Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή Δεκαβάλλα στον ΥΕΝ και Αιγαίου για την ακτοπλοϊκή "απομόνωση" της Σύρου

Με επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου κο Κώστα Μουσουρούλη, με θέμα τη «διακοπή & μετατροπή ακτοπλοϊκών δρομολογίων», παρενέβη ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής :
«Με την παρούσα επιστολή μου ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, επιθυμώ να σας θέσω το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει από τη συνεχή διακοπή και μετατροπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που εξυπηρετούν τις Κυκλάδες. Ήδη από το μήνα Νοέμβριο έχει διακοπεί η δρομολόγηση του τρίτου πλοίου, το οποίο εξυπηρετούσε την ενδοσυγκοινωνία μεταξύ των νησιών μας. Τα δρομολόγια αυτά είναι ιδιαιτέρως αναγκαία διότι κατά
τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η πλειοψηφία των νησιών μας στερείται επαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης από και προς τον Πειραιά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η μετακίνηση των νησιωτών μας. Σήμερα δημιουργούνται νέα αρνητικά δεδομένα στο χώρο της ακτοπλοΐας. Η διακοπή επί διμήνου της μιας εκ των τριών βασικών ακτοπλοϊκών γραμμών του νομού μας (Πειραιά – Σύρο – Τήνο – Μύκονο) απομονώνει ουσιαστικά τη Σύρο από την Τήνο και τη Μύκονο, παράλληλα η συγκοινωνιακή σύνδεση της Σύρου θα εξυπηρετείται από τη γραμμή της Παροναξίας, επιμηκύνοντας μάλιστα τη διάρκεια του προαναφερόμενου δρομολογίου. Η σύνδεση δε της Σύρου ως πρωτεύουσας του νομού και της Περιφέρειας με τον Πειραιά, θα γίνεται περίπου στις 12 το μεσημέρι, ένα δρομολόγιο που δεν θα μπορεί να καλύπτει τις κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις των μετακινούμενων από τη Σύρο προς τον Πειραιά, αλλά και αντίστροφα, διότι δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την εξυπηρέτηση των μετακινούμενων, για την επαφή τους με τις διοικητικές, δικαστικές και υγειονομικές υπηρεσίες της Ερμούπολης.
Επίσης με το δρομολόγιο Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, καλύπτονται οι ανάγκες ζωής για ένα σημαντικό αριθμό νεφροπαθών, οι οποίοι μετακινούνται από τα νησιά της Τήνου και της Μυκόνου προς τη Σύρο για αιμοκάθαρση στη μονάδα τεχνικού νεφρού του νοσοκομείου της Σύρου.
Επίσης η πολιτεία προχώρησε σε κατάργηση των περισσοτέρων Δ.Ο.Υ. στα νησιά μας, αφήνοντας σε λειτουργία μόνο τις Δ.Ο.Υ. της Σύρου και της Νάξου. Πως θα εξυπηρετούνται άραγε οι δημότες των νησιών, όταν δεν θα έχουν πλοίο να μετακινηθούν από και προς τις δύο Δ.Ο.Υ. του νομού;
Η κάλυψη της γραμμής Τήνου – Μυκόνου με τα δύο εναπομείναντα πλοία της ενδοσυγκοινωνίας δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειωδώς ανάγκες σύνδεσης, διότι και τα δρομολόγια είναι ελάχιστα σε αριθμό (3 για την Τήνο και κανένα για την Μύκονο) . Η γραμμή Σύρου – Τήνου – Μυκόνου εξυπηρετεί και τη συγκοινωνιακή σύνδεση με την Άνδρο με μετεπιβίβαση στο λιμάνι της Τήνου.
Επανερχόμεθα σε παλαιότερη πρότασή μας, να προστεθεί και η Σύρος στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ραφήνας – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου, η οποία σήμερα εκτελείται από το πλοίο «Πηνελόπη», έτσι ώστε να αποκατασταθεί καθημερινή σύνδεση της Σύρου με την Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο, αλλά και τη Ραφήνα.
Κύριε Υπουργέ,
Ήδη οι νησιώτες μας βιώνουν πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες μεγεθύνονται λόγω της απομόνωσης του νησιωτικού χώρου, εάν συνεχιστεί και επιδεινωθεί η υφιστάμενη κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μας, χωρίς κανένα ίχνος δραματοποίησης, σας λέμε ότι πολλά νησιά θα οδηγηθούν κατά τους χειμερινούς μήνες στην εγκατάλειψη, αλλά και η δίκαιη αγανάκτηση των νησιωτών μας μπορεί να οδηγήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την κατάκτηση του αυτονόητου δικαιώματός μας, που είναι αυτό της μετακίνησης.
Προσδοκάμε ότι, θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, έτσι ώστε να μην υπάρξει διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, θα υπάρξει επαναφορά του τρίτου πλοίου που εκτελούσε με έδρα τη Σύρο την ενδοσυγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών μας, αλλά και κάθε άλλη ενέργεια, η οποία θα ενισχύσει τη νησιωτική ακτοπλοΐα».
Εκτός από την παρέμβασή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου, ο πρόεδρος του Τ.Π. Κυκλάδων, απέστειλε σχετική επιστολή προς την Εταιρεία BLUE STAR FERRIES, με την οποία την καλεί να αντικαταστήσει το πλοίο BLUE STAR ITHAKI με άλλο πλοίο της εταιρείας, έτσι ώστε να μη διακοπεί ούτε μια ημέρα η σύνδεση του Πειραιά με τη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο, προκειμένου να συμβάλλει η ανωτέρω εταιρεία στον περιορισμό της απομόνωσης των νησιών.
Από το Γραφείο Τύπου
Του Τ.Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: