Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΝΑΞΟΥ

Εμείς οι μηχανικοί της Νάξου θέλουμε με την επιστολή μας αυτή, προς όλους τους αρμόδιους, που καθορίζουν με τις αποφάσεις τους, και τις ενέργειες τους το σήμερα και το αύριο του επαγγέλματος μας, αλλά και όλων των επαγγελμάτων που έχουν σχέση με το αντικείμενο μας, να καταθέσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον προβληματισμό μας και την αγανάκτηση μας για όλα αυτά που συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν και αποφασίζονται ή δεν αποφασίζονται για τον κλάδο μας αυτή την περίοδο.
Η κρίση που μαστίζει τον  τόπο μας τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη κτυπήσει έκτος των άλλων  και τον τομέα της οικοδομής  στο νησί μας, και μαζί της και  όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται  με αυτήν.
Μηχανικοί κυρίως νέοι, εργάζονται πια για ένα μεροκάματο, βιοτεχνίες και εμπόριο οικοδομικών υλικών κλείνουν, ή βρίσκονται κοντά στο κλείσιμο, τεχνίτες και εργάτες βγαίνουν μαζικά στην ανεργία, συνεργία οικοδόμων διαλύονται.
Και ενώ σίγουρα τα γνωρίζεται όλα αυτά αξιότιμοι κύριοι αρμόδιοι εξακολουθείτε να αδιαφορείτε, ή
ακόμα χειρότερα να νομοθετείτε με στόχο την επιδείνωση αυτής της τραγικής κατάστασης και όχι την βελτίωση της.

 ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ
  1. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΕΚΑ και ΥΠΠΟ
    • Γιατί λέτε ότι ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών, που ισχύει από πρώτης Μαρτίου θα επιταχύνει και θα απλουστεύσει την διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών (πέντε ημέρες χρόνος έκδοσης λέτε!!!) ενώ γνωρίζει ότι πριν την έκδοση απαιτούνται εγκρίσεις (δασαρχείο, αρχαιολογία, Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Έλεγχου) που χρειάζονται από ένα έως δυο χρόνια.
    • Γνωρίζετε επίσης ότι για την ηλεκτροδότηση, των οικοδομών απαιτείται πλέον έλεγχος από ορκωτούς μηχανικούς, που ακόμα πανελλαδικά δεν έχουν δώσει ούτε εξετάσεις και συνεπώς δεν υπάρχουν.
    • Γνωρίζει ότι οι ελεγκτές αυτοί όποτε οριστούν θα πρέπει να έρχονται τρεις φορές για αυτοψία σε κάθε κτίσμα μέχρι την ολοκλήρωση του και να πληρώνονται από τον ιδιοκτήτη για κάθε επίσκεψη.
    • Γιατί αφού τα γνωρίζει όλα αυτά εξακολουθείτε να μας λέτε ότι όλα γίνονται για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.
    • Και ταυτόχρονα ετοιμάζετε την κατάργηση της κατοικίας εκτός σχεδίου στα νησιά, μειώνετε τη δόμηση στους οικισμούς και στα μικρά νησιά και έχετε ήδη καταργήσει την κατάτμηση εντός των νέων οικισμών στα νησιά.
Μήπως για να προστατεύσετε το περιβάλλον; ΟΧΙ! Γιατί ταυτόχρονα επιτρέπετε όλα αυτά με τους νόμους που ετοιμάζετε, σε οικόπεδα 150 και 800 στρεμμάτων όπου μόνο μεγάλες εταιρίες θα έχουν φυσικά την οικονομική δυνατότητα να οικοδομήσουν 30.000τ.μ.!!!
Έτσι  οδηγείτε σε αφανισμό την μικρή ιδιοκτησία, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τη κοινωνική συνοχή και σύνθεση  των νησιών μας, αλλά και το κυκλαδικό  τοπίο.



  1. ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (ΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ)
    • Γιατί η Περιφέρεια αδιαφορεί για την κατάσταση των υπηρεσιών της και τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων τους δυο χρόνια μετά τον Καλλικράτη.
    • Δεν γνωρίζετε ότι μια απλή έγκριση της δασικής υπηρεσίας, ακόμα και σε καθαρά οικόπεδα, για ανέγερση μικρής ή μεγάλης κατοικίας ή επιχείρησης χρειάζεται από ένα έως δυο χρόνια μέχρι να εκδοθεί, εγκλωβισμένη σε γρανάζια γραφειοκρατίας και πολλές φορές ‘‘λευκής απεργίας’’ των υπαλλήλων, στο γραφείο της Σύρου.
Ποιος μπορεί να περιμένει τόσο χρόνο μέσα στο ρευστό οικονομικό περιβάλλον που  ζούμε για να οικοδομήσει. Ποιος Έλληνας ή ξένος που θέλει να κάνει μια μικρή ή μεγάλη επένδυση στο νησί μας θα πεισθεί να περιμένει τόσο για μια απλή έγκριση που παλαιοτέρα εκδιδόταν σε ένα ή δυο μήνες το πολύ;
    • Γνωρίζετε ότι στη Νάξο δεν υπάρχουν δημόσιες δασικές εκτάσεις, και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε οριζόντια το νησί μας όπως τις άλλες περιοχές της Ελλάδος με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να μη μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες ή γονικές παροχές αγροτεμαχίων όταν στο οικόπεδο υπάρχει έστω και μια μικρή συστάδα δένδρων που είναι χαρακτηρισμένη σαν δάσος.
    • Γιατί οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι κατακερματισμένες;
    • Γιατί μια έγκριση κόμβου ή δρόμου ή διευθέτηση ρέματος να μη γνωρίζουμε ακόμα που να απευθυνθούμε, στη Νάξο ή στη Σύρο. Γιατί να μην είναι εδώ στο νησί μας όλα συγκεντρωμένα για να επιταχύνονται οι διαδικασίες εγκρίσεων;
    • Γιατί ο απλός έλεγχος του εδάφους από την Αρχαιολογία πριν την έκδοση της άδειας που παλιά διαρκούσε ένα ή δυο μήνες το πολύ, τώρα κοντεύει να διαρκεί ένα χρόνο, με ανεπανάληπτη γραφειοκρατία, αυτοψίες, δοκιμαστικές τομές, έγκριση και παραέγκριση;
    • Γιατί μια οικοδομική άδεια που χρειάζεται έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από την αρχαιολογία να χρειάζονται δυο και τρία χρόνια για αυτή την έγκριση, αφού πρέπει να περάσει πρώτα από το Τοπικό Συμβούλιο και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην Αθήνα. Δηλαδή το συμβούλιο που εγκρίνει την ανάπλαση του Παρθενώνα, εγκρίνει και την κατοικία των 100τ.μ. σε ένα χωρίο της Νάξου.
Αυτή  είναι η ανάπτυξη που θέλετε; Αυτή είναι η απλούστευση των διαδικασιών  που θα τονώσουν την οικοδομική δραστηριότητα  στο νησί μας;

Δεν καταλαβαίνετε  ότι όλες αυτές οι δαιδαλώδεις  και απαράδεκτες γραφειοκρατικές  διαδικασίες, οδηγούν τον πολίτη και εμάς στην αγκαλιά της συναλλαγής και της διαφθοράς.

  1. ΤΟ  ΔΗΜΟ ΜΑΣ
    • Γιατί το νησί μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Περιφέρεια, είναι τελευταίο από όλα τα νησιά των Κυκλάδων σε απορροφητικότητα κονδυλίων της Περιφέρειας για μεγάλα και μικρά έργα που θα έδιναν δουλειά σε εκατοντάδες συμπολίτες μας του οικοδομικού κλάδου;
    • Γιατί δυο χρόνια τώρα δεν είδαμε μια μελέτη από το Δήμο για κάποιο έργο που θα έδινε αναπτυξιακή πνοή στο νησί;
    • Γιατί οι τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου μας όταν πρέπει να πληρώσουν αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους μας εργολήπτες και τους εργαζόμενους που αυτοί


απασχολούν σαν να χρωστούν αυτοί χρήματα στις υπηρεσίες και όχι οι υπηρεσίες σε αυτούς;
    • Γιατί ενώ σας το έχουμε ζητήσει και έχετε ενημερωθεί εξακολουθείτε να μην δημοσιοποιείτε τα έργα με απευθείας ανάθεση ώστε νέοι συνάδελφοι μας να μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον γι’αυτά;
    • Γνωρίζετε ότι το Πολεοδομικό Γραφείο (Γραφείο Δόμησης πλέον) ανήκει στο Δήμο και ότι είστε πλέον υπεύθυνοι για ότι γίνεται ή δεν γίνεται εκεί μέσα;
Εσείς είστε υπεύθυνοι πλέον για την εύρυθμη λειτουργιά του γραφείου αυτού.
Εσείς είστε υπεύθυνοι πλέον για  την ανεξέλεγκτη επέκταση της  πόλης της Νάξου και τον  χαρακτηρισμό ως «εντός οικισμού» μεγάλων  οικοπέδων, με απλή υπογραφή δυο υπαλλήλων  της Πολεοδομίας, γεγονός που  καταστρατηγεί την όποια πολεοδομική  μελέτη, πριν ακόμα ολοκληρωθεί.
Εσείς είστε υπεύθυνοι για την ισόνομη αντιμετώπιση των μηχανικών και των πολιτών που απευθύνονται σε αυτό γραφείο, και την απάλειψη, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους και το σύλλογο μας, της φήμης για διαφθορά που συνοδεύει διαχρονικά αυτή την υπηρεσία.

Σε όλους εσάς που απευθυνόμαστε  σήμερα, ζητάμε να αναλάβετε τις εύθηνες σας ο καθένας από τον τομέα που του αναλογεί.
Οι μηχανικοί και τα συναφή με την οικοδομή επαγγέλματα  δεν θα ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό και καθυστερήσεις.
Με κάθε τρόπο θα είμαστε  εδώ, απέναντι σας. Καλούμε επίσης όλους τους σχετικά με την οικοδομή κλάδους σε συστράτευση.
Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα και απαιτούμε τη λύση τους.

Ο Πρόεδρος
Ο Γραμματέας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: