Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

"Έφυγε" απο τη ζωή ο Ναξιώτης Ακαδημαϊκός και πολιτικός Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης










 Έφυγε  ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης
Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης. "Έσβησε" στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλευόταν με αναπνευστική ανεπάρκεια, σε ηλικία 89 ετών.

Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διακεκριμένος ποινικολόγος, ο Αλέξανδρος Μαγκάκης εξελέγη επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός σε τρεις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ μετείχε και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1974.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οι παραδόσεις του στη Νομική Σχολή αποτέλεσαν ευθείες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή του τον Ιούλιο του 1969. Για πέντε μήνες παρέμεινε σε απομόνωση και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, ενώ τον Απρίλιο του 1970 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών.

Με την πτώση της χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Γερμανία, όπου είχε διαφύγει, και ξεκίνησε ξανά τις παραδόσεις του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με την περίφημη φράση που έμεινε στην ιστορία: "Κύριοι, και τώρα συνεχίζουμε από εκεί που μας σταμάτησαν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: