Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Προσπάθεια δημιουργίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στη Νάξο


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 συγκέντρωση συμπολιτών μας (μετά από  χετική δημόσια πρόσκληση) σε αίθουσα του κτιρίου της πρώην Σχολής Ουρσουλινών (και τώρα δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου) σε μια προσπάθεια διερεύνησης της δυνατότητας δημιουργίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, σύμφωνα με τα πλαίσια που καθορίζει ο (σχετικά) πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος 4019 του 2011. Το θέμα εισηγήθηκε η χημικός μηχανικός και σύμβουλος αναπτυξιακών θεμάτων κ. Χριστίνα Ευθυμιάτου, που ηγείται της προσπάθειας αυτής, και μάλιστα παρουσίασε και σχέδιο καταστατικού προς τον σκοπό αυτό. Η Επιχείρηση, αν τελικά δημιουργηθεί (και υπήρξε αισιόδοξη προοπτική ως προς αυτό), θα ενδιαφερθεί για θέματα προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (περιπατητικού, ποδηλατικού κλπ.), ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού και παράδοσης, ξεναγήσεων, προβολής των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας και άλλων θεμάτων που θα σχετίζονται με μια μορφή σωστής προβολής και ανάπτυξης του νησιού. Τέτοιες Κοινωνικές Επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Τήνο και αλλού.
Η Νάξος μπορεί να ωφεληθεί πολύ από μια τέτοια επιχείρηση που η δημιουργία της και καλή λειτουργία της θα συμβάλει στο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τόπο μας με βάση και τις ευνοϊκές (πιο απλοποιημένες) διατάξεις του πρόσφατου νόμου.
Μια νέα συνάντηση για τη δημιουργία της Επιχείρησης στη Νάξο προγραμματίστηκε να γίνει στις 6 Μαρτίου 2013 το απόγευμα σε χώρο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών.
Κατά την προαναφερθείσα συγκέντρωση, στην αρχή η κ. Ευθυμιάτου έδωσε τον λόγο σε όλους τους παρόντες να παρουσιάσουν με συντομία τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντά τους και τις απόψεις τους σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση ή την πρόοδο της Νάξου. Πλούσιος διάλογος επίσης αναπτύχτηκε μετά την εισήγηση και έγινε φανερή η επιθυμία των παρευρισκομένων να προχωρήσουν οι ενέργειες και να δημιουργηθεί η προτεινόμενη επιχείρηση που θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική και οικονομική (γενικότερα) ανάπτυξη της Νάξου.
Γιάννης Λογαράς






Δεν υπάρχουν σχόλια: