τα καλύτερα της Ελλάδας και για τις ολόφρεσκες πρώτες ύλες του αλλά και για τα εξαιρετικά πιάτα και τη λίστα κρασιών του!
Θα καθίσετε στην αυλή, με τις γλάστρες και τα φυτά και θα δοκιμάσετε, μεταξύ πολλών άλλων, ντοματοκεφτέδες, χούμους, ρεβιθοκεφτέδες, καθώς και το κατσικάκι στη λαδόκολλα, με τηγανητές πατάτες, το απεραθίτικο ρόστο (χοιρινό σπάλα στην κατσαρόλα με ντομάτα), τις φρέσκιες σαλάτες και το «αρσενικό» (ναξιώτικο τυρί) τους. Στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου καλό είναι να κάνετε κράτηση από την προηγούμενη μέρα.

Κείμενα: Αντώνης Ιορδάνογλου Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23523&subid=2&pubid=23032950

Δεν υπάρχουν σχόλια: