Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Κουδούνι στα σχολεία!


Με μικρές παρεμβάσεις που όμως δεν επιλύουν τα σοβαρότατα κτιριακά προβλήματα στα σχολικά κτίρια της Νάξου ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, την ερχόμενη Δευτέρα. Το σχολικό κουδούνι θα ηχήσει με τους μαθητές, σε αρκετές περιπτώσεις, να φιλοξενούνται σε ακατάλληλους χώρους, είτε πρόκειται για παλαιά κτίρια, είτε πρόκειται για προκάτ αίθουσες.
Ωστόσο, μηχανικοί και εκπρόσωποι της «Εγνατία ΑΕ» βρέθηκαν στη Νάξο τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιώντας ελέγχους στα σχολικά κτίρια και των δύο Δήμων του νησιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Εγνατία ΑΕ» ολοκλήρωσε τις μελέτες στατικής επάρκειας δύο σχολείων που αντιμετωπίζουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα, του 1ου Δημοτικού, στην περιοχή της Γρόττας, αλλά και του 1ου Γυμνασίου. Την ολοκλήρωση των μελετών ανακοίνωσε ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, την περασμένη Τρίτη στην Ανάφη.
Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες της δημοπρασίας γι αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος και μετά από αρκετή γκρίνια και ταλαιπωρία μαθητών και νηπιαγωγών, θα λειτουργήσει το νέο Νηπιαγωγείο του Φιλωτιού, το οποίο παραδόθηκε από τον εργολάβο στο Δήμο Δρυμαλίας και στη διάθεση των Φιλωτιτών.

Αντικατάσταση κουφωμάτων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη από το Δήμο Νάξου που προβλέπει την αντικατάσταση κουφωμάτων σε εκπαιδευτικά κτίρια. Σύμφωνα με την Τεχνική περιγραφή, εκτός από την αντικατάσταση προβλέπεται και η συντήρηση των κιγκλιδωμάτων, όπου υπάρχουν. Τα σχολεία στα οποία θα γίνει αντικατάσταση είναι το 1ο Δημοτικό, όπου όμως δεν θα αλλαχθούν αυτά της Νότιας πλευράς του παλαιού κτιρίου, το 1ο Νηπιαγωγείο Χώρας, ο παιδικός σταθμός της Έλλης, το Δημοτικό Σχολείο Μελάνων και τέλος η είσοδος του Δημοτικού σχολείου Γαλανάδου. Στις ευθύνες του αναδόχου που ανέλαβε το έργο είναι η καθαίρεση των παλιών και η συγκέντρωσή τους, μέχρι να γίνει πρωτόκολλο καταστροφής από τους Διευθυντές των σχολείων.
Επίσης, η αντικατάσταση των κουφωμάτων θα γίνει με πλήρη αποκατάσταση των επιχρισμάτων
Και λόγο του χρόνου έναρξης των εργασιών, θα πρέπει σοβαρά να ληφθεί υπ’ όψιν η ομαλή ροή των μαθημάτων των μαθητών. Το έργο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου, ΣΑΤΑ Σχολείων και ανέρχεται στα 202.500€.


Μεταφορά μαθητών
Στο ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή ο φάκελος δημοπρασίας για τη σύναψη σύμβασης για τη μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το ΚΤΕΛ. Ο προϋπολογισμός για τη μεταφορά των μαθητών σε όλες τις Κυκλάδες ανέρχεται στο 1.504.891€.
Ας ελπίσουμε ότι τη νέα χρονιά δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα ανάλογα με πέρυσι, όπως μετεπιβίβαση και μεταφορά μαθητών με ιδιωτικά οχήματα, καθυστερήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων, αφήνοντας εκτεθειμένους τους μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: