Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Καταλήψεις στα σχολεία

Υπό κατάληψη τελεί το Λύκειο Νάξου, ενώ συζητήσεις για να κλείσουν γίνονται και σε άλλα σχολεία του νησιού. Το Λύκειο της Χώρας έχει κλείσει τις πύλες του ήδη από την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι προσπάθειες των καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να μεταπείσουν τους μαθητές απέβησαν άκαρπες. Χθες, οι μαθητές του Λυκείου αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης, με ποσοστό 72%. Σήμερα αναμένεται οι μαθητές να συνομιλήσουν με το Διευθυντή του σχολείου κ. Γιώργο Γκούφα, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.
Η έλλειψη βιβλίων, τα θέματα υγιεινής και η συντήρηση του κτιρίου αποτελούν τα κύρια αιτήματα των μαθητών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα παιδιά του Λυκείου, «η κατάληψη πραγματοποιείται με σκοπό τη διαμαρτυρία προς την πολιτεία για την ανευθυνότητα και αδιαφορία που επιδεικνύουν τα πολιτικά πρόσωπα προς τους μαθητές και τα θέματα παιδείας. Τα δείγματα αδιαφορίας είναι απόλυτα εμφανή, εφόσον 2 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Γ Λυκείου εξακολουθεί να μην έχει προμηθευτεί βιβλία θεωρητικής κατεύθυνσης».
Εκτός όμως από τα αιτήματα, οι μαθητές στράφηκαν και κατά των καθηγητών. Όπως μας είπαν «η στάση τους για την κατάληψη είναι ανάλογη της κομματικής τους ταυτότητας και με βάση αυτήν τάσσονται υπέρ ή κατά της κατάληψης».
Το ενδεχόμενο της κατάληψης εξετάζεται και στο Γυμνάσιο της Τραγαίας. Χθες τα παιδιά έκαναν αποχή, ενώ αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα της κατάληψης τις επόμενες ημέρες.
Στο 2ο Γυμνάσιο Χώρας, τα παιδιά απείχαν των μαθημάτων χθες, με παρέμβαση όμως του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή τους για κατάληψη θα αποτελέσει η στάση των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι έχουν κληθεί να απαντήσουν στα αιτήματα τους έως τις 4 Δεκέμβρη.
Τόσο ο Σύλλογος Γονέων, όσο και οι μαθητές έχουν ενημερώσει με έγγραφα το Δήμο Νάξου για τα προβλήματα του σχολείου και ζητούν άμεσες απαντήσεις και λύσεις. Μάλιστα, σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί και συνάντηση του Συλλόγου με τους καθηγητές του Γυμνασίου. Στις σκέψεις μαθητών και γονέων είναι οι δυναμικες κινητοποιήσεις, αν ο Δήμος δεν ευαισθητοποιηθεί και δεν υλοποιήσει τα αυτονόητα, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: