Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Στρατούλη και Ν.Συρμαλένιου, για τον κλάδο των Φορτοεκφορτωτών


 Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών
ΘΕΜΑ:  Αφανισμός του κλάδου των φορτοεκφορτωτών.
Όπως είναι γνωστό, βάσει του Ν. 3919/11, όπως εξειδικεύτηκε με την εγκύκλιο 3643/249/28.2.2012, μεταβλήθηκε ριζικά η φορτοεκφορτωτική νομοθεσία και καταργήθηκαν σειρά περιορισμών για την πρόσβαση και την άσκηση του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή, όπως το επαγγελματικό βιβλιάριο, η έγκριση των εργασιών από την Επιτροπή Ρύθμισης Φορτοεκφόρτωσης (ΕΡΦ), ο καθορισμός αμοιβής κ.α. Η κατάργηση των παραπάνω περιορισμών, παρόλο που συνοδεύτηκε με τη διατήρηση των τριών
προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος, όπως η ηλικία των 18 ετών, η ιατρική γνωμάτευση ικανότητας και η υπηκοότητα του κράτους μέλους της Ε.Ε., στην πράξη και λόγω ανυπαρξίας ελεγκτικών μηχανισμών, εφαρμόζεται ελάχιστα έως καθόλου, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που εκτελούν έργο φορτοεκφόρτωσης, να προσλαμβάνουν κατά κανόνα χωρίς ασφάλιση και χωρίς ιατρική γνωμάτευση, φτηνό εργατικό δυναμικό.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ανεργία και σε απόγνωση ένα ολόκληρο κλάδο εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα και λόγω της χρήσης ανασφάλιστης εργασίας, το ΙΚΑ χάνει σημαντικά ποσά από την εισφοροδιαφυγή. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν μεταφορές ευπαθών προϊόντων (κατεψυγμένων τροφίμων κλπ.), η καθυστέρηση μεταφοράς και φορτοεκφόρτωσης τους, ιδιαίτερα σε λιμάνια αλλά και αλλού, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά τη δημόσια υγεία και ότι αυτό συνεπάγεται.
Με δεδομένη την κατάσταση και τις μέχρι σήμερα αρνητικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν. 3919/11 και που έχουν, πέραν των άλλων,  ως κύριο αποτέλεσμα τον αφανισμό ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων, 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί 
α) αν σκέφτονται να αναθεωρήσουν το συγκεκριμένο νόμο και τις παρενέργειες που προκαλεί στον κλάδο των φορτοεκφορτωτών
β) αν θα λάβουν μέτρα για να σταματήσει η ασυδοσία των μεταφορικών εταιρειών, τόσο σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες, όσο και σε σχέση με την παράνομη και ανασφάλιστη εργασία, που προκαλεί τεράστια ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους στη δημόσια υγεία, εφόσον μεταφέρονται ευπαθή προϊόντα, τρόφιμα κλπ.

                                                                                          Οι ερωτώντες βουλευτές

                                                                                            Δημήτρης Στρατούλης
                                                                                            Βουλευτής Β΄ Αθηνών

                                                                                            Νίκος Συρμαλένιος
                                                                                            Βουλευτής Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: