Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Χώρα και στο Αγερσανί

Θεολογάκι26-9-2011(ΒτΝ)
 Σκαρφαλωμένο στα απότομα (διαβρωμένα από τα φυσικά φαινόμενα και σαν αετοφωλιές) βράχια ενός λόφου κοντά στη Χώρα της Νάξου, και όχι μακριά από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (ή  «Θεολογάκης», κατά τους ντόπιους, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους του Ναού) αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Νάξου.
Δυο ημέρες αφότου γιόρτασε (στις 24 Σεπτεμβρίου 2011)  το άλλο επίσης αξιοθέατο και γραφικό μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στο νησάκι μέσα στο λιμάνι της πόλης, σε ένα πολύ διαφορετικό τοπίο γιόρτασε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 το γραφικό εκκλησάκι του ...
Αγίου Ιωάννου Θεολόγου. (Δείγμα του ότι η Νάξος συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό και μάλιστα συχνά και σε πολύ κοντινές αποστάσεις καθώς και Ναούς σε ποικίλες τοποθεσίες του νησιού).
Θεολογάκι-Χώρα(ΒτΝ)
Τιμήθηκε στο φερώνυμο αυτό εκκλησάκι η μνήμη (Μετάσταση) του αγαπημένου μαθητή του Χριστού και Ευαγγελιστή Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος μεταξύ άλλων συνέβαλε και στην ίδρυση της Χριστιανικής Εκκλησίας της Νάξου. Ιερούργησε ανήμερα της εορτής εφέτος ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Απόστολος Βελώνης και βασικός ψάλτης ήταν ο κ. Απόστολος Μετζητάκος και κάποιες στιγμές συνόδευαν χορωδιακά και μελωδικά οι φωνές των γυναικών που βρίσκονταν στο Ναό. Λόγω ψυχρού καιρού το μικρό εκκλησάκι ήταν ασφυκτικά σχεδόν γεμάτο από κόσμο. Μετά το τέλος της Λειτουργίας προσφέρθηκαν ευγενώς από κάποιες συμπολίτισσές μας αρτοκλασία και γλυκά.
Από το εκκλησάκι αξίζει να απολαύσει κανείς την εντυπωσιακή θέα προς την πόλη της Νάξου, προς το Λιβάδι, προς άλλες παράλιες περιοχές και προς την Πάρο και προς τμήμα της θαλάσσιας περιοχής που περιβάλλει τη Νάξο. Άξιζε αυτή η κάπως δύσκολη ανάβαση στο γραφικό αυτό εκκλησάκι.
* Και σε άλλους Ναούς τελέστηκε η εορτή της Μετάστασης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ναός του Αγίου υπάρχει και πλησίον του νοτίου άκρου του διαδρόμου του Αεροδρομίου Νάξου στο Λιβάδι (περιοχή «Σαλούκο») που υπάγεται στην ενορία του χωριού Αγερσανί (Εφημέριος ο π. Συμεών Τελόπουλος). Ναοί του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου υπάρχουν στην Πάνω Ποταμιά (Ενοριακός), στον Πάνω Καλόξυλο (με σπουδαίες αγιογραφίες), σε αγροτική περιοχή του Φιλωτίου (πηγαίνοντας προς τον Καλαντό και λέγεται «Άγιος Θε’ός» δηλ. Άγιος Θεολόγος), ίσως και αλλού.


Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: