Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Επιστολή Περιφερειάρχης στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ομάδα παρακολούθησης της μελέτης αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ζητεί με σημερινή του επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ακολουθεί η επιστολή:
“Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστό σε εμάς ότι έχει ήδη ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων προσφάτως όμως περιήλθε σε γνώση μας από το Υπουργείο σας (Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος) ότι συγκροτείται επιτροπή παρακολούθησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτού του στόχου. Στην επιτροπή αυτή η οποία είναι πρωταρχικής σημασίας για την πορεία των μελετών και η σύνθεση της οποίας μας είναι άγνωστη, δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι των άμεσα ενδιαφερομένων φορέων δηλαδή των Περιφερειών της χώρας. Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο μας βάζει σε προβληματισμούς.
Οι Περιφέρειες της χώρας από την ίδια της φύση τους αλλά και θεσμικά από το Ν. 3852/10, είναι οι κατ’ εξοχήν φορείς προγραμματισμού και ανάπτυξης. Ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι εξ΄ορισμού το «μέσον» για την επίτευξη αυτού του στόχου εντός των διοικητικών τους ορίων, σε συνέργεια με τα υπερκείμενα ή υποκείμενα επίπεδα. Για το λόγο αυτό, ρητά προβλέπεται στο Ν. 3852/10 αρθ. 188 ότι «στα συλλογικά όργανα της Διοίκησης που καταρτίζουν τα προγράμματα για την περιφερειακή ανάπτυξη, τη χωροταξία και την αειφόρο ανάπτυξη μετέχουν υποχρεωτικά και εκπρόσωποι των περιφερειών».
Επομένως η μη συμμετοχή των Περιφερειών σε όλη τη διαδικασία επίβλεψης – παρακολούθησης (και όχι μόνο στο τελικό στάδιο που αποτελεί η προβλεπόμενη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου) μέχρι την ολοκλήρωση – θεσμοθέτηση των ως άνω σχεδίων, αποτελεί θεσμικό ατόπημα.
Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε για την ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειάς μας (και κατ΄ επέκταση όλων των Περιφερειών της χώρας) δια εκπροσώπων της στην επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού που αφορά στο Νότιο Αιγαίο καθώς και σε κάθε παρέμβαση πολεοδομικού – περιβαλλοντικού – αρχιτεκτονικού ή αναπτυξιακού περιεχομένου που προγραμματίζεται από το ΥΠΕΚΑ και που αφορά στην Περιφέρειά μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: