Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ


K. Παπούλιας: Iστορική πολιτική προσωπικότητα
«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα της χώρας που αφιέρωσε τη ζωή του στην εμπέδωση των δημοκρατικών ιδεωδών και της σταθερότητας του κοινοβουλευτισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
«Ο Λεωνίδας Κύρκος οραματίστηκε μια ευρωπαϊκή Αριστερά και αγωνίστηκε για μια Δημοκρατία με κέντρο τον άνθρωπο. Θα τον θυμόμαστε για το ανανεωτικό του πνεύμα και για την ακρίβεια του λόγου του σε μια πορεία που χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και γνήσιο πολιτικό πάθος. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».
Γ. Παπανδρέου: Aγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας
«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρωτοπόρος εκφραστής των ανανεωτικών ιδεών. Οραματιστής μιας ενωμένης Ευρώπης της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Συνέδεσε την πορεία του με την πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς. Υπήρξε ιστορικός ηγέτης της. Δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά νέους δρόμους, πιστεύοντας πάντα ότι η Αριστερά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόρριψη του δογματισμού, με ειρηνικές μορφές αγώνων, που σέβονται και αναδεικνύουν την δημοκρατία και τον διάλογο».
Ευ. Βενιζέλος: Eμβληματική μορφή του ανανεωτικού αριστερού λόγου ο Λ. Κύρκος

«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμία του ανανεωτικού αριστερού λόγου, βασική παράμετρος του οποίου ήταν πάντα η στρατηγική της εθνικής ενότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Στην τελευταία φάση της ζωής του, έδειξε με τη στάση του, εν μέσω της κρίσης, τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά προοδευτικός, ριζοσπάστης και ενωτικός ταυτόχρονα. Με την προσωπική του πορεία, ο Λεωνίδας Κύρκος είχε γραφτεί εδώ και πολύ καιρό στην Ιστορία. Η φυσιογνωμία του θα είναι πάντα παρούσα, μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον φτωχό δυστυχώς σε γενναιόδωρες και συναινετικές πολιτικές προτάσεις».
Αντ. Σαμαράς: O Λεωνίδας Κύρκος σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου
«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν ο ηγέτης της Αριστεράς, που σημάδεψε με τη ζωή του, τη δράση του και τις ιδέες του, όχι μόνο την Παράταξή του, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική πολιτική σκηνή για πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς:
«Πρωτοπόρος στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, ευτύχισε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του, απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ακούραστος σε όλη του τη ζωή, πεισματικά αφοσιωμένος στις ιδέες του, αλλά και ασυνήθιστα ειλικρινής στην αυτοκριτική του, άφησε πλούσια πολιτική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
ΛΑΟΣ: O Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε ευπρέπεια
«Ο Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε ευπρέπεια. Πάντα συνετός, συμβούλευε το σωστό, δεν εισακούετο πάντα όπως και τελευταία. Όμως η καρτερικότητα του και η ευρύτητα του θα τον καταγράψουν στους καταλόγους των σημαντικών ανθρώπων της γενιάς του», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου.
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα αδειάζει σιγά - σιγά από τη δρακογενιά της
«Η Ελλάδα σιγά - σιγά αδειάζει από τη δρακογενιά της. Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε την μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας
«Ο Λεωνίδας Κύρκος εκπροσώπησε επάξια αυτή τη γενιά, περπάτησε μαζί της στον πολυτάραχο 20ο αιώνα, δίνοντας όλο του το είναι για τη προκοπή αυτού του τόπου, τη κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό σοσιαλισμό».
Φώτης Κουβέλης: «Αντίο ακριβέ μας σύντροφε»
«Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύντροφος Λεωνίδας Κύρκος. Ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, σπουδαίος Έλληνας, ξεχωριστός άνθρωπος. Με την πολιτική του δράση, την αγωνιστική του διαδρομή, την τολμηρή πολιτική του σκέψη και το προσωπικό παράδειγμα ζωής, σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή και την ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, και πρόσθεσε:
«Το πάθος του για την ανανέωση του Αριστερού κινήματος υπήρξε για όλους μας ένα μόνιμο και συνεχές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Αντίο ακριβέ μας σύντροφε».
Nτ. Μπακογιάννη: Παράδειγμα προς μίμηση
«Ο Λεωνίδας Κύρκος ως ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στον τόπο. Οικοδόμησε μια Αριστερά πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική, πιο ανοικτή στα νέα ρεύματα και μπόρεσε να την οδηγήσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές στην Ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
«Ήταν άνθρωπος δημιουργικός και ανεξάρτητος, πνεύμα ελεύθερο και γνήσια δημοκρατικό. Ο Λεωνίδας Κύρκος με την εντιμότητα και το ήθος που τον διέκρινε, την ανθρωπιά και την καλοσύνη του, τη μαχητικότητα και την πίστη στις ιδέες του, είναι ένα παράδειγμα πολιτικού προς μίμηση όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο. Για μένα υπήρξε πολύτιμη η προσωπική σχέση που είχαμε, τον αποχαιρετώ με αγάπη και εκφράζω στην οικογένεια του, στους οικείους και φίλους του θερμά συλλυπητήρια».
Κ. Μητσοτάκης: Mεγάλη απώλεια για το δημόσιο βίο
«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωϊκής και άτυχης γενιάς που έζησε όλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του λαού μας από τη μεταξική δικτατορία μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πάντοτε μαχητής στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο καθώς και ότι τον χαρακτήριζε δημοκρατικό ήθος, απόλυτη εντιμότητα, σταθερότητα στις απόψεις και πολιτικό θάρρος το οποίο εκδήλωσε από την εποχή της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής αλλά και όλη την πολιτικού του πορεία.


Η Εκτελεστική  Γραμματεία  των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λεωνίδα Κύρκου. Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε υπόδειγμα εντιμότητας και συνέπειας και σηματοδότησε με τη στάση του τη γενιά του. Άνθρωποι σαν τον εκλιπόντα, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον για καλό του κοινωνικού συνόλου, δείχνουν την αναγκαία στάση για να ξεφύγει η χώρα μας από το φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της κρίσης. 
                          Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων  
  Καλό ταξίδι σύντροφε Λεωνίδα!
Ο Λεωνίδας Κύρκος μας αποχαιρέτησε σήμερα Κυριακή  πρωϊ. Αδιαμφισβήτητος ηγέτης της  Ανανεωτικής Αριστεράς, δίδαξε σε όλους  εμάς ακεραιότητα, ήθος, αγωνιστικότητα, τόλμη στην έκφραση και διεκδίκηση της προσωπικής μας άποψης, εμπιστοσύνη στο συλλογικό αγώνα, πίστη στην ενότητα για ένα καλλίτερο αύριο της πατρίδας με δημοκρατία και σοσιαλισμό.  Οραματιστής και πρόδρομος μεγάλων ιδεών, που δεν χωρούσαν στα στενάχωρα πλαίσια του ρεαλισμού και της πεζής καθημερινής πραγματικότητας, δεν χωρούσαν πολύ περισσότερο στον μικρόκοσμο και στην κοντόφθαλμη λογική των μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Ενότητα των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την κατάκτηση των ώριμων στόχων του λαού μας, διεθνιστική αλληλεγγύη και αδελφικές σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς, βαθιά αντιεθνικιστική προσέγγιση, Ευρώπη των λαών, μερικά από τα οράματα που μας μετέδωσε και σημάδεψε τη δική μας παρουσία και πολιτική σκέψη.
Σε αποχαιρετάμε με οδύνη και νάσαι σίγουρος ότι  τα ανεξίτηλα σημάδια της παρουσίας σου θα μας ακολουθούν σε όλη την αγωνιστική μας διαδρομή. 
         29/8/2011                                                              Νίκος Συρμαλένιος,
                                                                                       μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ,
                                                περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου  (Πολίτες Κόντρα στον Καιρό)
Σύντομο βιογραφικό  Λεωνίδα  Κύρκου
 Ο ιστορικός  ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1924 στο  Ηράκλειο της Κρήτης. Γιος του πολιτικού  Μιχαήλ Κύρκου, ο οποίος μαζί με τον  Ιωάννη Πασαλίδη και με άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς ίδρυσαν την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του λόγω των επανειλημμένων πολιτικών διώξεων.
Το 1944 παντρεύτηκε  την Καλλισθένη Σμπαρούνη και  απέκτησαν δύο γιους, τον Μιχάλη και τον Μίλτο. 
Κατά την  περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου  φυλακίστηκε κατ’ επανάληψη και  το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο. Η  απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου  δεν εκτελέστηκε λόγω της διεθνούς κινητοποίησης που προκλήθηκε με την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην εφημερίδα  Αυγή, αρχικά ως δημοσιογράφος και  αργότερα ως διευθυντής (1958-1961).
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής του  Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961 με την  ΕΔΑ στο Ηράκλειο και στη συνέχεια το 1963 και 1964. Με την διάσπαση του ΚΚΕ, το 1968 συγκρότησε το ΚΚΕ Εσωτερικού μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ.
Στις 21 Απριλίου του 1967 συνελήφθη και παρέμεινε  στη φυλακή για 5 χρόνια. 
Μετά την  μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής, το 1974 και το 1977, και ευρωβουλευτής  το 1981 και το 1985. Τον Απρίλιο του 1987 συνίδρυσε την Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος. Μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, ίδρυσαν  τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι τον Μάρτιο του 1991. Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής στην Α΄ Αθήνας και στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.
Το 2010 στήριξε  με όλες του τις δυνάμεις και συνέβαλε στην ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η κηδεία του Λεωνίδα  Κύρκου θα είναι πολιτική και θα τελεστεί  την Τετάρτη, στις 17.00μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο  Αθηνών.  
Παράκληση της οικογένειας  είναι να μην αποσταλούν στεφάνια και αντ΄αυτού  να ενισχυθούν η Διεθνής Αμνηστία και το Χαμόγελο του Παιδιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: