Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αμεση καλύψη αναγκών στις υποδομές υγείας αλλά και σχεδιασμός περιφερειακής πολιτικής υγείας για το Ν. Αιγαίο

Οικολογικός Άνεμος στην  περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος : Νίκος  Χρυσόγελος

Σχετικά με τα αποτελέσματα της 9ης συνεδρίασης του  Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, σχολίασε: 
Για τα προβλήματα στις υποδομές υγείας στο  Ν. Αιγαίο και για  την πολιτική υγείας
Η 9η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου στη Νάξο θα μπορούσε  να είχε συνεισφέρει στο να διαμορφωθεί επιτέλους και να προωθηθεί συντονισμένα μια ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική για την υγεία στο Ν. Αιγαίο, δηλαδή μια πολιτική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες διατήρησης της υγείας, φροντίδας αλλά και αποτελεσματικής περίθαλψης των νησιωτών. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, αναδεικνύοντας τα προβλήματα ταυτότητας που χαρακτηρίζουν ακόμα τον θεσμό της Περιφέρειας. Έτσι, αντί για ένα σχέδιο ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής για την υγεία, με συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα, εργαλεία εφαρμογής, προγραμματισμό κινητοποιήσεων, προτάσεις νομοθετικών αλλαγών, η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο απλώς ανέδειξε για άλλη μια φορά τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές υγείας σε όλα νησιά, όχι μόνο στα μικρά αλλά και στα πιο μεγάλα και τουριστικά. Τελικώς, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε μια έκθεση ιδεών, που έχουν ακουστεί πολλές φορές αλλά δεν γίνονται πράξη. Και στο μεταξύ, τα τεράστια προβλήματα που όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ανέφεραν για τα νησιά, δεν αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Υγείας αλλά παραπέμπονται σε “υπηρεσιακούς”, λες και δεν τα ξέρουν.
Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ  ΑΝΕΜΟΣ Ν ΑΙΓΑΙΟΥ σε συνεργασία με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ Νάξου και Ν. Αιγαίου και τη Θεματική Ομάδα Υγείας των ΟΠ και με την υποστήριξη του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ Τεκμηρίωσης και Επιμόρφωσης διοργάνωσαν, την προηγουμένη της συνεδρίασης του ΠΣ στη Νάξο, μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα: «Πολιτική υγείας στο Ν. Αιγαίο την εποχή της κρίσης». Στην εκδήλωση - τα αποτελέσματα και οι εισηγήσεις θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα – συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους: Μαργαρίτης Μανόλης, Δήμαρχος Νάξου, Γεώργιος Λογοθέτης, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Υγείας - Νοσοκομείου Νάξου, Τομπάς Πλάτων, οδοντίατρος του Κ.Υ - νοσοκομείου Νάξου, Όλγα Πανιάρα-Λιαροπούλου, Κλινική Μικροβιολόγος,  τ. Διευθύντρια Εργαστηρίου νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Σταυρούλα Αγγελίδου, Επιστήμων Νοσηλεύτρια/Αντιδήμαρχος Υγείας Δήμου Αθηναίων, Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου, μέλος Γραμματείας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, Μαρία Σούμπαση, ΜSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας Πρόνοιας - Επιστημονικός συνεργάτης Θεματικής Ομάδας Υγείας ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Μαργαριτίδου-Τιμπλολέξη,πρώην διεθύντριας ΚΥ-Νοσοκομείου Νάξου, Γιάννης Καμπανής, Γενικός Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Κω, Περιφερειακός Σύμβουλος N Αιγαίου, Λυκούργος Λιαρόπουλος, καθηγητής Οικονομικών Υγείας, διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος – εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» ΝΕΤ, μέλος του ΔΣ ΚΕΘΕΑ, Παρασκευή Βιτζηλαίου, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων, Κώστας Σκαρβέλης, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων, Γιώργος Βαρβαρήγος, αντιδήμαρχος Δήμου Θήρας, Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ 
Σχετικά με την ένταση που  υπήρξε  
 “ Η κρίση του πολιτικού συστήματος δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια κοινωνία ζούγκλας, σε προπυλακισμούς και φαινόμενα βίας. Αντιθέτως, απαιτείται εμβάθυνση και ουσιαστικοποίηση της διαβούλευσης και του πολιτικού διαλόγου για διέξοδο από την βαθιά και πολλαπλή κρίση, αλλά και πολιτική απομόνωση όσων μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Από την άλλη, όσοι και όσες έχουν θεσμικό ρόλο οφείλουν να μην μετατρέπονται και αυτοί σε μέρος του προβλήματος, αντιθέτως πρέπει να προστατεύουν, ως εκ της θέσης τους, τις δημοκρατικές διαδικασίες και να αναβαθμίζουν τον πολιτικό διάλογο, δείχνοντας ότι κατανοούν τη σημερινή εποχή και μπορούν να συμβάλλουν σε μια δημοκρατική διέξοδο από την κρίση”.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για  την “σύνθετη τουριστική κατοικία” 
Σε μια εποχή κατά την οποία ζητούμενο είναι οι πολιτικές αποφάσεις να οριμάζουν μέσα από διαβούλευση, είναι προκλητικό η κυβέρνηση να αγνοεί επιδεικτικά την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες για βασικές επιλογές, όπως στα θέματα της υγείας ή το καταστροφικό για τα νησιά νομοσχέδιο για τη “σύνθετη τουριστική κατοικία”. Η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει μέσα στο καλοκαίρι,με διαδικασίες εξπρές, χωρίς διαβούλευση, αγνοώντας επιδεικτικά αυτούς που θα υποστούν τις συνέπειες, το νομοσχέδιο για την “σύνθετη τουριστική κατοικία”. Είχαμε ζητήσει ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης, το τόσο σοβαρό θέμα, που θα αλλάξει την εικόνα των νησιών και θα προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση στις νησιωτικές κοινωνίες. Δυστυχώς, το θέμα δεν συζητήθηκε, το μόνο που πετύχαμε ήταν να γίνει εκ μέρους μου μια σύντομη αναφορά και πρόσκληση στους Περιφερειακούς Συμβούλους να υπογράψουν το σχέδιο ψηφίσματος που είχαμε καταθέσει σχετικά.
   Ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης κ Γ. Παπανδρέου (νυν πρωθυπουργός), ο τότε Δήμαρχος Πάρου Γ. Ραγκούσης (νυν υπουργός Υποδομών), ο περιβαλλοντολόγος Κρ. Αρσένης (νυν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ) και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (νυν κυβερνητικά στελέχη) ήταν ξεκάθαρα εναντίον όσων προσπαθούσε να περάσει ο κ Σουφλιάς και κατήγγειλαν το “ισπανικό μοντέλο” που θα κατέστρεφε τη χώρα. Σήμερα, η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου, με υπουργό  τον κ Ραγκούση προωθούν ένα ακόμα χειρότερο σχέδιο από αυτό που κατήγγειλαν και μάλιστα με άκρως αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.
     Σοβαρό πολιτικό πρόβλημα προκύπτει, όμως, και από τη στάση του Περιφερειάρχη Ν Αιγαίου. Όπως μου δήλωσε, όταν του ζήτησα να τοποθετηθεί επί του θέματος, είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Δικαίωμα του, βέβαια, αν και πολιτικά ανεύθυνη η στάση του γιατί θα έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των νησιωτικών κοινωνιών. Όμως, έχει τεράστια πολιτική ευθύνη γιατί δεν έθεσε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να συζητηθεί, συμβάλλοντας έτσι κι αυτός στον παραμερισμό του ως θεσμό αλλά και συμμετέχοντας στον κυβερνητικό σχεδιασμό να περάσει στα “μουλωχτά” η ρύθμιση χωρίς να δοθεί η δυνατότητα πολιτικής συζήτησης στα θεσμικά όργανα.  Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να συζητάει, να τοποθετείται και να παρεμβαίνει σε ΚΑΘΕ νομοσχέδιο και πολιτική που επηρεάζει την περιφέρεια Ν Αιγαίου, πολύ περισσότερο που αυτό το νομοσχέδιο “καταργεί” κάθε έννοια περιφερειακού σχεδιασμού σε θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος, οικονομίας, υποδομών και τουρισμού. Με τέτοιες πολιτικές  συμπεριφορές αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η Περιφέρεια δεν διεκδικεί από θέση αρχής να έχει ρόλο σε ΚΑΘΕ πολιτική που επηρεάζει τα νησιά μας αλλά μόνο για τα ψίχουλα πολιτικής που της πετάει η κεντρική εξουσία. Καλούμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ τις νησιωτικές κοινωνίες να ασχοληθούν, έστω και στο παραπέντε, με ένα σχέδιο που θα αλλάξει δραματικά τα νησιά μας”. 
Δείτε αναλυτικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: