Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Ο Ι. ΔΕΚΑΒΑΛΛΑΣ

Ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κος Ιωάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση προς το Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με την «Επαναλειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου». Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής :
«Όπως γνωρίζετε το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου συνεδριάζει και γνωμοδοτεί σε μηνιαία τουλάχιστον βάση για δεκάδες θέματα που σχετίζονται με την ΚΑ΄ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με την Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων και με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.
Η γραφειοκρατία που ισχύει για τη διεκπεραίωση ακόμη και απλών υποθέσεων πολιτών είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα ακόμη και για υποθέσεις επισκευών, απλών επεμβάσεων ή αλλαγής χρήσης σε ακίνητα, να απαιτείται η εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας προς το Τοπικό Συμβούλιο, με βάση
γνωμοδότηση του οποίου εκδίδεται με επιμέλεια της Εφορείας η τελική απόφαση.
Σε πολλές περιπτώσεις για να εκδοθεί απόφαση περνάει ακόμη και ένα ολόκληρο έτος με προφανή ζημία, όχι μόνο για τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τις τοπικές οικονομίες γενικότερα.
Για όλα τα ανωτέρω έχουμε διαμαρτυρηθεί κατ΄ επανάληψη δήμοι και φορείς των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να ληφθούν κάποια (λίγα) μέτρα περιορισμού της γραφειοκρατίας, χωρίς να έχει μεταβληθεί ριζικά το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων.
Στα ανωτέρω προβλήματα έρχεται να προστεθεί η μη σύγκληση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου, λόγω ελλιπούς σύνθεσης, αφού το ΚΕΑ της Ακαδημίας Αθηνών δεν έχει αντικαταστήσει το ορισμένο στο άνω Συμβούλιο τακτικό μέλους του, το οποίο έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Οι διαμαρτυρίες των πολιτών των Κυκλάδων έχουν αυξηθεί, αφού εξ΄ αιτίας αυτής της δυσλειτουργίας είναι αδύνατο κάποιος πολίτης να κάνει ακόμη και μία απλή μεταβολή χρήσης ενός καταστήματος για να μπορέσει να το λειτουργήσει.
Όπως αντιλαμβάνεστε μια τέτοια εμπλοκή σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης επιδεινώνει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.
Ελπίζω να γίνει κατανοητό, πόσο αναγκαία κρίνεται η παρέμβασή σας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου».
Από το Γραφείο Τύπου
του Τ. Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: