Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ερμούπολη 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κο Χάρη Καστανίδη, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλας Ιωάννης, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Κατά τα τελευταία χρόνια είχε τεθεί ως στόχος από το Υπουργείο σας η δημιουργία Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, πράγμα που πρακτικά θα σήμαινε τη διάσπαση του ιστορικού Εφετείου Αιγαίου που εδρεύει από το έτος 1914 στη Σύρο.
Όλοι οι φορείς της Σύρου και των Κυκλάδων είχαμε αντιδράσει σε αυτό το εγχείρημα, επισημαίνοντας, ότι :
Α) εξυπηρετούνται πλήρως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τις λειτουργούσες εδώ και χρόνια μεταβατικές έδρες στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο,
Β) η λειτουργία της Δικαιοσύνης στο χώρο του Αιγαίου θα καταστεί αναποτελεσματική και
Γ) δεν ενδείκνυνται εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης να ‘’προχωρήσει’’ η δημιουργία ενός νέου Δικαστηρίου με πολύ μεγάλη δαπάνη για τον Κρατικό προϋπολογισμό.
Παρά ταύτα το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας μας, ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθ. 22/2010 απόφαση του (σε ολομέλεια) γνωμοδότησε ομόφωνα ότι πρέπει να ιδρυθεί Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη, στην Περιφέρεια του οποίου θα υπαχθούν οι Περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου. Μάλιστα στη σελ. 9 της ανωτέρω απόφασης αναφέρεται, ότι ‘’η εξοικονόμηση των θέσεων Δικαστικών Λειτουργών και υπαλλήλων για τη στελέχωση του νέου Εφετείου πρέπει να προέλθει κυρίως από την ανακατανομή των θέσεων των Εφετείων και ειδικά από την μείωση εκείνων από τα οποία θα αφαιρεθεί ύλη με τη δημιουργία των νέων Εφετείων (στα οποία καταλέγεται το Εφετείο Β. Αιγαίου) και ενδεχομένως από την αύξηση των θέσεων αυτών (Δικαστικών Λειτουργών και υπαλλήλων) στο αναγκαίο μέτρο’’.
Το ανωτέρω τμήμα της απόφασης του Αρείου Πάγου μας γεμίζει με ανησυχία, γιατί όχι μόνο γνωμοδοτεί υπέρ της δημιουργίας νέου Εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά παράλληλα ‘’ανοίγει την πόρτα’’ για μεταθέσεις, δικαστικών υπαλλήλων από τη Σύρο στη Μυτιλήνη, πράγμα που εν όψει της διάταξης του άρθρου 101 του Συντάγματος, (ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας), θεωρούμε ως απαράδεκτα. Άλλωστε και το πρόγραμμα ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ σεβόμενο απολύτως την ανωτέρω ιδιαιτερότητα δεν ‘’προχώρησε’’ σε καμία απολύτως υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων από νησί σε νησί.
Για τους λόγους αυτούς Κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο σας, επανεξετάζοντας το θέμα θα θέσει φραγμό τόσο στην ίδρυση νέου Εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και στην μετακίνηση – μετάθεση δικαστικών υπαλλήλων από τη Σύρο στη Μυτιλήνη.»
Από το Γραφείο Τύπου της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: