Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΥΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τοπική Πολιτική Κίνηση Νάξου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Φίλοι μας,
Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού», αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του τουρισμού στην συναισθηματική αποφόρτιση του ανθρώπου, στο βιοτικό του επίπεδο, στην καλύτερη διάχυση του παγκόσμιου πλούτου και άρα στην οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση φτωχών, ορεινών και απομονωμένων περιοχών του πλανήτη.
Αρκεί βέβαια όλα αυτά τα αγαθά του να παρέχονται στους συμβαλλόμενους (επισκέπτες, χώροι υποδοχής κ.α.) χωρίς δόλο και άλλες πολύπτυχες παρενέργειες. Είναι άραγε τέτοια όλα τα μοντέλα τουρισμού ;
Η παγκόσμια θεωρητική και πρακτική εμπειρία πάντως έχει αποδείξει ότι το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, που έχει υιοθετήσει η Νάξος και όλη η Νότια Μεσόγειος, δεν διακρίνεται απόλυτα από τέτοιες αρχές. Με τεκμηριωμένα στοιχεία αποκαλύπτει ότι όχι μόνο υποβαθμίζει, μέχρι απαξίωσης, τις παράκτιες περιοχές εφαρμογής του με αστικοποίηση και κοινωνικο-πολιτισμική σύγχυση, αλλά δεν ωφελεί ικανοποιητικά και ισόρροπα τις τοπικές κοινωνίες.
Εμείς, ως Οικολόγοι Πράσινοι, πιστεύουμε ότι ήρθε πια η ώρα να περάσουμε σε ένα νέο πρότυπο τουρισμού, τον Βιώσιμο Τουρισμό, που θα λειτουργεί στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού, θα προσαρμόζεται στη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων, θα σέβεται και θα αναδεικνύει τα τοπία, την πολιτιστική κληρονομιά, τις προστατευόμενες περιοχές, ή τις ακτές μας και ταυτόχρονα θα ωφελεί ουσιαστικά τον ντόπιο αγρότη – επιχειρηματία.
Από την Συντονιστική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: