Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Συνέχεια στη «Δίκη των έξι»

Την απόρριψη του αιτήματος επανάληψης της «δίκης των έξι» ζητάει με υπόμνημά της η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, με αφορμή τις προσπάθειες του κ. Μίκη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη να επαναληφθεί η δίκη.
Πρόσφατα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με νέα αποδεικτικά στοιχεία, πρέπει η απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους έξι να ακυρωθεί και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία, λόγω παραγραφής. Αντίθετα, η Ομοσπονδία υποστηρίζει στο υπόμνημά της ότι ο Άρειος Πάγος στηρίχθηκε στο κείμενο της καταδικαστικής απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών του 1922, όπως έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο «Η δίκη των έξι, τα στενογραφημένα πρακτικά, εκδόσεως Πρωίας, Αθήνα 1931», που περιέχει λάθη και δεν ανέτρεξε στην αναζήτηση του αυθεντικού κειμένου, το οποίο υπάρχει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ή στο αρχείο της Βουλής. Αναφέρει επίσης ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Μ. Πρωτοπαπαδάκης δεν αποτελούν νέα στοιχεία, αλλά προσωπικές απόψεις όσων τις υποστήριξαν (Βενιζέλος, Πάγκαλος), στη Βουλή. Κάνει μάλιστα λόγο για «παραποιημένα στοιχεία» και «νομικές αβλεψίες».
Η Ομοσπονδία ζητεί να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής, που έχει καταθέσει, να κριθεί ότι τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί δεν αποτελούν νέα γεγονότα και να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της δίκης.
Παράλληλα, στο υπόμνημά του, ο συνήγορος του Μ. Πρωτοπαπαδάκη, ζητεί να απορριφθεί η παράσταση της εν λόγω Ομοσπονδίας και να αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου, που καταδίκασε σε θάνατο τους έξι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: