Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μάρτης, γδάρτης .........


Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ
Του Νίκου Α. Δρη  (Φυσικού - Μετεωρολόγου)

Μπήκαμε λοιπόν στη Σαρακοστή και στο Μάρτη, που, όπως γνωρίζουμε, δε λείπει από αυτή. Και επειδή, όπως λέει και ο σοφός λαός, ως μήνας είναι «δίμουρος» και «πεντάγνωμος», παρότι μπαίνει με λιακάδες, μέτριους ανέμους και όχι τόσο χαμηλές θερμοκρασίες για το επόμενο επταήμερο, ας μην ξεγελιόμαστε ότι θα συμπεριφερθεί όμοια κα στη συνέχεια. Άλλωστε ακόμη και στην ίδια μέρα αλλάζει συμπεριφορά, αφού «ο Μάρτης το πρωί χιόνισε κι ο γάιδαρος ψόφησε (από το κρύο), το μεσημέρι βρώμισε (από τη ζέστη) και το βράδυ τον πήρε το ποτάμι (από τη βροχή)». Ιδιαίτερη προσοχή να δείξουμε και στην πολύωρη έκθεση στον ήλιο του Μαρτιού, που «τρυπάει
κέρατο βοδιού» και «βάφει και πέντε μήνες δεν ξεβάφει», αφού βρίσκεται στο περιήλιο, πολύ κοντά στη γη.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 06 και 11 β. η ελάχιστη και μεταξύ 10 και 17 β. η μέγιστη. Στα ορεινά, η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα προς το υψόμετρο.
Αυξημένες οι νεφώσεις μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι και με βροχή την Πέμπτη, θα μειωθούν στη συνέχεια με μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια και ξαστεριά.Με εξαίρεση τους πολύ ισχυρούς βοριάδες μέχρι και το Σάββατο, οι υπόλοιπες ημέρες θα κυλίσουν με μέτριους, νοτίων διευθύνσεων ανέμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: