Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

20110705_Greek_event_009 (2).jpg Με μουσικές, γεύσεις και καλή παρέα το Αιγαίο κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η “άλλη” Ελλάδα συνεπήρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ευρωβουλευτές, ευρωπαίοι Επίτροποι, εργαζόμενοι και επισκέπτες του Κοινοβουλίου χόρεψαν με τους ήχους της τσαμπούνας, του τουμπιού, του βιολιού, του λαούτου και του σαντουριού, γεύτηκαν παραδοσιακούς μεζέδες του Αιγαίου και απόλαυσαν ένα φωτογραφικό ταξίδι στα “λημέρια” των πανηγυριών.
20110705_Greek_event_018.jpgΤην πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, προκειμένου να τιμήσει τους συντελεστές της αναβίωσης των παραδοσιακών μουσικών οργάνων στο Αιγαίο. Φιλοξένησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ομάδα 20 εφήβων μουσικών, οι οποίοι μαζί με άλλους 100 συνομήλικούς τους εδώ και 10 χρονιά άρχισαν να μοιράζονται τη γνώση των μουσικών οργάνων με τους λίγους εναπομείναντες μουσικούς του Αιγαίου.
Η εκδήλωση που έκανε το Κοινοβούλιο να μαγευτεί από την αυθεντική Ελλάδα, ακριβώς πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών είχε τίτλο ”Μια αληθινή γεύση του Αιγαίου” και στηρίχθηκε τόσο στη συναυλία των νέων μουσικών του Αιγαίου όσο και στην έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πίττα με θέμα τα «Πανηγύρια του Αιγαίου». Υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη στήριξη του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με αφορμή την εκδήλωση ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το Κοινοβούλιο ταξίδεψε αυτές τις ημέρες στην ανείπωτη ομορφιά του Αιγαίου. Μας συνεπήρε όλους η αγάπη που μοιράζονται αυτά τα παιδιά με τους δασκάλους τους. Η δύναμη μιας παρέας με συνδετικό υλικό τη μουσική. Η νέα αυτή παρέα αυτή των μουσικών του Αιγαίου έκανε ευρωπαίους συμπολίτες μας από 26 χώρες της Ευρώπης να αφιερώσουν όλο το μεσημεριανό τους διάλειμμα στη γνωριμία με την Ελλάδα. Συμπλήρωμα στα αυθεντικά βιώματα ήταν οι εξαιρετικές φωτογραφίες του Γιώργου Πίττα με θέμα τα «Πανηγύρια του Αιγαίου». Πιστεύω ότι το Αιγαίο και η Ελλάδα απέκτησε πολλούς νέους πρεσβευτές που θα το επισκεφθούν και θα περάσουν τα μυστικά του από αυτί σε αυτί σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.
20110705_Greek_event_015.jpgΑυτό μας δείχνει τι έχει αξία στον τόπο μας. Το κλειδί της εξόδου από την κρίση, βρίσκεται όχι στην ανάπτυξη μαζικού τουρισμού χαμηλών εσόδων και τη διάσπαρτη κατασκευή τουριστικών χωριών και κατοικιών, αλλά στην ανάπτυξη τουρισμού που αναδεικνύει την μοναδικότητα κάθε τόπου, που λειτουργεί ως αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής στηριζόμενος σε τοπικές προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών, που σέβεται το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και ενσωματώνεται αντί να επιβάλλεται σε αυτά».
Ακολουθούν δηλώσεις ευρωβουλευτών που παρέστησαν στην εκδήλωση:
Έβελιν Ρέγκνερ (Αυστρία)
«Ήταν η κατάλληλη εκδήλωση σε στιγμές δύσκολες για την Ελλάδα!»
 Άννα Ρόζμπαχ (Δανία)
«Είναι όμορφο να βλέπεις κάτι θετικό από την Ελλάδα αυτές τις ημέρες, που να μην σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Γιατί η Ελλάδα έχει τόσα πολλά να δώσει, φιλικούς ανθρώπους, πολιτισμό με ιστορία, όμορφη φύση και καλό φαγητό.»
Νέσα Τσίλντερς (Ιρλανδία)
20110705_Greek_event_005.jpg«Ήταν υπέροχο να συμμετέχεις σε αυτό το χαρούμενο γεγονός που έσπασε την κατήφεια που καμιά φορά μας κυκλώνει. Ας χορεύουμε περισσότερο και ας μιλάμε λιγότερο!»
Βίκτωρ Μποστινάρου (Ρουμανία)
«Η εκδήλωση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ξανά τις ομορφιές της Ελλάδας και τον πλούσιο πολιτισμό της. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να ανακαλύψουμε και να καταλάβουμε καλύτερα την Ελλάδα τώρα, σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο, και να θυμόμαστε τη μεγάλη συνεισφορά της χώρας αυτής στην οικοδόμηση των αξιών και των θεσμών της Ένωσης στην οποία συμμετέχουμε και του ανθρώπινου πολιτισμού.»
Μαρία Ιριγκουέν Πέρεζ (Ισπανία)
«Εξαιρετικό φαγητό, όμορφη μουσική και καταπληκτικός χορός! Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα σύντομα!»
Τζούντιθ Μέρκις (Ολλανδία)
«Μαγευτικό και χαρούμενο γεγονός με τη μουσική των κυμάτων του Αιγαίου να ζωντανεύει το πνεύμα και την ιστορία των Ελλήνων και των νησιών του Αιγαίου.»
Γκούιντο Μιλάνα (Ιταλία)
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εκτιμηθεί επίσης για τον πολιτισμό της και την ιστορία της.»
Λουίς Καπούλας Σάντος (Πορτογαλία)
«Μας έφεραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα αρώματα και τις γεύσεις της Ελλάδας, τη γεύση της θάλασσας, τη ζεστασιά και το αεράκι, τη γεύση και την ποικιλία ενός εξαιρετικού γαστρονομικού πολιτισμού και τον πειρασμό  μίας επίσκεψης ως έμπνευση σε μία στιγμή που οι διακοπές πλησιάζουν.»
Όζα Βεστλουντ (Σουηδία)
«Απόλαυσα ιδιαίτερα τη διαφορετική μουσική και τα μοναδικά όργανα που έπαιζαν νέοι άνθρωποι. Ήταν πραγματική μία πολύ καλή πρωτοβουλία.»
Σιν Κέλλυ (Ιρλανδία)
«Ήταν μία εξαιρετική εκδήλωση. Μου θύμισε την Ιρλανδία! Υπάρχει σαφώς πολιτισμική και ιστορική σύνδεση μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας. Έχουμε πολλά ακόμη να δείξουμε στον κόσμο!» 





Δεν υπάρχουν σχόλια: