Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Πρωτότυπη εξοικείωση μαθητών με τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Νάξου

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία για την εξοικείωση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου σε θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας εκδηλώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής τμήματα μαθητών της Δ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας επισκέφτηκαν την Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2001 το πρωί το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Νάξου, ξεναγήθηκαν στο
χώρο του, είδαν τα εκτιθέμενα αντικείμενα και με βάση έντυπο που τους δόθηκε με τίτλο  «Αρχαιολόγος για να γίνεις … το μυστήριο με τα τηγανόσχημα μάθε να λύνεις!» τους ζητήθηκε στις ειδικά διαμορφωμένες σελίδες του, να ζωγραφίσουν, να λύσουν σταυρόλεξα, να συμπληρώσουν πίνακες με βάση παρατηρήσεις τους σε εκθέματα (ιδίως στα τηγανόσχημα εκθέματα) κλπ., αποκτώντας έτσι πολύτιμες ιστορικές γνώσεις. Έλαβαν μέρος συνολικά περίπου 80 μαθητές από την Δ΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων 1ου και 3ου Χώρας Νάξου, Τριπόδων Νάξου αλλά και της Αγκαιριάς της Πάρου.
Ήταν μια πρωτότυπη ιδέα και δράση που βοήθησε τους μαθητές, συμπληρωματικά προς τη σχολική διδασκαλία, να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους με ένα διαφορετικό και αρκετά ελκυστικό τρόπο. Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής θα ενθαρρύνει κι άλλες όμοιες πρωτοβουλίες. Έτσι αναβαθμίζεται και ο ρόλος των Μουσείων, ώστε από τη στατική και σχεδόν παθητική παρατήρηση εκ μέρους των επισκεπτών των εκθεμάτων, να υπάρχουν (έστω και σε περιορισμένη κλίμακα) και άλλοι εναλλακτικοί και πιο ενεργητικοί τρόποι προσέγγισης των εκτιθεμένων αντικειμένων (τουλάχιστον για τους μαθητές) με μια ενδιαφέρουσα και αρκετά διδακτική δράση.

Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: