Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Το Σάββατο στις 12 απο τον Ι. Μητροπολιτικό Ναο της Νάξου η κηδεία του Μιχ. Περιστεράκη

  Στην γενέτειρά του, τη Χώρα της Νάξου, θα κηδευτεί ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης, Μιχάλης Νικ. Περιστεράκης. Στις 12 το μεσημέρι θα ψαλεί η εξώδειος ακολουθία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναο της Νάξου που ήταν και η εκκλησία της ενορίας που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ειρηνιστής δικηγόρος, λαμπρό τέκνο της πολυμελούς οικογένειας του αγαπητού, σε όλους τους παλιούς Χωραϊτες, φούρναρη Νίκου Περιστεράκη. Εκεί θα είναι και τα αδέλφια του, ο Δημήτρης, ο Γιάννης, ο Γιώργος και όλοι οι Ναξιώτες να τον κατευοδώσουν στο τελευταίο του ταξίδι.

Αξίζει να διαβάσουμε και το παρκάτω αφιέρωμα:


Γράφει ο *Αμφικτύων

Υστερα από τους: Ιάκωβο Καμπανέλλη , Λάκη Σάντα, Θανάση Βέγγο φεύγει για τα Ιλίσια Πεδία και ένας άλλος μεγάλος . Ο φιλειρηνιστής Μιχάλης Περιστεράκης.
Απεβίωσε σήμερα το πρωί και κηδεύεται αύριο 6/5. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου στη Βούλα στις 10.30 ώρα.
Ο καλός φίλος Μιχάλης Περιστεράκης ήτο κι’ αυτός εξ ίσου μεγάλος -και παρότι νεώτερος- ανήκε και αυτός στην ηρωική γενιά του 40’ . Από τους πρώτους αγωνιστές της Ειρήνης , στο πλευρό του Γρηγόρη Λαμπράκη, πρωτοστάτησε για την κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων , των Πολέμων και των Εξοπλισμών και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης .
Αγωνίσθηκε κατά της χούντας των συνταγματαρχών και υπέστη διωγμούς για την αγωνιστική του στάση. Ητο ένας συνεπής αγωνιστής της Δημοκρατίας σε χαλεπούς καιρούς και ένας φιλειρηνιστής αντιστασιακός, σε κάθε πράξη βίας της εξουσίας και υπέρ των δημοκρατικών θεσμών και της αξιοπρέπειας του ατόμου.
Ασυμβίβαστος, δραστήριος, ιδεολόγος και αδογμάτιστος σχημάτισε αργότερα την Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης και με την ιδιότητα του πρόεδρου της αγωνίσθηκε σαν ‘ακτιβιστής’ σε πορείες ειρήνης κ.α. Ταξίδευσε σε όλο τον κόσμο για πάμπολλες ανθρώπινες υποθέσεις , υπέρ της Ειρήνης , την κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, αλλά και υπέρ των Εθνικών Θεμάτων και κατά της επιβουλής της Νέας Τάξεως Πραγμάτων.
Ο Μιχάλης Περιστεράκης ήτο διακεκριμένος δικηγόρος και διεθνολόγος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς , αλλά ήτο παράλληλα και ένας ένθερμος πατριώτης και δημοκράτης . Με βαθιά και πολύπλευρη μόρφωση και κοινωνός του Ελληνικού Πνεύματος- αλλά και άλλων διεθνιστικών θεωριών- είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μοναδική διέξοδος της ανθρωπότητος ήτο η επάνοδος στις Ελληνικές Αξίες και η καθιέρωση της Άμεσης Δημοκρατίας .
Ητο σεμνός, πράος, ευγενής, εντιμότατος , εργατικότατος, ακούραστος αγωνιστής και άριστος οικογενειάρχης . Αφήνει πίσω την σύζυγο του και δύο διακεκριμένα τέκνα που διαπρέπουν στις Βρυξέλλες. Με τον Μιχάλη με συνδέουν μακροχρόνιοι αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό . Φίλε Μιχάλη δεν θα σε ξεχάσουμε γιατί εσύ έκανες πολλά για πολλούς .
Μιχάλη στο καλό στο αιώνιο ταξίδι στην αγκαλιά του Σύμπαντος , όπου επιστρέφει η άφθαρτη ανά τους αιώνας των αιώνων ύλη και ενέργεια μας . Πιο πολύ όμως θα μείνει αιώνιο το ανθρώπινο έργο σου για να φωτίζει αγωνιστικούς δρόμους και συνέπεια στις νεώτερες γενιές .
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης-Συγγραφεύς-Ποιητής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: