Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη Νάξο

24-9-2011 Το ΒτΝ
 Με ευλάβεια και με μεγάλη προσέλευση προσκυνητών τελέστηκε η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και σε άλλους Ναούς της Νάξου, αλλά με ιδιαιτερότητα στον φερώνυμο γραφικό Ναό πάνω στο ομώνυμο νησάκι που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Χώρας Νάξου, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 (με Όρθρο και Λειτουργία) αλλά και την παραμονή 23 Σεπτεμβρίου (με πανηγυρικό Εσπερινό).
24-9-2011(2)τοΒτΝ
    Ιερούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς (ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο) και ο π. Απόστολος Βελώνης, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής Χώρας Νάξου. Στο Ψαλτήρι απέδωσαν τους εκκλησιαστικούς ύμνους στον Εσπερινό οι κ.κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Απόστολος Μετζητάκος, Χρήστος Βασιλάκης (θεολόγος), Γιάννης Λογαράς κ.ά., ενώ ανήμερα οι κ.κ. Νίκος Βασαλάκης, Νικόλαος Σκουλάτος κ.ά. Την ημέρα της εορτής παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Μάκης Συμεώνογλου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου
Νάξου κ. Γιάννης Μαμουζέλος, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Μετά τη θεία Λειτουργία έγινε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας έξω και γύρω από τον Ναό στο νησάκι, ενώ την εικόνα κρατούσαν δύο άνδρες και αργότερα δύο γυναίκες του Λιμενικού Σώματος Νάξου.
24-9-2011(τοΒτΝ)
    Το  μικρό νησάκι που θαρρείς πως  είναι σαν μια σχεδία που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας δέχτηκε τους πολυάριθμους προσκυνητές που μετέφερε το καΐκι του κ. Παναγιώτη Πολυκρέτη (του γνωστού και ως «Καραμαλή») σε μια δύσκολη προσπάθεια χωρίς μηχανικά μέσα αλλά με τράβηγμα σχοινιών με τα χέρια από το γιο του Νεκτάριο Πολυκρετη, αλλά και από άλλους συμπολίτες μας που έσπευσαν να βοηθήσουν πρόθυμα τη δύσκολη αυτή προσπάθεια (όπως ο κ. Κώστας Ν. Σορώκος, συνταξιούχος της Εμπορικής Τράπεζας, ο κ. Μάρκος Βιλαντώνης (δημοτικός υπάλληλος) και άλλοι. Κάποιες στιγμές σταματούσε η μεταφορά και με επιβάτες να περιμένουν υπομονετικά μέσα στο καΐκι ενδιάμεσα στη μικρή θαλάσσια περιοχή μεταξύ στεριάς και νησακιού περιμένοντας να περάσουν οι κυματισμοί από τα απόνερα μεγάλων επιβατηγών πλοίων που έφταναν στην κύρια προβλήτα του λιμανιού πιο πέρα, απόνερα που κατέκλυζαν και ένα μέρος του νησακιού. Λόγω του μεγάλου πλήθους προσκυνητών η αναμονή για επιβίβαση (για μετάβαση και αναχώρηση) διαρκούσε πολύ.
    Σύμφωνα με την παράδοση τον γραφικό αυτό Ναό της Μυρτιδιώτισσας έκτισαν  (ή συνέβαλαν στο να κτιστεί) Κυθηραίοι ναυτικοί ή επιβάτες, οι οποίοι διασώθηκαν αφού κινδύνευσαν να ναυαγήσουν στο θαλάσσιο χώρο μάλλον πλησίον της Νάξου. Επίσης ως γνωστόν υπάρχει στα Κήθυρα μεγάλο Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της οποίας η εικόνα βρέθηκε πλησίον του Μοναστηριού αυτού κατά τον 14ο αιώνα.
    Είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία να βρεθεί κανείς στο νησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη Νάξο με φόντο το λιμάνι, τη θάλασσα, τη χερσόνησο της Στελίδας από τη μια πλευρά, αλλά και την πόλη με τον παραλιακό δρόμο, τα σπίτια και ψηλά στον λόφο ανατολικά να φαίνεται η συνοικία του Κάστρου και να δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο της πόλης (ανατολικά) και μάλιστα παρακολουθώντας τις ιερές ακολουθίες.
     
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: