Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ζητήθηκε παρέμβαση της εισαγγελίας για τα λύματα των ελαιοτριβείων



Την παρέμβαση της εισαγγελίας ζήτησε το τμήμα περιβάλλοντος Νάξου για την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων απο τα ελαιοτριβεία

Το σοβαρότατα ζήτημα της διαχείρισης υγρών  και στερεών αποβλήτων έρχεται  καθημερινά στο προσκήνιο. Επίκαιρο θέμα είναι η διαχείριση των λυμάτων από τα ελαιοτριβεία της Νάξου. Με έγγραφο του τμήματος Περιβάλλοντος, ζητήθηκε η παρέμβαση της Εισαγγελίας, για δύο ελαιοτριβεία, που τα λύματά τους καταλήγουν σε παρακείμενα ρέματα. Η εν λόγω αυτοψία έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Είκοσι ημέρες μετά, όχι μόνο δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, αντίθετα, συνεχίζοντας την αυθαιρεσία, λύματα ελαιοτριβείων καταλήγουν στα ρέματα του νησιού. Οι φωτογραφίες «μιλάνε».
Η αισθητική  υποβάθμιση του περιβάλλοντος και  η έντονη οσμή είναι η άμεση επίπτωση της διάθεσης του κατσίγαρου στο περιβάλλον. Παράλληλα, εξαιτίας του υψηλού οργανικού φορτίου που περιέχει, είναι πιθανόν να δημιουργήσει ευτροφικά φαινόμενα σε περιπτώσεις που καταλήγει σε αποδέκτες με μικρή ανακυκλοφορία νερών. Κάποια από τα συστατικά που περιέχονται στον κατσίγαρο (οι πολυφαινόλες) προσδίδουν στα απόβλητα τοξικές ιδιότητες έναντι των φυτών και αποδομούνται με βραδύ σχετικά ρυθμό από τους μικροοργανισμούς. Επειδή η παραγωγή του ελαιολάδου είναι μία φυσική διαδικασία, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κατσίγαρος δεν περιέχει άλλες ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές, όπως τα βαρέα μέταλλα και οι συνθετικές οργανικές ενώσεις. Όμως, το υψηλό οργανικό φορτίο του κατσίγαρου δεν επιτρέπει την απευθείας διάθεση του στο περιβάλλον, αλλά καθιστά αναγκαία την πρότερη επεξεργασία του.
Δυστυχώς, εμείς  μένουμε παρατηρητές της ρύπανσης και της αυθαιρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: