Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

" Μάρτιος, ο μήνας του αναγκαστικού δανείου " (του Μανώλη Γλέζου)

Μάρτιος 1942 - Μάρτιος 2013 - Μάρτιος 2014 - Μάρτιος 2015
του Μανώλη Γλέζου (στην εφ. "ΑΥΓΗ της Κυριακής)14 Μαρτίου 1942, Ρώμη. 
Με μια πρωτοφανή στα διεθνή χρονικά κίνηση, Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές συναποφασίζουν να πάρουν «δάνειο» από την κατεχόμενη Ελλάδα, για να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης όχι μόνο των 850.000 στρατιωτών (500.000 Γερμανών, 250.000 Ιταλών και 60.000 Βουλγάρων) που βρίσκονταν στο έδαφος της χώρας μας, αλλά και αυτά των στρατευμάτων του Ρόμελ, που πολεμούσαν στη Βόρεια Αφρική! 
 Μόνοι τους οι κατακτητές όρισαν το ποσό και απλώς ανακοίνωσαν στη δωσιλογική «κυβέρνηση» τι έπρεπε να πληρώσει. Η αποτίμηση του κόστους συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων είχε οριστεί, από τον Αύγουστο του 1941, σε 1,5 δις δραχμές το μήνα. 

 Εντούτοις, ως το τέλος του 1941, η δωσιλογική «κυβέρνηση» είχε καταβάλει στις κατοχικές δυνάμεις ποσό 17,1 δισεκατομμυρίων δραχμών! Νομότυποι οι κατακτητές, επινόησαν και επέβαλαν τη λύση του αναγκαστικού δανείου για το υπερβάλλον ποσό.

  Έτσι, συνολικά, υπό τον τίτλο του αναγκαστικού δανείου, αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα 45 εκατομμύρια χρυσές λίρες, δηλαδή 4,050 δις δολάρια αγοραστικής αξίας 1938. Από το ποσό αυτό, τα 3,5 δις (ήτοι 54 δις ευρώ) αναλογούσαν στη Γερμανία, ενώ τα υπόλοιπα στους συμμάχους της, Ιταλούς και Βουλγάρους.

 8 Μαρτίου 2013, Αθήνα. Εβδομήντα ένα χρόνια μετά, από το γραφείο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ανακοινώνεται ότι εμπειρογνώμονες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρέδωσαν το πολυαναμενόμενο πόρισμά τους σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα. 

  Μόνο που το πόρισμα αυτό χαρακτηρίζεται, αιφνιδίως, απόρρητο… Ωστόσο, από διαρροές στον Τύπο γίνεται γνωστό ότι το κατοχικό δάνειο αποτιμάται στο πόρισμα στα 54 δις ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται απολύτως στη σχετική Έκθεση του καθηγητή Άγγελου Αγγελόπουλου, η οποία είχε υποβληθεί στις συμμαχικές αντιπροσωπείες για τις ανάγκες των εργασιών τους, που οδήγησαν στη Συμφωνία των Παρισίων, το 1946. 
 Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι η εγκυρότητα της Έκθεσης Αγγελόπουλου ουδέποτε αμφισβητήθηκε.

4 Μαρτίου 2014, Αθήνα. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στέλνει έγγραφο στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προτείνοντας τη σύσταση (νέας) επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για τη σύνταξη (νέου) πορίσματος, απόρρητου και αυτή τη φορά, με το οποίο θα προσδιορίζονται οι μη ικανοποιηθείσες αξιώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι της Γερμανίας! 
 Οι εμπειρογνώμονες βρίσκονται, συσκέπτονται, αλλά αυτή τη φορά αποφαίνονται ότι το κατοχικό δάνειο δεν ξεπερνά τα 11 δις ευρώ!

14 Μαρτίου 2015, Βρυξέλλες. Γράφω αυτές τις αράδες για την Αυγή και δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να ρωτήσω κάτι τους εμπειρογνώμονες.
 Οι νεκροί από την πείνα (που προκάλεσε η κατάσχεση των αγαθών για την ικανοποίηση του αναγκαστικού δανείου) ξεπέρασαν τις 600.000.
 Αυτόν τον τρομακτικό σε ανθρώπινες ζωές φόρο ούτε 54 ούτε 154 δις ευρώ δεν μπορούν να αναιρέσουν. 
Όμως τα 11 δις αντιλαμβάνονται οι εμπειρογνώμονες πόσο απαξιώνουν τους νεκρούς μας;
Δημοσιεύτηκε 15th March από τον χρήστη kinisienergoipolites@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: