Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Οριστικό λουκέτο στις χωματερές Απειράνθου και Φιλωτίου

Οριστικό λουκέτο μπήκε στις δύο από τις τρεις χωματερές της Νάξου, σύμφωνα με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παρά τις προσπάθειες της νέας Δημοτικής Αρχής να δοθεί παράταση λειτουργίας τους, από την 1η Ιανουαρίου τα απορρίμματα που μέχρι πρότινος κατέληγαν στο ΧΑΔΑ της Απειράνθου και του Φιλωτίου, τώρα συγκεντρώνονται στο ΧΑΔΑ της Χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο χώρος αυτός έχει κορεστεί και δεν μπορεί να αντέξει την εναπόθεση σκουπιδιών, για περισσότερα από 2-3 χρόνια ακόμα. Πάντως, ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Μανιός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον πρώην Δήμο Δρυμαλίας, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στο Φιλώτι και στην Απείρανθο.
Το έγγραφο προς τους αρμοδίους
Ωστόσο, πριν την ανάληψη καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, συναντήθηκαν εκπρόσωποι της πρώην και νυν Δημοτικής Αρχή, οι οποίοι αποφάσισαν να ζητήσουν της επαναλειτουργία των δύο ΧΑΔΑ.
Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο Νίκος Μαράκης, στις 29 Δεκεμβρίου, εκφράζονται οι ανησυχίες για τη συγκέντρωση όλων των απορριμμάτων σε ένα ΧΑΔΑ και τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «είναι αδύνατον ο να δεχθεί ο εν λόγω ΧΑΔΑ το σύνολο των απορριμμάτων του νησιού. Ο ΧΑΔΑ είναι σε επικλινή περιοχή, σχεδόν σε επαφή με τη θάλασσα και καθίσταται απόλυτα επικίνδυνη η επιβάρυνσή του με περισσότερους όγκους σκουπιδιών, καθότι είναι πολύ πιθανή η ολίσθησή τους προς τη θάλασσα, με απρόβλεπτες συνέπειες και δυσμενή προβλήματα, αλλά και προφανή δυσάρεστα αποτελέσματα. Είναι κατανοητό ότι η αναγκαστική καθ’ ύψος εναπόθεση απορριμμάτων σε επικλινή περιοχή, με όσο άρτια διαχείριση και συμπίεση να γίνεται, δεν επιτυγχάνεται η συμπαγής και ενιαία μορφοποίησή τους, άρα είναι προβληματική και η σταθερότητά τους. Έτσι, η «χώνευσή» τους με το χρόνο, οι μικρομετακινήσεις των πρακτικά ασυμπίεστων όγκων, τα κενά μεταξύ τους, τα οποία είναι αδύνατον να καλυφθούν είναι τουλάχιστον στοιχεία που δημιουργούν σημαντική αστάθεια πρανών και αυξημένο κίνδυνο ολίσθησης προς τη θάλασσα και τη μόλυνσή της. Στην περίπτωση αυτή, ευνόητο είναι ότι θα έχουμε και καταστροφή του ΧΑΔΑ».  
Στο επείγον έγγραφο που εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφήνονται αιχμές για την απόφαση που έλαβε τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Δρυμαλίας, όσο και η Νομαρχία, καθώς δεν υπήρχε η ανάλογη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει.
Τέλος, ζητείται «να καταβληθεί κάθε προσπάθεια κι επανεξετασθεί η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ της Νάξου, για το απαιτούμενο μεταβατικό διάστημα και την υλοποίηση του έργου ΧΥΤΑ, ή μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων θεσμικών και τεχνικών ενεργειών και διαδικασιών για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤ Δυτικής Αττικής».

ΧΥΤΑ σε …εξέλιξη…
Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου, το έργο ολοκλήρωσης του ΧΥΤΑ θα αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και έχουν κατατεθεί τα κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες που απαιτούνται, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Η νέα δημοτική αρχή φαίνεται διατεθειμένη να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: