Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

του Ι.  Λογαρά (με πλούσιο φωτορεπορτάζ)
Η ανάμνηση της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου γιορτάστηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 και στους ενοριακούς ναούς του νησιού και στη φερώνυμη Μονή Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στη Χώρα της Νάξου. Στο Μοναστήρι ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Όρθρος και θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου συμπαραστεκομένου από τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Πήχο, Ηγούμενο της Μονής Λογγοβάρδας Πάρου και από τον ιερέα π. Βασίλειο Ντούκα και τους διακόνους π. Νικόλαο Βλασερό και π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο συμπροσευχομένης και της Ηγουμένης της Μονής κ. Θεοκτίστης. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της Μονής εδεξιώθησαν τους κληρικούς και το λοιπό εκκλησίασμα στους χώρους υποδοχής («αρχονταρίκι» κλπ.). Στο Ψαλτήρι ήταν οι κ.κ. Μάρκος Σκουλάτος, Δημήτρης
Λιανόπουλος και Γιώργος Στάης.
Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Ιερούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Πήχος, ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς, οι ιερείς Κωνσταντίνος Κύλης, Νεκτάριος Αλεξόπουλος (ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο), Νικόλαος Μετζητάκος, Εμμανουήλ Σκουλάτος, Βασίλειος Ντούκας και ο διάκονος Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι: κ.κ. Μάρκος Σκουλάτος, Στέλιος Μανδηλαράς, Δημήτρης Λιανόπουλος, Νικόλαοος Σκουλάτος, Γιώργος Στάης, Νίκος Κορρές, Σταύρος Χαμηλοθώρης. Ακολούθησε ιερά αγρυπνία.
Ας σημειωθεί ότι σημαντική πανήγυρις τελείται στην Ι. Μονή Χρυσοστόμου Νάξου και κατά τον εορτασμό της μνήμης του μεγάλου Αγίου της χριστιανοσύνης μας, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στις 13 Νοεμβρίου.
Σημειώνουμε επίσης ότι η Ι. Μονή Χρυσοστόμου Νάξου είναι η μοναδική που τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και λειτουργεί συνεχώς μέχρι σήμερα πιθανότατα από το έτος 1280 και διατηρείται σε πολή καλή κατάσταση χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Ηγουμένης μοναχής Θεοκτίστης (που διακονεί υποδειγματικότατα τη Μονή υπέρ τα εξήντα έτη) αλλά και της μέριμνας της Εκκλησίας και πολλών ευσεβών κατοίκων που προφέρουν ανιδιοτελώς και διακριτικά είτε οικονομική βοήθεια είτε εθελοντική υπηρεσία.

Γιάννης Λογαράς










Δεν υπάρχουν σχόλια: