Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Νίκος Συρμαλένιος και Παναγιώτης Ρήγας θα .. λύσουν το σμυριδικό ...μαζί με τον Δήμαρχο και τη νέα Κυβέρνηση!!

Σε δελτία τύπου που έστειλαν οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΣΑ και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Συρμαλένιος και Παναγιώτης Ρήγας αντίστοιχα αναφέρονται στη συμμετοχή τους στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με αντικείμενο την καταβολή της κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των σμυριδεργατών της Νάξου. Ανάλογο δελτίο τύπου είχε δημοσιεύσει και ο Δήμαρχος Νάξου και Μ.Κ. Μανώλης Μαργαρίτης. Τόσο ο Υφυπουργός όσο και οι άλλοι παρευρισκόμενοι τόνισαν την ανάγκη στήριξης της εξόρυξης της σμύριδας, ως μια αναπτυξιακή εναλλακτική προοπτική που αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο του νησιού καθώς και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των σμυριδεργατών για τα ασφαλιστικά δικαιώματα του 2011, καθώς επίσης και για τις προοπτικές που ανοίγονται το 2012-2013. Τα δελτία τύπου των δύο βουλευτών έχουν κατα σειρά ως εξής:
(1)Συμμετοχή του Νίκου Συρμαλένιου στη συνάντηση του σωματείου σμυριδεργατών με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης
Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Συρμαλένιος συμμετείχε στη συνάντηση του σωματείου Σμυριδεργατών Νάξου με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ασημάκη Παπαγεωργίου, που έγινε την Παρασκευή 7/9 στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών και Δικτύων.
Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από πλευράς του προεδρείου του σωματείου για το φλέγον ζήτημα της καθυστέρησης χρηματοδότησης των σμυριδεργατών για τα ασφαλιστικά δικαιώματα του 2011, καθώς επίσης και για τις προοπτικές που ανοίγονται το 2012-2013 για την εξόρυξη και διάθεση της σμύριδας. Είναι σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκαν 32.000 τόνοι προς ιδιωτική εταιρεία για την παραγωγή τσιμέντου. Επίσης έγινε ενημέρωση για την δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης των μεταλλείων της ορεινής Νάξου ως μορφή εναλλακτικού βιομηχανικού τουρισμού. Από την πλευρά του ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να συζητήσει τις προοπτικές εξόρυξης της σμύριδας σε σχετικές συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο Νίκος Συρμαλένιος ζήτησε τη διαβεβαίωση του υφυπουργού ότι δεν υπάρχει κανένα εκκρεμές νομικό πρόβλημα για το 2011, όπως είχε διαφανεί με την απάντηση του Υπουργείου στη σχετική Αναφορά που είχε καταθέσει στη Βουλή και τόνισε την ανάγκη στήριξης της εξόρυξης της σμύριδας, ως μια αναπτυξιακή εναλλακτική προοπτική που αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο του νησιού.
(2)Συνάντηση με αντικείμενο το σμυρίγλι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με αντικείμενο την καταβολή της κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των σμυριδεργατών της Νάξου.
Από την πλευρά του υπουργείου ήταν παρών ο αρμόδιος Υφυπουργός κύριος Παπαγεωργίου και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Νάξου κύριοςΜ. Μαργαρίτης, οι εκπρόσωποι του Σωματίου Σμυριδεργατών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Νίκος Συρμαλένιος.
Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση, ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το θέμα της σμύριδας δενπρέπει να αντιμετωπίζεται διεκπεραιωτικά και γραφειοκρατικά ούτε με την λογική κοινωνικής παροχής.
Η πολιτική αυτή σε περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι βιώσιμη ούτε ορθολογική. Είναι ανάγκη να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πολιτική αξιοποίησης της σμύριδας ως βιομηχανικού ορυκτού αλλά και των ορυχείων και των υποδομών εξόρυξης, ως στοιχείων του τουριστικού προϊόντος της Νάξου. Σε αυτή την προσπάθεια ουσιαστικός και πρωταγωνιστικόςπρέπει να είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού αλλά και των ίδιων των σμυριδεργατών.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει άμεσα η επιχορήγηση του 2011 και θα προβλεφτεί η καταβολή για το 2012 μέχρι τέλος του χρόνου.Ως προς την συνολική αντιμετώπιση του θέματος της σμύριδας με την αναπτυξιακή του προοπτική, ζήτησε χρόνο προκειμένου να τοεξετάσει και να αναλάβει στην συνέχεια πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: