Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Παρουσίαση βιβλίου συμβολαιογραφικών εγγράφων

Το Βήμα της Νάξου(σελ.12) γράφει ο Ι. Λογαράς
Πολύ  σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η παρουσίαση του βιβλίου των κ.κ. Στέφανου Ψαρρά και Ματτέο Καμπανιόλο με τίτλο «Ο νοτάριος της Νάξου Στέφανος Τουμπίνος 1712-1738», που έγινε την Τετάρτη 27-4-2011 το απόγευμα στο δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο στο κτίριο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών Νάξου στο Κάστρο της Χώρας Νάξου.
Την παρουσίαση έκαναν ο δικηγόρος και  ερευνητής της τοπικής ναξιακής ιστορίας κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης (αναφέρθηκε σε βιογραφικά στοιχεία του νοταρίου και ιστορικά της εποχής), ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Προμπονάς (ο οποίος εξέθεσε γλωσσικά στοιχεία των εγγράφων), ο διευθυντής του τοπικού Ιστορικού Αρχείου (των ΓΑΚ) κ. Μιχάλης Κοκκολάκης (ο οποίος τόνισε τη σημασία συλλογής εγγράφων και ιστορικών δοκιμίων) και οι προαναφερθέντες δύο συγγραφείς του παρουσιαζομένου βιβλίου. Ας  σημειωθεί ότι το βιβλίο ...
(επιμελημένη συλλογή συμβολαιογραφικών εγγράφων του Τουμπίνου) αποτελεί έκδοση της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και του πρώην Επαρχείου Νάξου και η συμβολή των κ.κ. Λάζαρου Θεόφιλου και Βασίλη Κορρέ (αντίστοιχα) στη χρηματοδότηση (και κατ’ επέκταση στην έκδοση) του βιβλίου ήταν καθοριστική. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου στο κτίριο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών τελούσε και υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και της διεύθυνσης του περιοδικού «Αρσός» του κ. Κώστα Κατσουρού. Στην εκδήλωση έγινε τιμητική αναφορά και σε ανθρώπους που συνέβαλαν σημαντικά στη διάσωση, τακτοποίηση ή και έκδοση εγγράφων της Νάξου (Ιωάννη Δελλαρόκα, Εμμανουήλ Ψαρρά, π. Εμμανουήλ Ρεμούνδο κ.ά.). Σημειώνουμε ότι στο ίδιο κτίριο (Σχ. Ουρσουλινών) λειτουργεί μέχρι τις 13 Μαΐου 2011 και έκθεση εγγράφων από τις συλλογές Ιωάννη Δελλαρόκα και Περικλή Ζερλέντη με τίτλο «Από το Φράγκικο στο Ρωμαίικο» με επιμέλεια του Ιστορικού Αρχείου Νάξου. Είναι σημαντική η συλλογή αυτή των  εγγράφων που παρουσιάζεται στο  βιβλίο για τον Τουμπίνο (και η οποία διασώθηκε από την καταστροφή από τυχαία γεγονότα και με θαυμαστή συμβολή του αείμνηστου γυμναστή Εμμ. Ψαρρά) αλλά και η κάθε συλλογή τέτοιων εγγράφων και ιστορικών στοιχείων. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στη διάσωση τέτοιων πολύτιμων ιστορικών δοκιμίων που μας δίνουν πληροφορίες για παλαιότερες πτυχές της ζωής στον τόπο μας και σε πολλές περιπτώσεις μας βοηθούν να προσδιορίσουμε και τις οικογενειακές μας ρίζες και πρέπει επίσης να βοηθήσουμε στον εμπλουτισμό με τέτοια πολύτιμα έγγραφα και στοιχεία το Ιστορικό Αρχείο Νάξου. Μάλιστα λόγω του σημαντικού αριθμού των συμβολαιογραφικών εγγράφων που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο της Νάξου, θα μπορούσε αυτό να μετεξελιχθεί σε ένα Κέντρο Ερευνών Ιστορίας και Πολιτισμού της Νάξου πολύ υψηλού επιστημονικού επιπέδου και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από τον επιστημονικό κόσμο, τους πολιτιστικούς φορείς και τις τοπικές αρχές.
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: