Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Βραδιά Μικρασιατικής μνήμης

 του Γιάννη Λογαρά (με φωτογραφίες)
Σπουδαία βραδιά ιστορικής μνήμης και χρήσιμης διδαχής, αφιερωμένης στον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο και σε θέματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της άφιξης στην Ελλάδα των Μικρασιατών προσφύγων και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Νάξου «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Στην αρχή της εκδήλωσης, μετά από σύντομη εισήγηση του προέδρου του πολιτιστικού-κοινωνικού φορέα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) κ. Ιάκωβου Ναυπλιώτη (ο οποίος ήταν συντονιστής του προγράμματος της εκδήλωσης) πραγματοποιήθηκε θρησκευτική ακολουθία (ευλογία κολλύβων) εις μνήμην του αοιδίμου Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου και των άλλων ιερομαρτύρων και λοιπών θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ακολουθία την οποία ετέλεσαν ο ιερέας π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος και ο διάκονος π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος (ενώ είχαν τοποθετηθεί σε σημείο της αίθουσας μπρος από τη σκηνή και σχετιζόμενα με τη θρησκευτική ακολουθία και την όλη εκδήλωση- αρχιερατικά άμφια, μίτρα και ποιμαντική ράβδος). Ακολούθησε η ομιλία της ημέρας από τον κ. Ιάκωβο Ναυπλιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε περιεκτικά στο χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής και της άφιξης στην Ελλάδα (και στη Νάξο) Μικρασιατών προσφύγων και στη συμβολή τους στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την εν γένει ανάπτυξη της Ελλάδας. Επίσης (μέσω προβολέα με τη βοήθεια υπολογιστή) οιπαριστάμενοι μπορούσαν να δουν (κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης) εναλλασσόμενες εικόνες από τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, φωτογραφίες προσώπων πρωταγωνιστών ή όχι των γεγονότων, φωτογραφίες περιοχών και κυρίως της Σμύρνης κλπ.. Επίσης υπήρχαν μεταξύ αυτών και φωτογραφίες (αειμνήστων πλέον) Μικρασιατών της Νάξου (Κορρέ, Σαραντινού,Φουτάκογλου, Κεΐσογλου, Κρητικού, Πετρά, Χούμα, Κριτζιώτη, Σερασκέρη, κλπ.) που έμεναν και ζούσαν με τις οικογένειές τους στη Νάξο και ήταν γνωστοί στους παλαιότερους Ναξιώτες και βέβαια ανάμεσα στο ακροατήριο υπήρχαν (όπως και στην κοινωνία της Νάξου υπάρχουν και σήμερα) πολλοί απόγονοι και συγγενείς αυτών των προσώπων. Προς το τέλος της εκδήλωσης η λογοτέχνις και συγγραφέας κ. Μαρία Γρατσία-Θεωνά ανέγνωσε αξιόλογο ποίημά της σχετικό με το θέμα της εκδήλωσης. Σπουδαίο μουσικό συγκρότημα με τους καλλιτέχνες μουσικούς Άγγελο Μιχελή, Μόνικα Φρις, Σύνθια Γουελς και την εντυπωσιακή στη φωνή Ειρήνη-Διαλεχτή Κουρομεχιλάκη καθώς καιτον -με τη σπουδαία επίσης ερμηνεία του- Βασίλη Μπρατάκο, απέδωσε με άξιο τρόπο όμορφα τραγούδια Μικρασιάτικα ή αναφερόμενα στη Μικρά Ασία. (Την επιμέλεια του ήχου είχε ο κ. Μιχάλης Μαθιάσος).
(Μετά το τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν στους παρευρεθέντες έξω από τα αίθουσα τα ευλογηθέντα στην αρχή της εκδήλωσης κόλλυβα).
Στην σημαντική αυτή εκδήλωση μνήμης παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Απόστολος Ψαρράς και κ. Αργύρης Ανεβλαβής, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στάθης Αγγελής, η τοπική Δημοτική Σύμβουλος κ. Ανδριανή Ξενάκη, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Ήταν μια εκδήλωση που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.
Γιάννης Λογαράς 






Δεν υπάρχουν σχόλια: