Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου


             Με μεγάλη κοσμοσυρροή πιστών (παρά το σχετικά βροχερό του καιρού) και σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής ανάτασης τιμήθηκε κι εφέτος στη Νάξο η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, της μεγάλης μορφής της Εκκλησίας μας. Εόρτασε το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο τιμώμενο επ’ ονόματι του Αγίου Χρυσοστόμου Μοναστήρι (και με σπουδαία αρχιτεκτονική μορφή και όπου εμόνασε και η μητέρα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, Αγάθη), που βρίσκεται έξω από τη Χώρα της Νάξου, στον λόφο βορειοανατολικά της πόλης και έχει μοναδική θέα προς την πόλη, το λιμάνι και τις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, αλλά και προς τα νησιά Πάρο, Μύκονο κ. ά.
    Τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός  την παραμονή Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010 το βράδυ και αγρυπνία, ενώ ανήμερα της εορτής (Σάββατο 13 Νοεμβρίου) Όρθρος και θεία Λειτουργία κατά την οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος (ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο) συμπαραστατούμενος από μια πλειάδα κληρικών και με πολλούς ιεροψάλτες στο Αναλόγιο με επικεφαλής τον κ. Σταμάτη Ελένη και κ. Δημήτρη Παπάνη.
                     Μετά  το τέλος της λειτουργίας έγινε λιτάνευση εικόνων έξω από  τον Ναό μέχρι το Κοιμητήριο της Μονής (όπου έχει ταφεί και ο μακαριστός Μητροπολίτης Παροναξίας Επιφάνιος Καλαφάτης) και επιστροφή στον Ναό.
    Κατόπιν έγινε δεξίωση των προσκυνητών  στους χώρους πλησίον του Ναού και των επισήμων και άλλων  πολιτών στο Αρχονταρίκι της  Μονής.
    Παρέστησαν  από τους επισήμους ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και υποψήφιος τότε (και εκλεγμένος πλέον) Δήμαρχος Νάξου κ. Μανώλης Μαργαρίτης κ. ά. Τη Μονή επιμελείται με υποδειγματική φροντίδα η Ηγουμένη Θεοκτίστη Σπυροπούλου βοηθουμένη και από μια ομάδα λαϊκών πιστών.
    * Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου εορτάστηκε και στην πόλη της Νάξου στον μικρό γραφικό φερώνυμο Ι. Ναό του Κοιμητηρίου (στην Πλατεία Π. Ευριπαίου ή Πρωτοδικείου). Ιερούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς (έκανε και το θείο κήρυγμα) και ο Εφημέριος της Ενορίας Παντανάσσης π. Κωνσταντίνος Λιανός και στο Αναλόγιο ήταν οι ιεροψάλτες κ.κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κρασσάς, Δημήτρης Λιανόπουλος, Γιάννης Λογαράς, Γιώργος Κορρές.
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: